Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 21

Kwaliteit eerste snede op stam in gevaar?

25 Mei 2021 - Erik van der Deure

Het wisselvallige weer gaat er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat veel melkveehouders de eerste snede in juni oogsten. Wat heeft dit nu voor effect op de kwaliteit van het gras en waar kunnen de melkveehouder bijsturen waar nodig is?

Een natte maand mei ligt bijna achter ons en de vooruitzichten zijn gunstig. Nog 1 regenachtige dag overleven om richting een zonnig einde van de maand mei te gaan. Dit geeft een aantal melkveehouders de kans om de eerste snede te maaien. Binnen de Boerenbusiness Ruwvoertour is dat de Brabantste melkveehouder Hans Schoenmakers uit Udenhout. 

7 daags weervooruitzicht                                                                     Bron: Sencrop 

Zware eerste snede in het vooruitzicht
Een gemiddelde maaisnede rond de 5000 kilo moet er wel inzitten bij de Brabantse melkveehouder. ''Het moet nog uitwijzen of ik er goed aan heb gedaan om te wachten met het maaien van de eerste snede, maar zolang de VEM uitslag in het kuilmonster begint met een 9, ben ik tevreden.'' Schoenmakers durft het dan ook niet aan om met deze tonnen een gokje te wagen. ''Als ik nu fout gok, zit ik met een grote bult troep, dan heb ik liever wat grover materiaal en de zekerheid voor een kwalitatief goede kuil.''

Het advies voor het inkuilen van de eerste snede gaat richting een droge stof percentage van 40%. ''Er gaan veel geluiden in de rondte dat de stengelige eerste snede vochtiger dan 40% moet worden ingekuild, maar dat is niet het geval. De eerste snede kan de 40% nog steeds prima hebben en vochtiger hoeft deze toch wel stengelige snede niet te worden'', aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain. 

Nieuw ingezaaid grasperceel van Bert Wissels - Hengelo (Gelderland)

Voederwaardes lopen achteruit 
Met de warmte in het vooruitzicht en de doorschietdatum van het Engels raaigras meegenomen, kan de kwaliteit tegen het einde van de week hard onderuitgaan. De bloei komt erin en de eerste snede krijgt meer stengel, waardoor de kans groot is dat de VEM van het verse gras onder de 1000 gaat uitkomen. 

In de afgelopen weken is er een extreme daling in het suikergehalte te zien van ruim 250 in week 18, naar 150 in week 21. Op deze daling reageert aan de andere kant het ruw eiwitgehalte weer positief, waardoor het gemiddelde ruw eiwit gehalte nu uitkomt op 215. ''Door de flinke daling in het suikergehalte zijn er minder suikers beschikbaar voor de conservering. Een inkuilmiddel om dit proces gunstiger en sneller te laten verlopen kan goed uitpakken'', vult Verhoeven aan. 

Verloop van het ruw eiwit en suiker gehalte                                            Bron: Agrifirm
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden