Het gras wat er momenteel groeit is wat voederwaarde betreft vergelijkbaar met krachtvoer. Door het zonnige weer en de nog relatief koude nachten is het suikergehalte in het gras extreem hoog. Gemiddeld bevatte het gras 1105 VEM, 191 g RE en 262 g suikers. Uit de maaimonitor van Agrifirm blijkt dat voederwaarde van het weidegras vergelijkbaar is met de voederwaarde van een maaisnede.
De VC-os ligt ook bij de maaipercelen gemiddeld op 89% en de verteerbaarheid van de celwandfractie is momenteel 87%. Dat betekent dat de maaisnede vrijwel geen structuur bevat. Veehouders die nu maaien hebben dus straks geen ruwvoer maar krachtvoer onder het plastic liggen.
Grasgroei weidesnede
De grasgroeicijfers voor de weidesnede variëren tussen de 40 en 70 kg ds. Dat betekent dat er op veel plaatsen weinig gras is om de koeien te laten weiden. Vanuit de praktijk krijgen we signalen dat er veehouders zijn die daarom gaan schuiven in de oppervlakte. Advies: niet doen! Blijf de rondjes draaien op het weideplatvorm en voer meer bij aan het voerhek.
Even wachten met maaien?
De grasgroeicijfers voor de maaisnede variëren tussen de 70 en 105 kg ds. Door de koude omstandigheden blijft de grasgroei achter. Ook voor komende week wordt er gezien de weersvoorspellingen geen groeispurt verwacht.
Momenteel staat er tussen de 2 en 3 ton droge stof op het veld. Eigenlijk te weinig om nu al te gaan maaien. Bovendien is als gevolg van de bladmassa de fotosynthese en daarmee de grasgroei hoog. Gezien de verwachte grasgroei betekent dit dat er pas eind volgende week op de meerdere percelen een normale maaisnede staat.
Gezien de zeer hoge verteerbaarheid van het gras is het advies van Agrifirm om daar waar de snedezwaarte tegenvalt nog even te wachten met maaien omdat er op veel plaatsen domweg nog te weinig gras staat en het product nauwelijks structuurwaarde bevat. Daarnaast missen we opbrengst. Van gras groeit gras. Naarmate de bladmassa hoger is, is de grasgroei hoger. Kortom door nu nog even te wachten met maaien wordt de ds-opbrengst hoger.