Eigen foto

Ruwvoertour Voederbiet - Week 15

Melkveehouder zaait gerst mee met voederbieten

12 April 2021 - Erik van der Deure

Door de hoge kVEM-opbrengst wordt de voederbiet steeds belangrijker in de ruwvoerstrategie van melkveehouders. Het areaal voederbieten in Nederland groeit ieder jaar weer.

Melkveehouder Ruben Marijnissen, deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, teelt al jaren voederbieten. ''Afgelopen vrijdag (week 14) is de voederbiet Tarine gezaaid. Het perceel is erg gevoelig voor stuiven, dus daarom zaaien we 50 kilo gerst mee. Als de voederbiet het blad 3 stadium heeft bereikt, dan spuiten we de gerst er tussen uit, zodat het geen concurrentie vormt voor de biet.''

''Het perceel is bemest met 41 kuub rundveedrijfmest en 25 ton vaste mest om het stuiven tegen te gaan. Een keuze om vaste mest later uit te rijden om als deken tegen het stuiven te fungeren, zagen wij niet zitten. Er moet dan opnieuw zwaar materiaal het land in", vervolgt Marijnissen.

Perceel in Nieuwerkerk (Zeeland) bewerkt met bouwvoorlichter, rotorkopeg en zaaimachine

Het perceel is bewerkt met een bouwvoorlichter in combinatie met een rotorkopeg en zaaimachine. "Wij ploegen niet, omdat de kans op stuiven dan alleen maar groter wordt. Door al deze maatregelen hoop ik op een goede start van de voederbiet.'' 

Om stuiven te voorkomen kan er ook een 10 à 15 kuub rundveedrijfmest over de voederbieten worden gespoten. ''In de Veenkoloniën is er vrijstelling afgegeven om bovengronds uit te rijden. Dat werkt erg goed om het stuiven tegen te gaan'', vult Ludwig Oevermans, ruwvoerspecialist Noord-Nederland van Limagrain, aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden