Eigen foto

Ruwvoertour Ruben Marijnissen

'Er snel bovenop zitten en niks laten liggen'

12 Maart 2021 - Erik van der Deure

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Iedere week vragen we 1 melkveehouder naar zijn visie en aanpak voor aankomend groeiseizoen. Deze week is dat Ruben Marijnissen, melkveehouder in Nieuwerkerk (Zeeland).

Ruben Marijnissen

Locatie: Nieuwerkerk, Zeeland

Oppervlakte bedrijf: 40 hectare gras, 2 hectare voederbieten

Grondsoort: Teelt op klei, gemiddeld 18% afslibbaar

Veestapel: 140 melkkoeien en 75 stuks jongvee

Productie: 10.500 kg 4.40% 3.60%

Rantsoen: Graskuil, snijmais, stro, bierbostel, voederbieten en winterveldbonen

Actuele rassenkeuze: Gras: HAVERA 1, Mais: LG31.219, Voederbieten: LG Tarine

Het groeiseizoen gaat van start, hoe staat het ervoor met de percelen?
''De graspercelen liggen er erg goed bij. Op 23 februari hebben we drijfmest uitgereden. Dat gebeurt met de sleepslang, een mesttank komt er hier namelijk niet in. Begin maart schoot de bodemtemperatuur richting de 10 graden en is de eerste kunstmestgift toegediend, 188 kilogram kas/zwavel. Naar verwachting dien ik de tweede gift begin april toe om eind april een goede eerste snede te kunnen maaien. Tijdens het kunstmest strooien let ik altijd goed op de plekken waar het gras te dun staat, zodat ik het vervolgens kan doorzaaien. Dan ben ik allesbehalve zuinig want 50 kilogram per hectare gaat er wel op.''

Wat wordt uw strategie voor dit jaar? 
''Het streven voor dit jaar is om weer richting de 13.000 kilogram droge stof per hectare te gaan. Het moet een smakelijk en gemakkelijk verteerbaar product zijn, waar de koeien veel van kunnen opnemen. 18 kilogram drogestof aan ruwvoer in de koe krijgen is toch wel het doel en dat met 70 procent graskuil. Dat wordt een hele uitdaging maar met deze grond en kwaliteit gras moet dat zeker lukken.

''De voederbieten worden zo lang als het kan vers gevoerd en wat dan overblijft wordt versnipperd en aangemengd met sojahullen. De energie en de opnamecapaciteit van vocht van de sojahullen passen goed bij de bieten. Het gemengde product wordt geperst in een slurf en kan ik dan voeren tot en met augustus. Op deze manier weet ik het product koud en smakelijk te houden en zodra het op is, dan stap ik weer over op verse voederbieten''

Wat gaat u dit groeiseizoen anders doen?
''Het uitrijden van drijfmest na de eerste snede is iets wat gaat veranderen. Ik ga het verdunnen met 50% water. Op deze manier kan er een betere benutting worden behaald en is het streven om met minder stikstof uit kunstmest toe te kunnen. Alles hier op het bedrijf draait namelijk om efficiëntie. Zo zijn er vorig jaar nog winterveldbonen gezaaid maar daar staat nu weer gras. Want als je al krap zit in je grond, dan moet je er wel heel zuinig op zijn.''

''Het niet meer ploegen van het land is iets dat structureel is veranderd. De grond wordt niet meer gekeerd om de organische stof bovenin te houden en dat heeft geresulteerd in een stijging naar 5% organische stof.'' ''Het telen van maïs is vanaf dit jaar ook geheel uitbesteedt. Een akkerbouwer hier in de buurt teelt nu 10 hectare maïs voor mij. Ik wil namelijk zoveel mogelijk gras telen en eiwit van eigen land halen en daarom kies ik ervoor om maïs aan te kopen. Of ik daarmee doorga, dat weet ik nog niet want het aankopen van CCM wekt ook mijn interesse. Zo'n krachtige zetmeelbron zou mooi passen naast het grasrijke rantsoen wat wij voeren, want de massa van de maïsplant heb ik niet nodig, maar het zetmeel wel.''

Wat is de reden dat u meedoet met de Ruwvoertour en wat verwacht u ervan?
''De reden om weer mee te doen is kennis te delen met de andere melkveehouders. Ik heb zelf een duidelijke eigen visie en pas mijn werkzaamheden nooit aan op een ander, maar ik vind het wel leuk om te zien hoe het er ergens anders aan toe gaat. De terugkoppeling van de vers grasmonsters en het bijhouden van de ontwikkeling in de maïspercelen was voor mij ook nuttige informatie. Dit jaar hoop ik dat we met de andere deelnemers een demoperceel kunnen bezoeken om meer interactie te krijgen.''

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden