Nu het einde van september nadert, betekent dit ook dat de meeste percelen maïs zijn geoogst of in de komende dagen worden gehakseld. Dan is de hamvraag: hoeveel droge stof bevatten de laatste percelen snijmaïs uit de Ruwvoertour die nog op het land staan?
De meeste percelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn ondertussen geoogst. Nog 3 percelen die nog moeten worden gehakseld. Naar aanleiding van de uitslagen worden 2 van deze percelen de komende week gehakseld.
Er is één perceel dat wat langer moet blijven staan. Dit is het perceel in Zeewolde. Het percentage droge stof moet hier nog flink stijgen, wat naar verwachting nog zo'n 10 tot 14 dagen in beslag gaat nemen. De oorzaken hiervan zijn de grondsoort waar de maïs op staat en de droogte van het afgelopen jaar. Het gewas staat hierdoor minder uniform. Het laatste monster laat een daling van de percentage droge stof zien. Dit komt, omdat sommige planten rijper zijn dan andere planten op het perceel.
De rest van de maïspercelen zijn zo goed als rijp, het percentage droge stof komt overeen met het aandeel zetmeel in de plant en het aandeel NDF is laag. Dit zijn allemaal redenen om de maïs snel te hakselen.
Perceel | Percentage drogestof week 36 | Percentage drogestof week 37 | Gezaaid in |
Aartswoud | 38,8% | 41,7% | Week 17 |
Doetinchem | 31,1% | Geoogst | Week 17 |
Jelsum | 33,6% | 35,2% | Week 17 |
Nieuwerkerk | 37,9% | Geoogst | Week 19 |
Overloon | 38,4% | Geoogst | Week 17 |
Sint-Oedenrode | Geoogst | Geoogst | Week 18 |
Udenhout | Geoogst | Geoogst | Week 17 |
Zeewolde | 30,6% | 29,3% | Week 19 |
Zuidbroek | 33,4% | 35,2% | Week 17 |
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.