De Nederlandse melkproductie per koe stijgt almaar door; de afgelopen 20 jaar met maar liefst 4 liter per koe / dag. Om deze productie te ondersteunen heeft de koe voer met veel voederwaarde nodig. Idealiter zo veel mogelijk ruwvoer, want dat levert het hoogste rendement.
De voederwaardeopbrengst van grasland loopt jaarlijks terug door toename van ongewenste grassen, onkruiden en open plekken. Dit kost al snel 100 tot 150 VEM/ kg ds en 1,5 tot meer dan 3 ton drogestofopbrengst. Ook de smakelijkheid en dus de opname loopt hierdoor terug. Deze lagere voederwaardeopname uit ruwvoer moet je compenseren met krachtvoer om de melkproductie op peil te houden. Graslandverjonging is dus geen kostenpost, maar een logische investering!
Graskwaliteit monitoren
Houd je graskwaliteit in beeld door regelmatig het aandeel goede grassen in te schatten, bijvoorbeeld in april en in september. Goed grasland heeft weinig open plekken en >80% goede grassoorten / klaver. Ligt dat aandeel lager, op zo'n 50 tot 80% en/ of zijn er veel open plekken, dan is doorzaai de aangewezen methode om je graskwaliteit te verhogen. Bij een lager aandeel goede grassen, ernstige structuurproblemen of een grote aanwezigheid van kweekgras is vernieuwen aanbevolen.
Doorzaai verlengt levensduur grasland
Steeds meer veehouders passen doorzaai toe als structurele onderhoudsbeurt voor hun grasland. Zo houden zij, tegen geringe kosten, de voederwaardeopbrengst op peil én verlengen ze de levensduur van de zode. Doorzaaien is niet gebonden aan regelgeving, behoudt organische stof en bodemleven en brengt nieuwe grasgenetica in de zode.
In het najaar, wanneer de bovenlaag voldoende vochtig is en de nachten niet te koud, zijn de omstandigheden voor doorzaai optimaal. Zaai door met snel kiemend tetraploïd Engels raaigras (LG HAVERA 3 Doorzaai) en het nieuwe gras zal zich voor de winter mooi vestigen in de zode.
Tips voor een optimaal resultaat uit doorzaai: