Eigen foto

Ruwvoertour Week 23

Voederwaarde tweede snede zeer wisselend

5 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

In de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn de afgelopen dagen weer 4 percelen grasland gemaaid. De uitkomst van de grasanalyse van deze tweede snede bracht aanzienlijke verschillen in de voederwaarden aan het licht. 

De afgelopen dagen zijn de percelen grasland in Aartswoud (Noord-Holland), Udenhout (Noord-Brabant) en Zuidbroek (Groningen) de tweede snede gemaaid. In Udenhout en Zuidbroek was dit op 1 juni, waarbij op beide percelen een periode zit van 6 weken ten opzichte van de eerste snede. In Aartswoud is er 2 juni gemaaid. De eerste snede is daar slechts 4 weken terug ingekuild.

Plaats Droge stof VEM Suiker NDF Eiwit NDF verteerbaarheid RAS
Aartswoud  23 959 116 475 160 69 72
Udenhout 23 995 133 441 212 67 98
Zuidbroek 24 1.022 166 421 161 67 72

Aartswoud
De percelen zijn gemaaid op hoogte van 6 tot 7 centimeter. Er is in totaal 48 hectare gemaaid. De deelnemer uit Aartswoud geeft aan dat het geen topopbrengst was. "Bij ons zie je nu ook dat de droogte behoorlijk zijn sporen achterlaat." Daarnaast geeft de deelnemer aan dat het gras begon te schieten, waardoor de kwaliteit achteruitgaat. 

Udenhout
Er is in totaal 28 hectare gemaaid in Udenhout. Het gras is niet beregend tussen de eerste en tweede snede. De deelnemer maakt een schatting van 3.000 kilo droge stof. "Dit vind ik eigenlijk nog niet helemaal tegenvallen."

Er is om half 3 's middags gemaaid en anderhalf uur later geharkt. De volgende ochtend om half 7 is het gehakseld. Dit is volgens de teler gedaan om het niet te droog te laten worden. De veehouder schat op 40 tot 45% droge stof te hebben gemaaid. "Het gras is gemaaid op een hoogte van 7 centimeter,om de groeipuntjes te sparen. Laat nu de regen maar komen", aldus de veehouder. 

Zuidbroek
In Zuidbroek geeft de veehouder aan ongeveer 2.500 kilo droge stof te hebben opgehaald. Er is in totaal 70 hectare gemaaid. Over de uitslagen van de analyse was de deelnemer niet verbaasd. "Dit had ik wel ongeveer verwacht," zegt hij. "Het is een redelijk goede analyse. Het eiwit had wat hoger gekund, maar als je niet zoveel stikstof strooit zoals ik heb gedaan, krijg je het eiwit ook nooit hoger."

Verschillen in Voederwaardes
De grasmonsters zijn weer onderzocht en geanalyseerd door Limagrain. Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, geeft aan verschillen te zien in de voerderwaardes. "Het suikerverschil is tussen bijvoorbeeld Zuidbroek en Aartswoud aanzienlijk. In de resultaten van Aartswoud is te zien dat het gras wat meer in de aar heeft gestaan en dat het te lijden heeft gehad van de droogte. Udenhout heeft er redelijk wat eiwit in zitten, door een relatief kortere snede."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden