De grote hoeveelheid neerslag in de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de droogte in Nederland voorbij is. Dit meldt waterschap Aa en Maas in Noord-Brabant. De percelen van één van de veehouders, die dit jaar door de Ruwvoertour wordt gevolgd, vallen onder dit waterschap.
Het Waterschap stelt dat er in februari genoeg water is gevallen om uit een mogelijk onttrekkingsverbod uit te kunnen sluiten. Eerder meldde het waterschap nog dat als er in februari en maart 100mm regen of minder zou vallen zij gedwongen zijn om een onttrekkingsverbod in te stellen. Deze situatie lijkt nu van de tafel. De Unie Van Waterschappen meldt echter dat het waterbergend vermogen van de bodem op hoger gelegen zandgronden nog veel aandacht nodig heeft om ook in de toekomst genoeg grondwater ter beschikking te hebben.
De andere benaderde waterschappen melden dat er op dit moment geen verboden zijn met betrekking tot beregenen en dat een tekort aan neerslag in de komende 2 tot 3 maanden niet gelijk tot een onttrekkingsverbod zal leiden.
Zuid Nederland
In de provincie Noord-Brabant bevinden zich nog twee veehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour, namelijk in Udenhout en Sint-Oedenrode. Naar aanleiding van de grondwaterstanden die door waterschap De Dommel zijn aangeleverd, kan er worden gezegd dat de grondwaterstand rondom deze gebieden normaal tot hoog is voor de tijd van het jaar. Over de percelen van de vierde veehouder uit Nieuwekerk in de provincie Zeeland is nog niets bekend.
Midden Nederland
In midden Nederland volgen wij drie veehouders, in Zeewolde, Doetinchem en Beerzerveld. Rondom Doetinchem en Beerzeveld zijn de grondwaterstanden erg hoog voor de tijd van het jaar en zijn de landbouwgronden nat, voor werkzaamheden op het land is dit niet gunstig. Komt er echter weer een droog jaar dan komen de hoge waterstanden alsnog goed van pas. Van de percelen in Zeewolde is alleen bekend dat deze, volgens de veehouder, nat zijn.
Noord Nederland
Rondom de plaats Jelsum (dat valt onder waterschap Friesland) is de grondwaterstand erg hoog, zo blijkt uit gegevens van het waterschap. Het ondiepe grondwater staat tot enkele centimeters onder het maaiveld. In de zomer mag dit peil niet verder zakken dan 80 centimeter onder het maaiveld.
De tweede veehouder uit noord Nederland bevindt zich bij de plaats Zuidbroek wat valt onder waterschap Hunze en Aa’s. Volgens het waterschap is de grond hier nat met een gezonde grondwaterstand, ook de betreffende veehouder meld dat zijn grond nat is. De percelen van de derde veehouder uit Aartswoud in het noorden van Nederland bevatten naar zijn mening te weinig water om nat te noemen. Het waterschap waar deze veehouder mee te maken heeft, kan geen grondwaterstanden aanleveren.
Maatregelen en Tips
Ter afsluiting heeft Daan Henkens, werkzaam bij de Unie Van Waterschappen, een aantal tips voor veehouders. Deze luiden: Een te kort aan water in de bodem is de afgelopen twee jaar een groot probleem gebleken. Om de watervoorraad in de bodem groter te krijgen, kan het waterbergend vermogen van de landbouwgronden worden verbeterd door verdichting te voorkomen en/of op te heffen en het organische stof gehalte te verhogen. Intensivering van de landbouw kan leiden tot een vermindering van het waterbergend vermogen, in dat geval vraagt bodemmanagement extra aandacht. Hiernaast waarschuwt de UVW om uit te kijken dat het maximaliseren van de opbrengst er niet toe leidt dat de bodem zo ver achteruit gaat dat een flinke bui of een droge periode gelijk tot schade leiden.
Een bodem met een goed waterbergend vermogen is volgens het UVW minder gevoelig voor droogte en wateroverlast. Daarnaast houdt de bodem meststoffen/bestrijdingsmiddelen beter vast en voorkomt waterkwaliteitsproblemen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.