Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Schijnbaar namens alle melkveehouderijpartijen stuurde ZuivelNL donderdag een bericht uit over een convenant met als doel het gehalte aan ruw eiwit in het voer te verlagen. Twee belangrijke ketenpartijen, Agractie en de melkveehoudersbond NMV, waren er echter snel bij om zich daarvan te distantiëren.
Het lijkt er op dat ZuivelNL een trucje probeerde toe te passen dat ook wel eens wordt gebruikt bij bepaalde soorten overheidscommunicatie. Dan klinkt het: 'In goed overleg met betrokken partijen...' Ook al zijn de betrokkenen het niet eens met de inhoud van het besprokene, toch wordt de suggestie gewekt dat ze het ermee eens zijn. Soms werkt het tot op zekere hoogte ook nog zo. Bij het Landbouwtafeloverleg van oud-minister Adema werd het ook geprobeerd. Grote vraag is wel wat je er uiteindelijk mee wint. Wilde ZuivelNL de minister gunstig stemmen, of hoopte de organisatie dat er geen tegenstem zou komen?
Niet alleen inleveren
De partijen achter het persbericht melden dat ze een overeenkomst met het ministerie van LVVN hebben getekend om het gehalte aan ruw eiwit in het voer in stappen te verlagen naar 158 gram in 2026. Dit om de stikstofemissies te verlagen. Op zich zijn de NMV en Agractie wel bereid om mee te doen, maar dan wel in ruil voor een tegenprestatie, waar de andere partijen niet over reppen, en wat voor een deel van hen ook van minder belang is. Agractie en NMV willen alleen tekenen als de minister tegelijkertijd ook het zogenoemde 'stikstofgat' dicht. Dit is het gat dat ontstaat tussen aan- en afvoer van stikstof op het bedrijf en waar andere veehouderijtakken niet op worden aangeslagen. De twee boerenorganisaties willen eenzelfde behandeling, met name ook omdat het verlagen van het ruw eiwitgehalte de druk op de stikstofafzet juist vergroot.
Halfbakken convenant
Een convenant zonder de twee dwarsliggende organisaties is uiteindelijk toch ook een halfbakken convenant, tenzij de minister het algemeen verbindend verklaart. Dat zou echter wel als een zwaar machtsmiddel overkomen en niet heel fijn op haar partij afstralen. Om Agractie en NMV hun zin te geven, moet de minister evenwel een Wagenings advies in de wind slaan. Dat vindt ze ook lastig.
Na lang uitstel heeft de minister wel een knoop doorgehakt over de Stichting Stikstofclaim (SSC). Deze organisatie is erkend en mag voortaan ook mee-overleggen over alle zaken rond het stikstofdossier. Er was nog enig ambtelijk verzet tegen, maar dat is overwonnen.
Nieuw licht op oude data
In de overheidswetenschap met betrekking tot stikstof begint er ondertussen ook iets te veranderen. Dit heeft met name betrekking op de (droge) depositiemetingen. Hernieuwde bestudering van depositiedata uit 2009 en 2010 leidde een groep onderzoekers van RIVM en Wageningen tot de conclusie dat de stikstofdepositie in bos aanzienlijk lager is dan eerder werd ingeschat, om preciezer te zijn: bijna 2,5 keer lager. Hoe het komt dat dit inzicht zo langzaam indaalde, is onbekend, maar de uitkomsten komen overeen met eerdere resultaten van metingen in de Westlandse duinen.
In de afgelopen week werden ook de eerste resultaten gepresenteerd van stikstofmetingen in het Groningse Lieftingsbroek. De onderzoeksgroep wil er nog weinig over kwijt, behalve dat nu duidelijk is 'dat metingen aan de grond wel mogelijk zijn', zo zei een van hen. En deze lokale meetresultaten wijken duidelijk af van de modelwetenschap zoals gepraktiseerd door het RIVM.
Salderen voor infra
De Raad van State publiceerde deze week tenslotte een enigszins verhelderende uitspraak over extern salderen. Ook dit leek na de uitspraak van 18 december vorig jaar extra lastig, zo niet onmogelijk te worden. Dat is toch niet het geval, zo meldt een woordvoerder. Met de uitspraak van toen is vooral al het intern salderen vergunningplichtig gemaakt, extern salderen kan onder strenge voorwaarden nog wel. In het geval van deze week kan in ieder geval een groot Brabants infrastructuurproject doorgaan, omdat daarvoor stikstof van een gestopte veehouder mag worden ingezet.
Lbv-tegenvaller
Of daarmee de vergunningverlening voor bijvoorbeeld de sloop van stallen bij deelnemers aan de Lbv en Lbv+-regelingen weer op gang komt? Dat is nog onduidelijk. Volgens voorzitter Erwin Wunnekink valt de effectiviteit van de regeling trouwens 'gruwelijk tegen'. Zo wordt er bijvoorbeeld slechts krap de helft van het beoogde aantal kilo's fosfaat mee binnengehaald (ongeveer 3 van de 6 miljoen). Betekent dit dat alsnog een extra korting nodig is?
Mestgezant zit ook vast
Wie ook moet wachten op het vlot komen van de vergunningverlening is de mestgezant van minister Wiersma, oud-bewindsman Raymond Knops. Hij ziet allerlei kansen voor extra mestafzet, maar de wet- en regelgeving zetten ook hem klem.