De prijs van een pak melk in de supermarkt zou met een factor 2,5 omhoog moeten om echt te kunnen investeren in verduurzaming. Dat stelt president Retail & Americas van FrieslandCampina Tuncay Özgüner. Hij was vrijdag deelnemer aan een paneldiscussie tijdens het congres Frisian Foodture dat De Week van Ons Eten aftrapte in Bolsward.
Melk is volgens Özgüner 'gewoon te goedkoop geworden'. "Als je dat nou eens vergelijkt met andere categorieën als water of cola dan vraag ik me serieus af waarom een voedzaam product als melk zo goedkoop moet zijn." De retail-baas van FrieslandCampina zou eigenlijk willen naar wat hij true price noemt, 'waarbij rekening wordt gehouden met de boer van vandaag, maar ook met de generaties die komen'. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat de prijs 2,5 keer zoveel zou moeten zijn. Hij pleit daarbij voor een heel nieuwe verdeling in de keten: "Dan zou je een euro aan de boer kunnen geven, waardoor die kan investeren in de boerderij. Dan zou de verwerkende industrie 50 cent kunnen krijgen. Dan kunnen we dat stoppen in R&D, maar ook in het duurzamer maken van onze supply chain. Ook de retailer moet werken aan zijn keten om die duurzamer te maken en ook voor een stukje reporting ervan."
Marges in de hele keten heel dun
Özgüner is trots op de duurzaamheidsstappen die al zijn gezet, maar hij geeft aan dat het nog niet genoeg is. "We moeten naar nettoneutraal produceren. Dat doen we door in te zetten en door te pakken op innovatie, op technologie, op groene energie, maar ook door meer ruimt te geven op boerderijen. Maar als ik nu kijk naar pakweg de 51 cent die de boer nu krijgt, is dat niet voldoende." Volgens de FrieslandCampina-topman zijn de marges in de hele keten heel dun. "Als je kijkt naar de verwerkende industrie, zitten we op 10 tot 15 cent. Daar moeten we de melk voor ophalen, voor in een pak stoppen en naar de klant brengen. Nou, dan heeft de retail zo'n 20 tot 25 cent. Maar heel eerlijk, dat is niet onderaan de streep. Het is allemaal niet zo veel."
Toen Özgüner bij Albert Heijn verantwoordelijk was voor de inkoop (hij stapte in 2016 over naar FrieslandCampina) hebben ze daar een verschuiving gemaakt van 'transactionele naar strategische leveranciers', geeft hij aan. Hij ziet steeds vaker de beweging van korte contracten 'waar het vaak toch alleen over prijs gaat' naar meer samenwerking op lange termijn. "Vijf jaar is in ieder geval een periode waarop we kunnen investeren, zowel op de boerderij als in de fabrieken."
Als je kijkt naar het totale volume van FrieslandCampina hebben ze volgens hem eigenlijk nog een tekort aan zulke langetermijncontracten. Die geven naar zijn mening meer inzicht in elkaars netwerken en waar de winst te halen is. "Door niet compleet geïsoleerd naar je eigen stuk te kijken, maar je ook te interesseren voor de andere kant. En dan te bekijken: hoe kunnen we efficiency bereiken door heel die keten heen." Volgens hem 'zit/zat' het probleem vooral bij de retail. "Je moet ook klanten hebben die op lange termijn willen denken. Om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook de verantwoordelijkheid te pakken voor de duurzaamheid in die keten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.