Shutterstock

Analyse Energie

Zwakke vraag duwt olie naar laagste punt van jaar

5 September 2024 - Linda van Eekeres

Olie moest afgelopen week flink terrein prijsgeven. De Brent-benchmark zakte naar het laagste punt sinds medio december. Het gebrek aan (verwachte) vraag doet de olieprijs geen goed. Zo laten nieuwe cijfers zien dat zowel Chinese als de Amerikaanse fabrieken nog niet op volle toeren draaien. Dat overschaduwt momenteel mogelijk prijsopdrijvende factoren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de Chinese industriële inkoopmanagers index (PMI) die zaterdag werd gepubliceerd door het Chinese statistiekbureau blijkt dat de productie opnieuw is afgenomen. De index daalt van 49.4 punten in juli tot 49.1 in augustus, het laagste punt in zes maanden. De dienstensector groeide wel licht (en boven verwachting), van het laagste punt in acht maanden in juli van 50.2 naar 50.3 punten in augustus.

Dat de Chinese economie blijft kwakkelen, zet de olieprijs onder druk, maar ook de Amerikaanse PMI die dinsdag 3 september werd gepubliceerd kwam onder de 50 uit, wat een krimp inhoudt. Met 47.2 was de bedrijvigheid van fabrieken wel beter dan een maand geleden, toen het getal 46.8 was, maar er werd meer verwacht (47.5).

Brent-olie stond tijdens schrijven van dit artikel (4 september eind van de middag) op $73,28 per vat. Dat is een daling van 8,3% ten opzichte van de $79,94 op donderdag 29 augustus. Sinds medio december 2023 stond olie niet meer zo laag genoteerd.

VN bemiddelt in Libië 
Vorige week liep de olieprijs nog op, onder meer gedreven door de sluiting van olievelden in Libië. De productie staat daardoor op een laag pitje. Er zou bijna 70% minder olie worden geproduceerd. In hoofdstad Tripoli doet de VN momenteel een bemiddelingspoging de strijd om de centrale bank en de olievelden in het Noord-Afrikaanse land te beslechten.

De twee rivaliserende machthebbende partijen zouden volgens persbureau Reuters nu dicht bij een akkoord zijn om samen een centrale bankpresident te benoemen en zo gedeelde controle te krijgen over de olievelden. Het land is erg afhankelijk van de olie-inkomsten.

Wat gaat de OPEC+ doen?
Deze week bleef de invloed van de spanningen in het Midden-Oosten op de olieprijs beperkt, al kan dat zo weer omslaan. Wat de markt erg bezighoudt, is wat de OPEC+ in oktober gaat doen. Verhogen de landen van het oliekartel dan de productiequota of stellen zij de beslissing nog even uit?

Dieselprijs
Diesel daalt in prijs, van bijna €122 per 100 liter vorige week naar rond de €120.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden