Shutterstock

Analyse Energie

Rally op oliemarkt van korte duur

29 Augustus 2024 - Linda van Eekeres

Ondanks een mislukking van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en de sluiting van olievelden in Libië, was een rally op de oliemarkt van korte duur. Vanaf donderdag klom de olieprijs, maar dinsdag daalde deze weer onder de $80 per vat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs staat op het moment van schrijven op $78,68 per vat. Dat is nog wel 3,5% meer dan vorige week woensdag, maar lager dan de piek van de week op maandag (26 augustus) van $81,43. De zwakke prestaties van de Chinese economie blijven meespelen om de olieprijs naar beneden te trekken.

Amerikaanse rente gaat waarschijnlijk omlaag
Fed-baas Jay Powell gaf afgelopen vrijdag (23 augustus) olie een impuls tijdens de jaarlijkse conferentie voor centrale bankiers in Jackson Hole. Daar gaf hij aan dat de inflatie in de VS grotendeels onder controle is en het tijd wordt om de rente te verlagen. Hoewel hij er niet bij zei wanneer, wordt ervan uitgegaan dat bij de volgende meeting van de Federal Reserve medio september een eerste rentestap omlaag gezet zal worden met 0,25 of 0,5%-punt. De olieprijs reageerde hier positief op.  

Dreiging escalatie Midden-Oosten
Ook de ontwikkelingen in het Midden-Oosten ondersteunden een rally. Zaterdagnacht vuurde Israël aanvallen uit op Hezbollah-doelen in Libanon. Hezbollah kwam daarop met een rakettenregen op Israël. De dreiging op een verdere escalatie neemt tevens toe doordat, zo bleek op zondag, de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in Gaza zijn mislukt.

Sluiting olievelden Libië
Na het weekend werd dreef ook de burgeroorlog in het Noord-Afrikaanse Libië de olieprijs op. Door een recente machtsstrijd om de centrale bank en zeggenschap over de olievoorraad, zouden verschillende olievelden zouden zijn gesloten. Het land produceerde in juli 1,18 miljoen vaten per dag en volgend analisten zouden dat door de verstoringen eind van deze week tussen de 700.000 en 900.000 per dag minder kunnen zijn. Sommige analisten spreken de verwachting uit dat de productiestop in Libië van korte duur zal zijn.

Dieselprijs
De dieselprijs is iets gestegen afgelopen week, richting de €123 per 100 liter. Twee weken geleden was dat nog tegen de €126.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden