Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs ruwe olie opwaarts bij onrust Midden-Oosten

8 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De olievoorraden nemen in Amerika na enkele weken weer toe. De onrust in het Midden-Oosten heeft de afgelopen dagen een prijsopdrijvende invloed gehad op de stemming in de oliemarkt. Ook problemen in Libië stuwt de prijs van ruwe olie op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De benchmark van Brent-olie daalde vanaf het begin van deze maand relatief fors. Begin deze week, maandag 5 augustus, was het laagste punt $76,30 per barrel, en dat is het niveau van begin dit jaar. De afgelopen dagen corrigeerde de prijs ook weer hard omhoog, tot een waarde van $78,08 per barrel op woensdag.

De laatste stijging lijkt mede te komen door de nieuwe aangewezen leider van Hamas, Yahya Sinwar. Nog onduidelijk is hoe Israël hierop reageert en of dit de aanvoer van olie in gevaar kan brengen. Ook nemen de zorgen toe over Iran, nu de spanningen met Israël fors zijn toegenomen. Dat brengt onzekerheid met zich mee, wat de laatste prijsstijging kan hebben veroorzaakt. Zorgen over Libië stuwden tevens de olieprijs. Het grootste olieveld van Libië kondigde een verminderde productie aan als gevolg van protesten en veiligheidsproblemen.

Overigens steeg de olieopslag van Amerika voor het eerst in weken met 0,18 miljoen barrels. Dat maakte het Amerikaanse Petroleum Instituut (API) bekend. Dit is echter lager dan de verwachting van 0,85 miljoen barrels. Dat impliceert een grotere vraag en heeft een stuwend effect op de prijzen van ruwe olie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden