Erik Van / Shutterstock.com

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

6 Augustus 2024 - Wouter Baan - 10 reacties

Rabobank heeft in de eerste helft van dit jaar de winst verder opgeschroefd. Wat opvalt, is dat de coöperatieve bank wereldwijd meer leningen in de agri- en foodsectoren heeft verschaft. De Nederlandse thuismarkt groeit hierbij bovengemiddeld. Ook houdt de bank minder rekening met agrarische kredietverliezen. 

Rabobank boekte vorig jaar al een recordwinst en voerde die in de eerste helft van dit jaar verder op: met 11% tot €2,81 miljard. De geldversterker spreekt zelf van een sterk resultaat die voor een groot deel een gevolg zijn van de rente-inkomsten. Dat consumenten de laatste tijd wat meer sparen, helpt hierbij volgens de Belgische topman Stefaan Decraene ook, zo meldt hij bij de halfjaarcijfers die vandaag zijn gepubliceerd.

De bank zag de kosten ook flink stijgen, vooral de loonkosten als gevolg van bijgestelde cao's. De kosten van kredietverliezen – de zogeheten stroppenpot – vielen met €279 miljoen lager uit dan de €339 die in dezelfde periode vorig jaar hiervoor werd gereserveerd.

Meer agrarische leningen
De wereldwijde vraag naar leningen is volgens de bank beperkt. Niettemin steeg de kredietportefeuille in de eerste zes maanden van dit jaar met €7,9 miljard. De wereldwijde portefeuille in food- en agri van de Rabobank groeide met 4% tot €119,6 miljard. Dit is fors meer dan in de eerste helft van vorig jaar toen de groei slechts 1% bedroeg. Binnen Nederland steeg de agrarische kredietportefeuille met 5,45% naar verhouding nog harder tot €44,5 miljoen. De leningen binnen de mondiale agri- en foodsector zijn goed voor 27% van het totaal. Dat is een procentpunt meer dan een half jaar geleden.

Agrarische kredietverliezen
In het halfjaarverslag benadrukt Rabobank verder het voornemen om de agrarische sector te ondersteunen naar een duurzamer productiesysteem, zoals eind vorig jaar ook werd verwerkt in de agrarische visie van de bank. De bank verwacht verder dat de uitkomsten van de recente verkiezingen in diverse Europese landen gaat leiden tot aanhoudende onzekerheid voor de agrarische sector op gebied van klimaatbeleid. Mede hierdoor houdt Rabobank rekening met kredietverliezen in de Nederlandse agrarische sector. Wel is het reserveringspotje fors naar beneden bijgesteld, van €47 miljoen eind 2023 naar €24 miljoen. Dit naar eigen zeggen als gevolg van verbeterde inzichten en aangepaste methodologie.

De bank heeft de afgelopen jaren €3 miljard voor de Nederlandse agrarische sector extra beschikbaar gesteld voor duurzame leningen tegen gunstige voorwaarden. Van de €3 miljard was per 31 december 2023 pas €35 miljoen daadwerkelijk verstrekt. Wat een half jaar later de status van dit potje is, is niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
jan 6 Augustus 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10909906/rabobank-ziet-agrarische-kredietaanvragen-groeien]Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien[/url]
De mafiabank is vroeger mede door mijn opa opgericht, maar met zulke winsten van nu met rentes die door landbouwers moet worden betaald compleet van zijn oorsprong weggekeerd
Abonnee
overstapper 6 Augustus 2024
wat een arrogante accountmanagers daar
Abonnee
Oogkleppen 6 Augustus 2024
Het is onze eigen schuld dat dit gebeurd. We hoeven de geschiedenis niet meer op te rakelen waarom de banken in het verleden zijn opgericht maar bij veel ondernemers is de bank inmiddels het verlengstuk van het bedrijf geworden. Dat luid meestal het begin van het einde in. Bedrijven die weinig tot geen schulden hebben zijn inmiddels niet meer interessant voor de banken dat zegt mij genoeg ze hebben maar 1 credo bij de bank en dat is geld verdienen over de rug van de ondernemer.
Abonnee
starter 6 Augustus 2024
we kunnen toch gewoon weer opnieuw een bank voor boeren oprichten
Abonnee
Oogkleppen 6 Augustus 2024
starter schreef:
we kunnen toch gewoon weer opnieuw een bank voor boeren oprichten
Zou kunnen een bank alleen voor de ondernemers van het midden en kleinbedrijf en de ZZP'ers. Alleen voor die paar agrariërs die er over 10 jaar nog zijn kun je geen bank meer voor oprichten.
Abonnee
Onderduiker 6 Augustus 2024
De echt grote boeren zijn straks op een enkele na onderdeel van de multicorporaties.
Abonnee
Zeewind 6 Augustus 2024
U heeft als sector vertegenwoordiger slechts 2 mogelijkheden om met uw accountant te overleggen: 1 RABO komt met een winstuitkering naar de sector over de brug 2 U kiest een andere financier indien mogelijk! Jonge bedrijven gewoon kappen met RABO bij de start van je bedrij !
Abonnee
Groene hart boer. 6 Augustus 2024
Het coöperatieven gevoel in verdwijnt. Miljarden worden er verdiend. Waarom dan niet de rente op een hypotheek verlagen??
Abonnee
xx 7 Augustus 2024
Inderdaad het coöperatieve gevoel in mij verdwijnt ook. Maar zolang er niet meer klanten weglopen vinden ze het wel prima.a
Abonnee
accountmanager 7 Augustus 2024
xx schreef:
Inderdaad het coöperatieve gevoel in mij verdwijnt ook. Maar zolang er niet meer klanten weglopen vinden ze het wel prima.a
precies. ze lopen toch niet weg er is geen alternatief. de 3 banken die over zijn houden de gelederen gesloten. u betaald gewoon een te hoge rente en wij betalen u gewoon een te lage rente. zie daar mijn hoge salaris, mijn 32 uur werkweek, mijn 42 vakantie dagen en mijn 3 weken per jaar cursus dagen. werkse allemaal arme boertjes
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden