Dat iets als brijvoer op de agenda staat van het World Economic Forum zou je bij voorbaat niet direct denken. Toch kreeg de Nederlandse aanbieder Duynie een uitnodiging om in dit prestigieuze event kennis te delen over het optimaal verwaarden van reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Innovatie is niet altijd iets nieuws uitvinden. Soms is het ook gewoon een kwestie van een eeuwenoud landbouwprincipe beter onder het maatschappelijke voetlicht brengen.
In het Zwitserse Davos vindt deze week het World Economic Forum plaats. Een event met veel aanzien, maar wat bij deze of gene ook vaak veel ergernis oplevert. Gasten en sprekers komen uit alle windstreken. Vanuit het Nederlandse kabinet is premier Dick Schoof afgevaardigd, net als twee VVD-ministers. De andere coalitiepartijen stuurden waarschijnlijk geen afgevaardigden, omdat ze het een te elitair feestje vinden.
Ook Duynie kreeg een uitnodiging om het aanwezige elitekorps - van veelal CEO's van multinationals en ministers - bij te praten over brijvoer. Nou ja, brijvoer? Bij de Cosun-dochter praten ze liever over circulaire reststromen, of beter nog 'co-producten'. Toegegeven de terminologie brijvoer klinkt ook wel wat ouderwets.
Ouderwets principe
Het principe is ook ouderwets. Het gebruik van reststromen in de veehouderij wordt immers al eeuwenlang toegepast. Keukenafval en restproducten uit bijvoorbeeld graan werden vroeger niet zozeer gevoerd omdat dit duurzaam was, maar vooral omdat het een praktische en bovendien goedkope oplossing is. Met name varkens zijn ultieme kringloopdieren, maar ook runderen en kippen kunnen prima reststromen verteren. Met de Industrialisatie van de landbouw in de vorige eeuw nam ook de professionalisering in reststromen toe.
Vaak wordt veevoer nog in verband gebracht met ontbossing van de Amazone. Dit imago is vast ook niet voor niets ontstaan, hoewel er de laatste jaren veel maatregelen zijn genomen die het gebruik van ontbossingsvrije soja garanderen. Naast de negatieve bijklanken heeft veevoer ook een andere kant die bij het grote publiek vaak nog onbekend is. En dat is de boodschap dat vlees en melk worden geproduceerd door het omzetten van bijvoorbeeld brood- en banketresten, stoomschillen uit de aardappelsector en bierbostel. Reststromen die vaak enkel dieren (kunnen) opwaarderen tot humaan voedsel.
Wordt steeds belangrijker
In een wereld waarin de beschikbaarheid van (landbouw)grondstoffen door toenemende welvaart, een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering onder druk komt te staan, wordt de inzet van circulaire reststromen in toenemende mate belangrijk. In vrijwel alle industrieën en sectoren. Zeker ook door de komst van CSRD-wetgeving. Steeds vaker wordt de CO2-footprint van zuivelproducten en vlees in kaart gebracht. Ketens worden geacht de uitstoot omlaag te brengen en boeren gestimuleerd om hierin mee te bewegen. Het eeuwenoude landbouwprincipe van reststormen zal de komende jaren dus verder ontwikkeld en breder toegepast worden. Zodoende is het waarschijnlijk ook op de agenda gekomen van het World Economic Forum.
Duynie is een bekende aanbieder van reststromen, maar zeker niet de enige speler in ons land die hierin bekwaam is. Dat Duynie echter werd uitgenodigd om het prestigieuze gezelschap in Davos hierover te informeren, is een signaal dat de Nederlandse landbouwsector er mondiaal gezien er goed opstaat en nog steeds duidelijk een gidsfunctie heeft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.