Shutterstock

Opinie Wouter Baan

Je zult nu maar een stopper zijn

23 Augustus 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Jarenlang viel er in de varkenshouderij amper droog brood te verdienen. Afrikaanse varkenspest in China heeft alles echter anders gemaakt. De varkensprijzen vestigen records en de psychologische grens €2 per kilo lijkt zelfs binnen handbereik. Een zuur moment om te stoppen, lijkt me.

Het duurt nog ruim 1 week en dan zit de 'R' weer in de maand; de zomer van 2019 loopt dus alweer op zijn einde. De varkenshouders die meedoen aan de 'stoppersreling 2020' zijn onlangs de laatste mestronde ingegaan. Voor hen is het aftellen tot de jaarwisseling begint. Dan moeten de stallen namelijk leeg zijn.

De verplichte bedrijfsbeëindiging levert hoogstwaarschijnlijk gemengde gevoelens op. Het kan enerzijds een opluchting zijn dat er nu een einde komt aan jarenlang ploeteren. Aan de andere kant is stoppen vaak een emotionele gebeurtenis; zeker nu de varkensprijzen skyhigh zijn, is het natuurlijk aanlokkelijk om door te gaan.

Varkensvlees nog altijd geliefd 
Niet veel eerder in de recente geschiedenis was het marktperspectief zo goed als nu. De afzet van varkensvlees richting China loopt als een trein, terwijl de vleesconsumptie in Europa veel trager terugloopt dan dier- en milieuactivisten lief is. Varkensvlees is in veel landen nog altijd met afstand het populairste.

De recente prijsopleving is vooral aan de Chinese koopdrift te danken. De Chinese varkensstapel is (door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest) het afgelopen jaar met zo’n 30% geslonken. Dit zijn maar liefst circa 140 miljoen varkens. Om de cijfers in perspectief te stellen: dit is een fractie minder dan de totale Europese varkensstapel en bijna 2 keer het aantal varkens in de Verenigde Staten.

Wereldmarkt ontwricht 
De mondiale varkensmarkt is volledig ontwricht. Varkensvlees is ronduit schaars. Op Twitter duiken beelden op dat de Chinezen het letterlijk met elkaar aan de stok hebben om een stukje vlees te bemachtigen. Voor de Europese exporteurs zijn het gouden tijden; zeker nu zij een voorsprong hebben ten opzichte van Amerika die met China een handelsoorlog uitvecht en Rusland (nog) geen concurrent is.

Nederlandse exporteurs verscheepten in het eerste halfjaar bijna 65.000 ton varkensvlees, een plus van ruim 50% met dezelfde periode vorig jaar. De exportcijfers blijven naar verwachting voorlopig goed. Het gaat immers waarschijnlijk nog jaren duren voordat de varkensstapel in China terug is op het oude niveau. De vraag is of dit China überhaupt gaat lukken. Dit betekent dat de forse exporttoename waarschijnlijk niet van korte duur gaat zijn, ondanks dat de Chinese consumenten uitwijken naar rund- en pluimveevlees. Voor hen is dit echter surrogaat voor het bijna heilige varkensvlees.

Stoppen op hoogtepunt
Kortom: varkenshouders die eind 2019 hun laarzen aan de wilgen hangen, doen dat op het hoogtepunt van de markt. Maatschappelijk gezien ligt dit echter wat anders. De dierenactivisten zijn feller dan ooit, waardoor de varkenshouders bijna dagelijks moeten vrezen voor stalinbraken en zelfs bezettingen. In dat opzicht kan stoppen een uitkomst bieden. 

Het is niet bekend hoeveel bedrijven zich al hebben aangemeld voor de stoppersregeling. Volgens schattingen zou het om circa 1.500 bedrijven kunnen gaan, die gezamenlijk 10% van de Nederlandse varkensstapel in bezit hebben. Door de goede prijzen kan het aantal lager uitpakken. Niet voor niets worden complexe constructies bedacht om door te kunnen boeren. Dit geeft aan dat stoppen op je hoogtepunt niet zo makkelijk is. Want welke sporter is dat ooit gelukt?

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.
Reacties
5 reacties
bep 23 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883756/je-zult-nu-maar-een-stopper-zijn]Je zult nu maar een stopper zijn[/url]
De prijs is wat eigenlijk heel het jaar moet zijn want als je naar de kosten kijkt die een ander aan jou berekend voor verleende diensten reist dat ook de pan uit en dat vind iedereen maar normaal. ook wat betreft regelgeving van uit de overheid moet niet onderschat worden door een varkenshouder want we zijn er nog lang niet dus of je nu stopt of door gaat het is voor allebei niet gemakkelijk en de prijs zal zeker zo niet blijven.
speklap 23 Augustus 2019
beetje sterk aangezet niet ....
2 euro is nu wel met 9 ipv 6 % BTW is toch effe 6 ct die we missen bij 2 euro. Dus het lijkt nu mooier dan het is. en in gulden tijd waren en zeker ook zulke goede prijzen. En dat is toch al weer zowat 20 jaar geleden. Wie kan er nog rondkomen met zijn loon van 20 jr terug????
Frans 23 Augustus 2019
Precies, 4 gulden per kilo was decennialang een normale prijs waarbij de kosten aanmerkelijk lager waren.
Abonnee
boerke brabant 23 Augustus 2019
het word hoog tijd dat we eens over excl btw gaan praten,
van wouter valt me dat al helemaal tegen,in alles wat we doen en kopen denken we in excl,
rollade 23 Augustus 2019
nog een bemerking. De meeste topsporters stoppen WEL op het hoogtepunt. En anderzijds hebben die meeste (voetballers dan...) lui dan de zakken wel degelijk goed gevuld, met ook hun hobby, want dat is het voor de meeste agrariërs ook nog steeds, maar dan op een andere manier.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden