Shutterstock

Opinie Wouter Baan

In 2019 weer de focus op melkpoeder en kaas

27 December 2018 - Wouter Baan

Wanneer je met het vliegtuig op Schiphol landt en de terminal inloopt, dan zie je het direct: Nederland is een zuivelland bij uitstek. Je oog valt op de fraaie wandafbeeldingen met daarop melkkoeien. Beelden die bij mij een gevoel van trots en passie ophalen. En dan te bedenken dat er al jaren een grafstemming heerst in de melkveehouderij, met name vanwege de fosfaatwetgeving.

Je kunt niet ontkennen dat er een negatieve sfeer heerst in de sector, en dat heeft niet met de melkprijs te maken. Die staat namelijk al maanden op een acceptabel niveau. Nee, de sfeer wordt verpest door de complexe wet- en regelgeving (lees: het fosfaatdossier). Dit leidt tot onzekerheid, onderlinge verdeeldheid en bovendien veel frustratie.

Blindstaren op problemen
Dat de Nederlandse zuivelsector in het buitenland hoge ogen gooit, lijken we te zijn vergeten. Dat koeien worden gehouden om zuivelproducten te produceren, schijnen we soms niet meer te weten. Mede omdat de sector zich blindstaart op de problemen, associeert de buitenwacht de sector steeds vaker met ammoniakuitstoot, mestoverschotten en de complexe fosfaatwetgeving.

Ook voor 'nuchtere Hollanders' is het bijna niet te begrijpen. De trots van de melkveehouderij komt op Schiphol misschien nog tot uiting, maar dat is op het boerenerf vaak niet meer het geval.

Profileren met kaas
Ook een land als Zwitserland profileert zich met koeien en kaas, al is het daar ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Deze kleinschalige boeren worden in stand gehouden met subsidies, waar de Zwitserse burgers overigens grote vraagtekens bij zetten.

Buiten de landsgrenzen is Zwitserse kaas echter wereldberoemd; net als de Nederlandse kazen. Niet voor niets is zuivel het zevende belangrijkste exportproduct voor Nederland. De afzet van melkpoeder en kaas, ook wel het witte en gele goud genoemd, is goed voor miljarden euro’s.

Het fosfaatdossier
Hopelijk verdwijnt het fosfaatdossier snel naar de achtergrond en komt er een passende oplossing voor de knelgevallen. Dan kan de zuivelsector zich weer verenigen en focussen op waar het van oudsher goed in is: het produceren, verwerken en exporteren van zuivel. Wanneer vervolgens de negatieve sfeer wordt omgebogen, komt hopelijk het trotse gevoel weer terug. En dan zijn de wandafbeeldingen op Schiphol niet alleen maar schone schijn.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit ingekorte artikel is een onderdeel uit de zuivelanalyse van 2018. De abonnees van Melk en Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot diverse seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden