Een megastal klinkt eng, maar dat is het niet. Althans, niet op een modern melkveebedrijf met nieuwe technieken, een gedegen management, strakke processen en aandacht voor het dier. Met de politieke linkervoet de koppeling intrappen en terugschakelen naar de "nostalgische" veehouderij van de zestiger jaren is een grote misvatting.
Vorige week was ik mee op een handelsmissie voor mestafzet in Oost-Duitsland, wat specifieker in de deelstaat Saksen-Anhalt. Hier hebben we diverse boerenbedrijven bezocht. Onder meer het grootste melkveebedrijf van Duitsland, met de meeste dieren op één locatie. Ook zijn we langs geweest bij één van de modernste akkerbouwers op gebied van precisielandbouw. Over het algemeen boeren hier ambitieuze ondernemers die schaalgrootte combineren met slimme techniek.
Op het Duitse melkveebedrijf staat een van grootste stallen van de Europa. De stal meet maar liefst 17 meter hoog en biedt ruimte voor 1780 koeien. De koeien staan totaal niet hutjemutje, maar conform de richtlijnen van de wet. Niet anders dan in een niet-megastal. Wanneer je in deze stal loopt, waan je je ook totaal niet in een megastal. Er is namelijk veel lichtinval, veel ventilatie en de koeien hebben genoeg bewegingsruimte. Eigenlijk een ideaal plaatje om de "mensheid" op een efficiënte manier te voorzien van zuivel.
Efficiency geen vies woord
Een veebedrijf heeft schaalgrootte nodig om efficiënt te produceren. Niet alleen in de landbouw is dit belangrijk, maar in de transportsector en de luchtvaart is dat niet anders. KLM bijvoorbeeld vliegt ook niet met sportvliegtuigjes naar de VS, omdat dit zo nostalgisch zou zijn. Grote Boeings, met relatief veel comfort, worden ingezet om honderden mensen in één keer te verplaatsen. Uit milieuoogpunt is dit de minst schadelijke oplossing.
Ook de veehouderij is van zichzelf geen duurzaam systeem. Wanneer nostalgische hobbyboertjes op grote schaal aanmodderen, ontstaan er geheid grote problemen met betrekking tot mest, bodem en uitstoot. Boer zijn is vaak een hobby, maar het produceren van goed en veilig voedsel is niet vrijblijvend. Het vraagt om een professionele werkwijze en een gedegen systeem. Schaalgrootte is nodig om deze professionaliteit te kunnen organiseren en te financieren. Dit is uiteraard de theoretische werkelijkheid.
Ook nadelen
In praktijk kleven er ook nadelen aan een groot, professioneel stalsysteem. In de volksmond: een "megastal". Voor omwonenden bijvoorbeeld kan het meer dan vervelend zijn. Daarbij zijn sommige grote stallen inmiddels alweer verouderd. Dat organisaties als Wakker Dier hun bedenkingen hebben bij grootschalige veehouderij moet niet worden genegeerd. Dit geeft sowieso stof tot innovatie. Een stalsysteem is nooit uitontwikkeld.
Echter, het is een misvatting om schaalgrootte te bestempelen als de boosdoener. Het is eveneens een misvatting dat dieren in een megastal per definitie een slecht leven hebben.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874782/met-een-megastal-is-weinig-mis][/url]