Blog: Wouter Baan

Daarom moet berenvlees juist gestimuleerd worden

13 Januari 2017 - Wouter Baan - 13 reacties

De discussie omtrent berenvlees speelt weer op in de varkenssector. Het klinkt een beetje als een begin jaren 90 onderwerp, maar door voortschrijdend inzicht en veranderde maatschappelijke percepties lijkt de houdbaarheid van de in-het- verleden-bedachte-maatregelen voor castratie beperkt.

Eigenlijk is het vermarkten van berenvlees bij uitstek een taak voor ketenregisseurs en een ideale kans voor gangbare producenten om de bak aan maatschappelijke kritiek te kunnen pareren.  

Bijna iedereen heeft er wel een mening over. De discussie van het castreren van biggen en in het verlengde daarvan: wel of geen berenvlees in de schappen. Volgens onderzoekers van Wageningen is het verdoofd castreren van beren een goede tussenoplossing, maar moet de varkenssector uiteindelijk over tot het houden van beren en wordt ook verdoofd castreren verboden. Althans, deze vermoedens leven in de praktijk. De ‘berendiscussie’ heeft echter nogal een haak en een oog en het bewijst eens te meer dat marktgericht produceren in praktijk zo eenvoudig niet is.

Supermarkten spreken voorkeur uit voor berenvlees

Een simpele stakeholder beschouwing, leert dat het vooral de supermarkten zijn die stelling innemen in de zogenaamde berendiscussie. In Duitsland bijvoorbeeld heeft Aldi vanaf begin van dit jaar alleen nog maar berenvlees in de schappen liggen, terwijl ook Nederlandse supermarkten zich proberen te profileren met berenvlees. Waarschijnlijk vooral omdat het een handig argument is in de dierwelzijndiscussie, want met name uit die hoek komen de tegenargumenten voor castratie. Supermarkten doen aan imagebuilding door alleen nog maar berenvlees te verkopen. Het bekt goed in de folder. Overigens hoeft dit geen bedreiging te zijn. Het is meer een indicatie dat tijden veranderen en dat supermarkten selectiever worden.  

Grofweg kun je stellen dat veel consumenten, de uiteindelijke afnemers, niet direct harde eisen stellen voor het wel of niet eten van berenvlees. De consument heeft nauwelijks een mening, zo blijkt althans uit Duits onderzoek. Mijn gevoel zegt dat de berendiscussie de meeste consumenten weinig zegt. Het is althans geen item op zich. Het is meer een onderwerp wat breed meespeelt in dierwelzijnsdiscussies. Sowieso zijn de welzijnseisen omtrent castratie ondoorzichtig, gezien het feit dat biologische varkens nog altijd gecastreerd mogen worden, maar varkens binnen het Beter Leven Keurmerk (één ster) juist weer niet.

Veel varkenshouders zijn op voorhand niet direct voorstander voor het houden van beren, omdat het nogal een andere aanpak en werkwijze vergt. Met name op gebied van stalgedrag. Daarbij bestaat de kans dat je als producent wordt gekort middels de uitbetalingschema’s van diverse slachterijen wanneer beren worden geleverd.

Overigens begint er – gezien de veranderende voorkeuren van supermarkten – een wig te ontstaan tussen, enerzijds de vraag van supermarkten in Noordwest-Europa en anderzijds bijvoorbeeld de Italiaanse afzetmarkt die niet geconfronteerd wil worden met berengeur. Daarom willen Italianen gemakshalve geen beren. Dat is ook de reden dat slachterijen liever niet te veel beren aan de haken willen en zodoende berenproductie remmen door te korten op de uitbetaling.

Een uitdaging voor ketenregisseurs om zich te bewijzen

Want, wanneer consumenten geconfronteerd worden met berengeur op hun bord, dan is het afbreukrisico voor een herhaalaankoop best groot, zo leeft de gedachte. Ondanks dat lang niet alle beren ruiken, wil de sector het risico liever niet lopen. De meest veilige oplossing is daarom castratie. Maar, deze ‘oplossing’ strookt echter niet met de voornemens van diverse supermarkten in Noordwest Europa. Ook die van prijsvechter Aldi. 

Gezien supermarkten aandringen op berenvlees is het logisch om te verwachten dat de afzetkanalen voor berenvlees steeds meer terrein winnen en dus moet de varkenshouder, in het kader van marktgericht produceren, juist gestimuleerd worden om beren te houden. Wanneer slachterijen geurend vlees gegarandeerd kunnen filteren – en daarvoor zijn mogelijkheden – dan kunnen ook buitenlandse markten prima bediend worden met berenvlees. 

Wanneer ‘gangbare varkenshouders’ het voor elkaar krijgen om gezamenlijk in te springen op de toenemende vraag naar berenvlees, dan heeft de reguliere producent tevens een maatschappelijk antwoord op welzijnscriteria die in het biologische varkenshouderijsysteem nog onbeantwoord blijven. Zonder hierbij de biologische varkenshouderij te kort te willen doen. Wellicht een taak voor ketenregisseurs om te investeren in sluitende geurpreventie of geurdetectie systemen en berenproductie te stimuleren in plaats van te remmen. Of denk ik te idealistisch? Uiteraard kunnen supermarkten ook prima deelnemen en meelappen, aangezien daar de vraag vandaan komt. 

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.
Reacties
13 reacties
stef 13 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872995/Berenvlees-moet-juist-gestimuleerd-worden]Berenvlees moet juist gestimuleerd worden[/url]
In Belgie heeft het veevoederbedrijf Dumoulin een voeder ontwikkeld dat de laatste 3 weken voor de slacht moet gegeven en dan als gevolg heeft dat er geen berengeur meer ontstaat. Dit voeder wordt nu dit weekend voorgesteld op agriflanders in Gent. Wereldprimeur
drab 13 Januari 2017
Is het nou echt zo dat Aldi alleen maar berevlees wil verkopen of mag er ook zeugenvlees tussenzitten. . Lijkt mij anders toch wel stug. Als je een keer berenvlees hebt geproefd dan is je vraag naar varkensvlees aardig geslonken. Dan eet je liever wat kip of rundvlees!
Betsie 13 Januari 2017
De consument scheert elk varken over dezelfde kam. Ik hoor nu al dat ze geen varkensvlees meer gaan kopen omdat men 'n keer stinkend vlees in de pan heeft gehad. Dit gaat ten kostte van de varkensboeren.
bep 13 Januari 2017
Een toenemende vraag naar berenvlees dat is direct je eigen varkensvlees onverkoopbaar maken. Wouter Baan heb je al berenvlees gegeten want als dat niet zo is moet je dat toch eens doen en dan praten we verder.
Abonnee
boereke 13 Januari 2017
Berenvlees kost consumptie en dat is wat de zgn dierenvrienden uiteindelijk willen.wie is er nu het slimst?
blije big 13 Januari 2017
Berenvlees is de oplossing voor de dierenactivisten de consumptie stopt vanzelf. Ik vraag me af waarom mensen die zelf geen vlees eten moeten regelen dat degenen die wel vlees eten stinkend berenvlees moeten eten. Voor mij hoeven de mensen die geen vlees eten niet te regelen wat ik voor vlees eet. De discussie over dierwelzijn slaat nergens op hoeveel katers worden niet gecastreerd, dan zeggen we toch ook niet dat dit zielig is .
Bvl 14 Januari 2017
Ik en zoon hebben een sterke neus voor beren vlees en toen vrouw 2week gelden vlees op tafel zette renden zoon en ik van tafel weg. die stank man geef we bijna van over terwijl andere tafel genoten niks roken. na die adem halen stuk van atfel af terug en pan gepakt en buiten gezet voor de hond. nee bere vlees kan gewoon niet. zijn we nu nog stommer dan 150 jaar geleden toen boeren al beren de eieren er van afsneden. idiote zooi nu. en varkens vlees kan zoveel lekkerder zijn dan andervlees.
Zo ist 14 Januari 2017
Ik koop geen varkensvlees meer. Paar keer berenvlees gehad dus, gadver. Heb met jullie te doen varkensboeren. Maargoed tis al n jaar of 10 aan de gang in Nederland. Dieren zijn belangrijker dan mensen geworden
Abonnee
Wouter Baan 14 Januari 2017
@Bep; Een voorwaarde is uiteraard dat de keten 100 procent moet kunnen garanderen dat berengeur niet op het bord komt. Daar zijn mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld op gebied van genetica, voer en geurdetectie. Dit kost alleen geld. Wanneer de ketenregisseurs zich hier hard voor maken en investeren in dergelijke technieken, dan heeft berenvlees een reële kans van slagen denk ik. De afbreukrisico's zijn groot dus de tegenargumenten wegen ook zwaar en dat is uiteraard heel begrijpelijk.
drab 14 Januari 2017
Wouter Baan schreef:
@Bep; Een voorwaarde is uiteraard dat de keten 100 procent moet kunnen garanderen dat berengeur niet op het bord komt. Daar zijn mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld op gebied van genetica, voer en geurdetectie. Dit kost alleen geld. Wanneer de ketenregisseurs zich hier hard voor maken en investeren in dergelijke technieken, dan heeft berenvlees een reële kans van slagen denk ik. De afbreukrisico's zijn groot dus de tegenargumenten wegen ook zwaar en dat is uiteraard heel begrijpelijk.

Wouter vind jij het dan acceptabel dat dieren (beren) worden gefokt en gehouden en vervolgens aan de slachtlijn worden uitgeselecteerd en als afval worden behandeld. Is dat wat we willen? Ik met boerenverstand vind dat te triest voor woorden als we vanwege castratieverbod zo met onze dieren omgaan! En voor de dieren activisten die zichzelf of hun partner hebben laten steriliseren, zijn die minder als een varken?
bep 14 Januari 2017
Wouter ik ben het met je antwoord eens maar dan is de markt nu toch niet klaar voor berenvlees. dus als je je eigen markt verziekt door berenvlees op de markt te brengen voor dat je de risico,s afgedekt hebt. dan is er een gedeelte van je markt verspeeld en zie die maar weer terug te winnen.want ik hoor te vaak van mensen dat ze iets geroken hebben aan het varkensvlees en dat ze dan denken dat het niet goed meer is dus het wordt weg gegooid.
blije big 14 Januari 2017
drab schreef:
Wouter Baan schreef:
@Bep; Een voorwaarde is uiteraard dat de keten 100 procent moet kunnen garanderen dat berengeur niet op het bord komt. Daar zijn mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld op gebied van genetica, voer en geurdetectie. Dit kost alleen geld. Wanneer de ketenregisseurs zich hier hard voor maken en investeren in dergelijke technieken, dan heeft berenvlees een reële kans van slagen denk ik. De afbreukrisico's zijn groot dus de tegenargumenten wegen ook zwaar en dat is uiteraard heel begrijpelijk.

Wouter vind jij het dan acceptabel dat dieren (beren) worden gefokt en gehouden en vervolgens aan de slachtlijn worden uitgeselecteerd en als afval worden behandeld. Is dat wat we willen? Ik met boerenverstand vind dat te triest voor woorden als we vanwege castratieverbod zo met onze dieren omgaan! En voor de dieren activisten die zichzelf of hun partner hebben laten steriliseren, zijn die minder als een varken?

Waarom zouden we kosten moeten maken om berenvlees te kunnen produceren . Als ik kijk op mijn eigen bedrijf zie ik dat beren mesten juist dieronvriendelijker is dan borgen mesten. Ze raggen op elkaar breken meer poten. Borgen mesten geeft rust in de stal. Ik denk dat dit juist beter is. Ik vind staarten couperen veel erger dit doen we alleen omdat onze stallen niet deugen om lange staarten te houden. Voor de varkens dient dit geen enkel doel hier moeten we wat aan doen dat is veel belangrijker.
martin m 15 Januari 2017
Ik vind dat we veel te snel en rigoureus zijn gestopt met castreren. Geurdetectie werkt nog veel te slecht, iedereen kent het stinkende varkensvlees. Supermarkten willen graag berenvlees onder druk van actiegroepen maar ik denk dat we als sector vreselijk stom zijn geweest hierin mee te gaan. Als de consumptie van varkensvlees zakt door berengeur kost dat ons boeren VERUIT het meest geld, veel meer als de andere schakels in de keten. En wees nou eerlijk, is het welzijn van beren beter als die van borgen? Meer kreupelheden, rijgedrag, bloeduitstortingen enz.
Het verwerken van vlees met een luchtje in vleeswaren ed is natuurlijk ook de oplossing want ook deze worden vaak verwarmd in bv pizza's, pasta's enz.
Kortom, zonder waterdichte geurdetectie geen beren!!!!!
Leonardo 18 Maart 2017
Verborgen agenda om varkensvlees er helemaal uit te drukken, omdat dat in bepaalde religies onrein wordt bevonden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden