Blog: Trees Rijpkema

Zonnepanelen zijn hot, maar waarom?

30 September 2017 - Trees Rijpkema - 3 reacties

Veel agrarische bedrijven investeren in zonnepanelen. De laatste jaren is de technologie snel vooruitgegaan en dankzij innovatie en kostprijsverlaging verbetert de concurrentiepositie van zonne-energie elk jaar opnieuw. Maar waarom laten zonnepanelen de boer stralen?

De prijzen van panelen zijn stabiel en de investeringsomstandigheden zijn gunstig. De meeste zonne-energieprojecten voeren ondernemers uit op eigen gebouwen. Het investeren in en financieren van zonne-energie is relatief eenvoudig en de kasstroom is vrij zeker. Het rendement is acceptabel en gecombineerd met verduurzaming van het onroerend goed is het een zinvolle investering.

Op de lange termijn kunt u aan de installatie verdienen

1. SDE-subsidie
Bent u een grootverbruiker van energie, dan kunt u gebruik maken van de SDE-subsidie. De zonnepanelen bieden u een manier om direct te besparen op uw energiekosten. Op de langere termijn, na het terugverdienen van de installatie, komt u zelfs in de positie dat er alleen nog maar op de installatie wordt verdiend. U hoeft niet meer te betalen voor uw energie, maar u heeft de energie al betaald.

2. Fiscale aftrekmogelijkheden
Wanneer u als kleinverbruiker zonnepanelen plaatst, kunt u gebruik maken van de investeringsaftrekregeling EIA (Energie-investeringsaftrek) en ook van de KIA (Kleinschaligheids-investeringsaftrek). Door de EIA kunt u 55% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst, bovenop de normale afschrijving. Door de KIA kunt u 28% van het investeringsbedrag aftrekken van uw fiscale winst.

3. Goedkope rente
Aangezien zonne-energie in aanmerking komt voor de groenregeling, is er ook een rentekorting op de financiering mogelijk. In elk geval hebben Rabobank, ABN Amro en de Triodos bank mogelijkheden. Daarnaast zijn er voor bepaalde projecten ook alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals de verkoop van het project aan een investeerder, het verhuren van het dak of crowdfunding. Ook operationele lease is een veel gebruikte optie.

De beschikbare ruimte is nu niet het grootste probleem

4. Lage realisatiekosten
Boerenbedrijven hebben behoorlijk wat ruimte beschikbaar voor zonnepanelen, bijvoorbeeld op stallen, loodsen of op een brak liggend stuk land. Normaal gesproken is voor grote installaties de beschikbare ruimte het grootste probleem en de grootste kostenpost. U heeft dat niet en dus is uw concurrentiepositie is dus heel goed.

5. Flexibel afschrijven
Met de 'Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)' kunt u zelf bepalen wanneer u uw investering afschrijft. Door sneller af te schrijven, vermindert uw fiscale winst. Daardoor betaalt u in dat jaar minder belasting. Als u een jaar wat minder winst maakt, kunt u door gebruik te maken van de VAMIL ervoor kiezen om dat jaar een minder groot deel van uw investering af te schrijven. Deze regeling is helaas niet meer mogelijk.

Trees Rijpkema

Senior relatiebeheerder bij Farmers Funding
Reacties
3 reacties
Klaas 2 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876023/zonnepanelen-zijn-hot-maar-waarom][/url]
EIA 41,5%? Waarom geen 55%?
Op grond van welke regeling kan VAMIL worden toegepast op zonnepanelen?
Dik 2 Oktober 2017
SDE+ en EIA mag je niet stapelen!!
coert 2 Oktober 2017
EIA en KIA mag ook niet meer gestapeld worden.

het is of EIA OF KIA niet en en.
Willem 3 Oktober 2017
Verspilde moeite dit artikel. Zoveel fouten.

SDE is voor grootverbruikers, EIA voor kleinverbruikers.
VAMIL is afgeschaft op panelen sinds 2015.
Tarief EIA was in 2016 58%, in 2017 55%.
Operational lease komt nauwelijks voor.

Overigens is stapeling KIA en EIA nog wel gewoon mogelijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs stijgt met maar liefst 13% in een week

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden