De hybride auto kent iedereen. Je profiteert zo hopelijk van het beste van twee werelden. Voor hybride bedrijfsvoeren geldt dat net zo. Banken stimuleren investeringen in duurzaamheid. Dat betekent niet je bedrijfsvoering radicaal omgooien, maar de geboden kansen benutten is financieel aantrekkelijk.
Sinds een jaar rijd ik in een plug-in hybride auto. Geen keuze voor alleen elektrisch, maar voor korte afstanden een beetje elektrisch rijden op de door mijn eigen zonnepanelen opgewekte stroom. Daarnaast ook benzine, om zeker te weten dat ik zonder na te denken mijn reisdoel kan halen. Ik profiteer daarbij van de lagere brandstofkosten en van enkele gunstige fiscale regelingen. Denk aan een lagere motorrijtuigenbelasting en de salderingsregeling. Kortom: ik benut de oude en nieuwe technieken. Ook speelt in mijn keuze mee dat het ingezet beleid van onze overheid richting elektrisch rijden niet in alles even consequent is. Met de keuze voor hybride spreid ik mijn kaarten, om de mogelijke voordelen te kunnen benutten.
Radicaal veranderen
Als landbouwer sta je ook steeds voor keuzes. Soms keuzes die vanuit jezelf komen, maar vaak ook door beleidskeuzes van buiten het bedrijf. Vooral de keuze richting duurzamer ondernemen staat daarbij bovenaan. We denken misschien bij duurzaamheid meteen aan ingrijpende wijzigingen binnen je bedrijfsstructuur en werkwijze. Maar al te radicaal veranderen doe je niet omdat het wordt geëist, maar vooral omdat je er zelf achter staat.
Ook banken bieden stimulerende financieringen aan voor investeringen in duurzaamheid. Dat wordt gefaciliteerd door de landelijke of Europese overheid, of is vanuit een eigen bankvisie geboren. Stimulerend omdat er gunstigere (lees: goedkopere) financieringsvoorwaarden aan verbonden zitten. De voordelen variëren in een rentekorting tussen de 0,3% en 0,8%.
Om in aanmerking te komen voor dergelijke gunstige voorwaarden stellen de banken wel voorwaarden. Die verschillen per bank en per soort financiering. Zo geldt bijvoorbeeld de 'groenkorting' op de rente alleen voor biologische bedrijven met SKAL-certificering, met als basis een groenverklaring. Voor andere vormen van leningen of kredieten tegen gunstige voorwaarden zijn weer andere certificeringen nodig. Voorbeelden hiervan zijn PlanetProof, Milieukeur of Beter Leven. Omdat zoals gezegd de voordelen en voorwaarden per bank verschillen, is het nodig om vooraf goed jouw mogelijkheden en de daarbij behorende voordelen in beeld te hebben.
Hybride bedrijfsvoering
Je bedrijf op onderdelen verduurzamen noem ik 'hybride bedrijfsvoering'. Net zoals ik dat met mijn autokeuze heb gedaan. Dit geeft toegang tot meerdere voordelen die toebehoren aan de verschillende duurzaamheidsschema's. Bij de huidige rentepercentages past iedere rentekorting nog beter. Op deze wijze wordt verduurzamen nog leuk ook. Hoe denk jij te kunnen profiteren van het beste van twee werelden?
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10909008/van-twee-walletjes-eten-met-je-bedrijf-loont-fiscaal]Van twee walletjes eten met je bedrijf loont fiscaal[/url]