VILTVART / Shutterstock.com

Opinie Peter Pals

Het gedoe om geld neemt alleen maar verder toe

2 Juni 2023 - Peter Pals - 2 reacties

Groeien is noodzakelijk. Immers, alles wat niet groeit overleeft niet. Financieren van groei en ontwikkeling van het bedrijf doen veel agrarisch ondernemers historisch gezien met eigen geld. En als dat niet genoeg voorhanden is, schakelen zij - naast de familie - vanaf de jaren '70 meer en meer met hun huisbankier. Vanaf de kredietcrisis in 2010 tot vandaag zien we de bancaire onrust steeds verder toenemen en dat maakt geld lenen lastiger en vooral duurder. Maar goed, er komen meer alternatieven voor bancaire financiering. En deze verschillende vormen van financieren zijn prima met elkaar te combineren.

Met je plan ga je richting de bank en die kan jouw financieringsvraag invullen. Althans dat denk je. In de werkelijkheid zijn banken steeds terughoudender met het verstrekken van financiering. Bovendien verlopen bijna alle financieringsaanvragen onder de grens van €1 miljoen vaker via geautomatiseerde systemen die besluiten op data én zijn gericht op standaardoplossingen. Populair gezegd: 'computer says yes or computer says no' en daar moet u het mee doen.

Groei kredietverlening gedaald
De groei van kredietverlening binnen heel Europa is afgelopen tijd afgenomen. De oorzaak ligt in het krapper wordende rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Gevolg is afnemende beschikbaarheid van geld met een oplopende kostprijs. Inmiddels liggen hypotheekrentes vier keer zo hoog dan in 2021, gecombineerd met fiks aangescherpte leenvoorwaarden. Uit recent onderzoek blijkt dat kredieteisen zijn aangescherpt naar een niveau wat we al jaren niet meer kennen. En naar verwachting is het einde hiervan nog niet in zicht.

Dit alles maakt dat, langzaam maar zeker, de bancaire financiering relatief aan het afnemen is. Deze wordt meer en meer aangevuld met kapitaal uit diverse andere bronnen als private financiers, crowdfunding en leases. De rentetarieven bij deze partijen zijn ook niet laag, maar het verschil met de banken wordt langzaam kleiner. Op die manier worden het benodigd kapitaal en de risico's gespreid. Daarbij is het in uw belang als kredietaanvrager dat dit zo gelijkwaardig mogelijk gebeurt. En hier zit een spanningsveld. Hoewel de bank tegen een stootje kan, zal zij in de meeste gevallen ernaar streven zelf zo min mogelijk risico te dragen.

Vraag over onafhankelijk adviseren
Aangezien de bank veelal naast verstrekker van het krediet ook adviseur is, rijst de vraag hoe onafhankelijk zij nog kan adviseren. Natuurlijk heeft de bank veel kennis ervaring van financiering en kent de financiële positie van de ondernemer. Er zit ook een andere kant aan. We weten dat zij – al of niet vrijwillig, terecht of onterecht – haar eigen belang wel terdege goed begrepen heeft en daar zichtbaar meer na handelt. Voor mijn gevoel is het net zoiets als 'we zijn nog steeds dikke vrienden, hoewel we op steeds meer punten van elkaar gaan verschillen'.

Ik zeg met dit voortschrijdend inzicht: durf terug te komen op die eerdere en inmiddels wat verouderde overtuiging dat de bank eerst voor jou zorgt. Dat moet je toch echt zelf doen, maar misschien ziet u het wel anders.

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Meer over

Rente
Reacties
2 reacties
Abonnee
zeeuw 2 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10904457/het-gedoe-om-geld-neemt-alleen-maar-verder-toe]Het gedoe om geld neemt alleen maar verder toe[/url]
Het hele verhaal klopt: we hebben steeds minder aan ze, maar toch kunnen we de banken niet missen
Abonnee
Louis Pascal de Geer 5 Juni 2023
Het lijkt mij altijd goed om op de hoogte te blijven van wat er op financieel gebied aan het gebeuren is bij de grote agrarische landen zoals hier in Brazilië, waar het nationale inkomen in het eerste kwartaal met 1,9% steeg, en de agrarischte sector met maar liefst 21,6% vooruit ging. Dit resultaat kwam voornamelijk tot stand door het verbeteren van productiemethodes en goede marktcondities. De kleine familiebedrijven worden voor het grootste deel gefinancierd door de banken, vooral de staatsbank CEF en de mixed BB (staats/privaat), terwijl vooral in deze eeuw voor de grotere bedrijven, de toelevering en afzetbedrijven de financiering van vooral mais en sojabonen op zich namen vaak in een constructie die alles in soja of mais omzet. Vooral Cargill, Bunge en ADM zijn actief op dit gebied. Loonwerkers bedrijven bestaan hier eigenlijk nog niet zodat de machines of door coöperaties, of door industrieën of door de ondernemers zelf worden gekocht met aantrekkelijke financiering vaak door de banken gedaan. Via speciale programas met aantrekkelijke rentes worden ontwikkelingen gestimuleerd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden