Hij zoekt al jaren naar een betere financiering. Dat is toch ingewikkeld en ze doen nogal moeilijk. Aan de tafel zit een boer van tweede helft veertig. Hij heeft een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee. Aan bod komen vragen als: "Hoe ziet een betere en ruimere financiering eruit? Hoe krijg je dat voor elkaar?"
Vervolgens komen de antwoorden met zoiets als: "Uuh, dat is voor iedereen en elk bedrijf natuurlijk weer anders". En: “vroeger was dat veel eenvoudiger”. Een passende invulling is de behoefte, maar wat dit is blijft en beetje vaag tegelijk. Na wat doorvragen, merk ik dat hij het lastig vindt. De uitnodiging is nota bene zelf door hem verstrekt.
Enigszins geïrriteerd zegt hij: “dat zijn weer typisch van die adviseursvragen”. Na wat bedenktijd volgt: “ik barst van het vermogen. Grond en gebouwen zat en ik wil ondernemersruimte om zelf dingen te doen. Maar het lukt maar niet om helemaal, of als jij daar blij van wordt, deels mijn zin te krijgen”.
Financiering inrichten
Het is een interessant en ontzettend belangrijk onderwerp. Op de juiste wijze de financiering inrichten die past bij de ondernemer en zijn bedrijf is eigenlijk een basaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Het moet goed op orde zijn, punt uit.
Het vragen en antwoorden gaan daarom gewoon door:
“Hoe veel financiering heb je?” Bijna twee miljoen.
“Alles van de bank of elders?” Bij de bank, die grote bekende binnen de sector weet je wel.
“Maak je gebruik van lease?“ Ja, maar met tegenzin.
“Heb je familieleningen?“ Bij mijn broer en dat gaat best. Die zit niet steeds te zaniken”
“Welke rentetype heb je en wat betaal je nu?” Eerst alles variabel, dat is goedkoopst. Sinds kort de helft voor 10 jaar vast, moest anders nam ik te veel risico’s.
“Is de aflossing passend?” Nee, ze hebben het er steeds over dat ik met mijn 65 jaar vrij moet zijn van schulden. Hoezo, de grond wordt alleen maar duurder! En trouwens, het geld kost zowat niks. Huren is duurder!
Luxe en weelde
"Dus als ik het goed begrijp, is in jouw geval een betere financiering dat je variabele rente hebt en niet te veel aflost." Hij knikt en vraagt of ik weleens gehoord heb van “arm leven en rijk sterven”. En dat in deze tijd van luxe en weelde. "Wat is er nodig om het zo in te richten dat het jou beste past?, stel ik de volgende vraag.
We praten over de wil om af te lossen. Want ja, zo veel schuld is ook niet alles. Tegelijk wil hij het bedrijf doorontwikkelen. Plannen zat en daar is (vreemd) kapitaal voor nodig. Goed materiaal, dat moet er simpelweg zijn om het werk goed en vlot gedaan te krijge. “De basis op orde.” Sinds kort least hij een melkrobot. "Wat een zegen is dat zeg", vertelt hij. "Minder arbeid en meer tijd voor andere dingen en mezelf."
Financiering voorschrijven
Eigenlijk is de inrichting van de financiering gegroei, maar hangt het als los zand aan elkaar. “Welke financiering past bij jouw bedrijf”, las ik pas. Te veel boeren laten hun voorschrijven hoe die financiering moet worden ingericht. Het is beter om het zelf op te pakken en oplossingen aan te dragen, dat hoort bij ondernemerschap.
Je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat zelf bepaalt of je arm wilt leven in tijden van rijkdom. Dat bepaalt de ondernemende boer zelf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10885896/arm-leven-in-tijden-van-rijkdom]Arm leven in tijden van rijkdom[/url]
Piet, weet je wel hoeveel agri-bedrijven met grond er te koop staan, en hoeveel er staan te wachten op verkoop?
Banken en makelaars bepalen het (gelimiteerde) aanbod om grote prijsval te voorkomen. Niet voor de boer, maar om de bank niet in nog grotere problemen te brengen.
En de rente wordt kunstmatig veel te laag gehouden, wat even werkte om de (failliete) economie nog te laten ademen, maar nu ons (EU) in een onmogelijke positie zal brengen.
Oplopende rente en grondprijdaling zal jou heel snel in grote problemen brengen (zie de huizenbezitter in 2012(?))