Blog: Pascal Philipsen

Fosfaat is geen radioactief afval

26 Januari 2018 - Pascal Philipsen - 7 reacties

Er is momenteel veel te doen rondom het voedingselement fosfaat. Alles wat ermee te maken heeft, moet reduceren: de hoeveelheid in diervoeders, de bemestingsnormen en sinds kort de Nederlandse rundveestapel. Ze doen net alsof het om nucleair afval gaat en ergens klopt dat wel.

"Fosfaat is eigenlijk gewoon onontbeerlijke plantenvoeding, welke hard nodig is om fatsoenlijke opbrengsten van voeder- en voedselgewassen te kunnen telen. Kunstmest en ook gewasbeschermingsmiddelen worden verketterd. Daarmee lijkt het alsof we denken dat het om nucleair afval gaat", zo luidt het betoog van een aanwezige van de bijeenkomst 'Precisiebemesting, hoeksteen van de kringloop' in de landwinkel van Jan Nieuwenhuizen  in Zevenhoven.

Verkettering van kunstmest
Zo'n 40 melkveehouders, loonwerkers en adviseurs hadden zich verzameld voor de verschillende sprekers van deze themabijeenkomst. De rode draad van de bijeenkomst was plaatsspecifieke bemesting, oftewel precisiebemesting, in de open teelt (gericht op gras en maïs, gezien het publiek).

Kunstmest moet geïntegreerd worden met dierlijke mest

Veel nieuwe concepten en technieken passeerden de revue. Vooral gestoeld op het feit dat kunstmest (vloeibaar of gekorreld) optimaal geïntegreerd dient te worden met dierlijke mest. Precisiebemesting zorgt ervoor dat de verketterde kunstmest omgeturnd wordt naar schone plantenvoeding. Daarnaast heeft het een groot aandeel in het maatschappelijk verantwoord ondernemen door de boer.

Slimme technologieën (NIR, robotisering, gps en sensor) en slimme meststoffen bieden de melkveehouders, die ruwvoer teelt, een goed verhaal naar de onwetende burgerij. Die groep denk inmiddels dat fosfaat en stikstof gifstoffen zijn. En toch voelt de boer dat het nooit genoeg zal zijn. "Afnemers hebben onmogelijke duurzaamheidseisen", zo meldde een melkveehouder tijdens de bijeenkomst.

Snel economisch herstel
Minerale meststoffen (stikstof, kalium en fosfaat), verpakt in een verstrooibare korrel en direct beschikbaar voor de plant, hebben na de Tweede Wereldoorlog een grote bijdrage gehad aan de huidige gewasproductieniveau ’s een aan de kwaliteit. Zo kon Nederland relatief snel economisch floreren na barre tijden. Via voortschrijdend inzicht, tezamen met vele praktijkstudies, wordt langzamerhand duidelijk dat het voornamelijk zit in de toepassing van de kunstmest.

Volgens Leo Tjoonk, senior kenniscoördinator ruwvoerteelt bij Agrifirm Plant, zitten er ook kansen in het meten van de bodem. "Een bodemanalyse biedt een kans op de variatie te verbeteren. Als de mineralenbehoefte in kaart gebracht kan worden, dan kan er gericht bemest worden om de bodemvruchtbaarheid uniform te krijgen. Dit geeft een besparing op de aanvulling via kunstmest en zo haal je er meer uit. Ook krijg je zo uniform kuilgras van goede kwaliteit, dat geen selectie geeft aan het voerhek. Constante kwaliteit geeft een betere penswerking en hogere koegezondheid."

Sleutel tot uniform kuilgras

Emotie door verhaal FrieslandCampina
FrieslandCampina, de zuivelcoöperatie met 19.000 leden, deed ook uit de doeken hoe ze tegen de toekomstige ontwikkelingen aankijkt. Guus van Laarhoven, programmaleider biodiversiteit bij FrieslandCampina, gaf aan dat de missie 'In een veranderende wereld waarde creëren' een mooi streven is, maar dat het spel vaak gespeeld wordt op het scherpst van de snede. Het afstemmen van het natuurbeheer, het circulair produceren, het dierenwelzijn en de CO2-emissie vergt veel energie van het bedrijf en haar toeleveranciers.

Het is een mondiaal gebeuren met grote belangen en grote afnemers (zoals Unilever en McDonalds). Dit soort bedrijven eisen melk van een hoge kwaliteit en hebben hoge duurzaamheidseisen. “Om dit te bereiken moeten we, samen met de melkveehouders, gaan voor een integrale aanpak, dat bij ieder individueel bedrijf past. Het is zeker complex”, aldus Van Laarhoven.

Het verhaal van FrieslandCampina roept emotie op in de zaal. De media zorgt indirect voor een constante stroom aan nieuwe, strengere regels en wetgeving. Politici en andere beleidsmakers hebben weinig tot geen gevoel bij landbouwsector en laten zich, net als de onwetende burger, beïnvloeden en inpalmen door de berichtgeving en censuur van de media. Doorontwikkeling en vakmanschap is voor de boer geen garantie voor een gezonde bedrijfsvoering en continuïteit van de perfecte voedselvoorziening. Helaas. En voor alle duidelijkheid: fosfaat is geen gif, maar de kern van het leven. Ons leven!      

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
7 reacties
v d Grift 27 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877360/fosfaat-is-geen-radioactief-afval][/url]
Men moet niet vergeten Zonder BOEREN GEEN eten nergens ter wereld wordt er zo veilig voedsel geproduceerd als in Nederland.Dus wees zuinig op deze beroepsgroep en respecteert deze mensen die 7 dagen per week 24 uur per dag bezig zijn om hun vee te verzorgen en voedsel voor u allen te produceren
hans 28 Januari 2018
" Doorontwikkeling en vakmanschap is voor de boer geen garantie voor een gezonde bedrijfsvoering en continuïteit van de perfecte voedselvoorziening. Helaas."

De perfecte voedselvoorziening, verzorgd door gesubsidieerde boeren, voortgebracht met GMO-veevoeders, alleen mogelijk door onbelast, brandstofslurpend heen en weer vervoer over de wereldzeeen. Dream on.
petatje 28 Januari 2018
Nou Hans ben maar blij dat die boeren doen wat ze doen. Nu de gaskraan dicht gaat zal de nationale begroting toch ergens de miljarden die wegvallen binnen moeten krijgen. Of wou jij oud worden zonder sociale voorzieningen en AOW?
Of heb jij de betere oplossing voor onze nationale economie en sociaal stelsel zonder die 90 miljard die die verrekte stomme boeren in het laatje van dit kleine landje brengen. Ja Hans dat is ook 5000 euris voor jou van die verrekkelingen.
Maar jouw betere plan hoor ik graag.
hans 28 Januari 2018
Petatje, het is toch van de zotte dat de agri-business, totaal, niet alles in Nederland geproduceerd, goed is voor 90 mlj., en de boeren daar net. niks aan verdienen? Maar van mij mag je trots op jou bijdrage zijn hoor. En die gaskraan dicht, ja dat wordt rekenen. De opbrengsten zijn binnen over de afgelopen +/- 60 jaar, en opgemaakt, nu komen de kosten. De netto opbrengsten voor de bv Ned. kunnen daarna pas gemaakt worden, en dat kan nog wel eens vies tegenvallen. Net als het boeren. De opbrengstmachine voor de bv Ned. is natuurlijk haar plekkie als fiscaal paradijs, hoewel we daar bijna niks over horen, geheime afspraakjes ed. BANANENREPUBLIEK.
Peter 29 Januari 2018
Wat als de veehouderij nou eens gewilde [gerijpte, vaste stal-]mest zou gaan produceren?
Dan heeft de akkerbouwer daar interesse in en vaart de natuur er wel bij.
En hoef je geen geld toe te leggen op mestafzet, maar komt het bij je inkomsten.
hans 29 Januari 2018
Peter, zo zijn er talloze manieren voor boeren om wel een inkomen te behalen. En boeren behaalden ook altijd wel een inkomen. Echter de wil om GEEN belasting te moeten betalen, alsmede de belastingsregels die er daarvoor zijn, maken van boeren slaaf van een pervers systeem waardoor blijven investeren en grote schulden een uitkomst lijken. Op papier geweldig. Totdat in praktijk alles vastloopt.
schoenmakers1 29 Januari 2018
zeer slecht voor de nitraatuitspoeling peter, de stikstof komt te laat vrij.

Dus slecht altenatief
Akkerboertje 31 Januari 2018
Mee eens Peter! Let maar op, stalmest wordt steeds gewilder door de akkerbouwers weet ik uit eigen ervaring. Ik zit nog steeds te wachten op het moment dat we te horen krijgen dat we moeten betalen ipv geld toe krijgen. Maar voor mooie mest is dat geen enkel probleem, kunstmest kost ook geld...
Stalmest is vooral gericht op lange termijn bemesting. Dat betekent dat je het ook minimaal 5 jaar moet strooien wil je echt kunnen gaan minderen met kunstmest. Maarja, het mooie is, eenmaal op dat punt geeft je bodem het hele seizoen iedere dag zijn stikstof af als het omgezet wordt van organisch naar mineraal. Dit jaar gemerkt, bieten die het hele jaar groen blijven terwijl andere het af laten weten doordat er bv een flinke bui overheen is gegaan na het kunstmest strooien.
Dus kom maar op met die stalmest!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden