Een altijd veelbesproken onderwerp is het ligbed van melkkoeien. Vragen die vaak gesteld worden zijn: 'Wat is het beste voor de koe?' En 'Wat is het beste voor de boer?' Uiteraard hangt de keuze af van de situatie op het bedrijf, maar dat leidt niet vanzelfsprekend tot de juiste keuze.
Voor de koe is het antwoord makkelijk: diepstrooiselboxen zijn het allerbeste. Voor de ondernemer kan het wat lastiger zijn. Wat niet betekent dat de belangen van de melkveehouder helemaal niet worden gediend bij diepstrooiselboxen. De vermeende extra arbeid heeft vaak niets te maken met de keuze van diepstrooisel of niet, maar met de keuze van het type boxafscheiding, de maatvoering en de afstelling. Uit ons arbeidsanalyseonderzoek onder 84 bedrijven blijkt er geen verschil te zijn in arbeidsbesteding tussen bedrijven met diepstrooisel en bedrijven zonder diepstrooisel.
Ook zijn de vermeende hogere kosten een veel gehoord argument om het niet te doen. Grof weg gesproken hangen de kosten af van het aantal boxen, het type strooisel en de soort matras. Vaak wordt vergeten de voordelen voor de koe erbij in te rekenen als betere klauwen en benen en meer productie. Daar ligt de grootste winst.
Veel veehouders geven aan dat als ze nieuw gingen bouwen, ze wel voor diepstrooisel kiezen. De praktijk laat vaak anders zien. Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw van de Dairy Campus in Leeuwarden. Het is altijd mooi om zo’n bijzonder project te mogen bekijken. Maar wat schetst mijn verbazing? In de stal voor voederproeven worden matrassen gelegd. Op mijn vraag: 'Waarom matrassen?', was het antwoord: 'Dat is drie jaar geleden beslist en ik weet niet waarom daarvoor is gekozen'.
Voor de functie van de stal maakt het niet uit, zo werd gesteld. Maar dat is nog maar de vraag: wat neem je als referentie? Uit allerlei onderzoeken blijkt dat ligcomfort wel degelijk invloed heeft op de prestaties van de koeien. Als je ervan uit gaat dat een koe het minste last heeft van de diepstrooiselboxen, dus ook het beste presteert bij diepstrooisel, dan beïnvloedt elk ander type box het functioneren en de prestaties negatief. Ofwel, de resultaten van een onderzoek worden negatief beïnvloed.
Hoe dan ook, voor de functie van de stal is het een totaal verkeerde keuze. De bezoekers worden daardoor beïnvloed, omdat vaak wordt verondersteld dat het een voorbeeldfunctie heeft. Ik denk dat het een gemiste kans is om hier niet te kiezen voor diepstrooisel. Maar zoals geldt voor elk melkveebedrijf, het is nooit te laat om te veranderen.
Marjolein Feiken
Projectbegeleider Duurzaam Melkvee bij Valacon-Dairy
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/marjolein-feiken/column/10866687/Gemiste-kans-om-niet-te-investeren-in-diepstrooisel]Gemiste kans om niet te investeren in diepstrooisel[/url]