Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Brexit-chaos maakt pond aantrekkelijk

23 November 2018 - Laurens Maartens

Regeringsleiders zetten dit weekend op de speciale top van Europese landen naar verwachting hun handtekening onder de brexit-deal. De echte strijd moet dan echter nog losbarsten.

De 28 EU-leiders komen zondag 25 november in Brussel bijeen voor een speciale top over de brexit. De kans is groot dat de regeringsleiders dan akkoord gaan met de scheidingsplannen met het Verenigd Koninkrijk, die Jean-Claude Juncker en Theresa May zaterdag 24 november willen uitonderhandelen.

Zelfs als de beide kampen hun handtekening hebben gezet, is er geen garantie dat we rustig kunnen toeleven naar 29 maart 2019. May moet de voorwaarden van het akkoord ook nog door het Lagerhuis loodsen. Daar wacht haar begin december een heel zware strijd, die mogelijk een interessant instapmoment voor het pond oplevert.

Schoorvoetend akkoord
Ongeveer 1 week geleden veerde de Britse munt op toen May meldde dat er een conceptakkoord lag. Die winst is daarna snel verdampt toen de voorwaarden van de afspraken bekend werden. Hoewel de Britse regering schoorvoetend akkoord ging met de afspraken, stapten verschillende ministers uit protest op.

Partijgenoten proberen zelfs een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen. Het lukt vooralsnog niet de benodigde handtekeningen daarvoor bij elkaar te krijgen. Binnen de coalitiepartijen is echter veel weerstand tegen de plannen.

Iedereen ontevreden
De partij uit Noord-Ierland is het niet eens met het feit dat er geen harde grens komt met Ierland, maar wel een soort achtervangnet met het Britse vasteland. Partijleider Nigel Dodd laat geen kans onbenut om zich te verzetten tegen het akkoord en om May eraan te herinneren dat ze de 10 Lagerhuisleden van de partij nodig heeft voor een stemming.

Anderzijds zijn Schotse parlementariërs het oneens met de voordelen die Noord-Ierland zou krijgen. Ondertussen verzetten de brexiteers zich fel tegen het verlengen van de huidige situatie, zodat er na de brexit ruimte is om meer specifieke handelsafspraken te maken. Groot-Brittannië moet geld afdragen aan de Europese Unie en nieuwe wetgeving overnemen, maar heeft daarbij geen inspraak.

Rake klappen
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een explosieve stemronde in het Lagerhuis. Als het akkoord wordt afgewezen, dan dreigen we alsnog op een harde brexit af te stevenen. In dat scenario krijgt het pond ongetwijfeld rake klappen. Handelaren houden er al rekening mee dat de munt dan kan dalen richting een wisselkoers van 1,20 (met de dollar). Het pond is in 30 jaar niet onder dit niveau terechtgekomen.

Op zo’n moment is het zaak het hoofd koel te houden en te letten op het potentieel van de Britse economie en de wijze waarop in Europa diverse (politieke) crises zijn bezworen in het afgelopen decennium. Als de paniek compleet is, dan is het waarschijnlijk aantrekkelijker om positie te kiezen van een herstel van het pond dan om in blinde paniek de munt te verkopen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden