De Bank of England zou, met het oog op de lage werkloosheid en stijgende lonen, niets liever doen dan de rente verhogen. Echter, door de onzekerheid over de brexit zit de bank in een lastige spagaat.
Mark Carney, de gouverneur van Bank of England, gaat 1 november samen met de rest van het bestuur van de centrale bank een knoop doorhakken over de rente. Wanneer je naar de arbeidsmarkt kijkt, lijkt dat een heel makkelijke keuze te worden. De werkloosheid schommelt rond de 4%, wat het laagste niveau in ongeveer 40 jaar tijd is.
Het kost de werkgevers steeds meer moeite om personeel te vinden, wat maakt dat de lonen afgelopen kwartaal met meer dan 3% stegen. Meestal is dat een voorbode van een oplopende inflatie. In dit opzicht heeft Carney dan ook alle reden om de rente te verhogen.
Enorme verrassing
Ondanks de loongroei en krappe arbeidsmarkt zou een rentezet toch als een verrassing komen. Dat heeft alles te maken met de onzekerheid over de komende brexit. Op 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU).
Het is echter nog onduidelijkheid hoe de relatie tussen beide partijen er vervolgens uit gaat zien. Dat komt met name door de situatie bij de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De EU zit niet te wachten op strenge grenscontroles, terwijl het VK er niets voor voelt om een achtervangnet te maken in de Ierse Zee.
Grote schaduw
De onzekerheid over de toekomst werpt steeds meer een schaduw over de Britse economie. Onlangs verlaagde de onafhankelijke denktank EY Item Club de groeiverwachting voor het lopende jaar van 1,4% naar 1,3%. Dat zou het laagste groeitempo zijn in bijna 10 jaar tijd.
Het gevaar bestaat dat consumenten en bedrijven uitgaven uitstellen als er niet snel zicht komt op een fatsoenlijke oplossing. In dit scenario dreigt 2019 een vervelend jaar te worden voor de economie. Carney wil niet het risico lopen dat hij de zaken verergert, als hij de al bescheiden groei met een renteverhoging verder afremt.
Pond onder druk
Het uitblijven van toenadering tussen beide kampen zorgt ervoor dat de kans op een renteverhoging afneemt. Half oktober rekenden economen er per saldo op dat de rente tijdens de komende 12 maanden ten minste 1 keer zou worden opgeschroefd. Nu is die kans net iets meer dan 50%.
Op markten komt de onzekerheid en afnemende kans op een rentezet het pond de afgelopen weken al op een verlies van 2% (ten opzichte van de euro) te staan. De munt kan verder onderuit gaan als Carney zijn zorgen over de brexit nadrukkelijk naar voren brengt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.