Blog: Laurens Maartens

Waarom loopt de inflatie niet op?

6 Mei 2018 - Laurens Maartens - 1 reactie

De economische groei wakkert bijna overal ter wereld aan en de olieprijs zit weer stevig in de lift. Hoe komt het dan toch dat de inflatie maar niet wil oplopen?

Een bezoek aan het benzinestation wordt langzaam een stuk duurder: 1 liter Euro 95 kost bijna €1,75 en dat was begin 2016 slechts €1,50. De belangrijkste oorzaak van die stijging is de oplopende olieprijs. Op de wereldmarkt wordt bijna $75 voor 1 vat Brent-olie betaald. Dat is ruim 2 keer zoveel als 2 jaar geleden. Gebruikelijk leidt een dergelijke prijsstijging tot een oplopende inflatie. Voorlopig is daar echter weinig van te merken; dit tot groot verdriet van centrale bankiers.

Alles uit de kast
In Europa, de Verenigde Staten en Japan hebben de centrale banken de afgelopen jaren bijna alles uit de kast gehaald om de inflatie aan te wakkeren (richting het streefniveau van 2%). Een dergelijk tempo past bij een gezonde economische groei. Ondanks de stijgende olieprijs en hogere economische groei, blijft de inflatie in Europa en Japan steken op iets meer dan 1%.

Een belangrijke uitzondering is Groot-Brittannië, waar de inflatie in maart uitkwam op 2,5%. Dat hoge niveau is echter volledig het gevolg van een flinke daling van het pond, die ervoor zorgt dat de prijzen van geïmporteerde artikelen fors zijn gestegen.

Banken zijn terughoudend met verstrekken geld

Loongroei valt tegen
Er zijn verschillende redenen waarom de inflatie niet overtuigend oploopt. Een belangrijke oorzaak is het uitbleven van een significante loongroei. Hoewel de werkloosheid de afgelopen jaren flink is gedaald, vertaalt dat zich nauwelijks in hogere salarissen. Consumenten hebben dus nauwelijks meer geld om uit te geven.

Ook speelt mee dat de kredietgroei achterblijft bij wat centrale bankiers graag zouden zien. Aan de ene kant is de rente zeer laag, maar omdat banken onder druk van nieuwe regels terughoudend zijn met het verstrekken van leningen is het voor bedrijven en consumenten niet automatisch eenvoudiger om aan geld te komen.

Alle ogen op 10 mei
Indirect speelt de inflatie een belangrijke rol op valutamarkten. De centrale banken stemmen hun rentebeleid voor een groot deel af op inflatieontwikkelingen. Berichten dat de Bank of England de renteverhoging door tegenvallende inflatiecijfers waarschijnlijk in de ijskast zet, leidden in april tot een daling van het pond (-2%).

Donderdag 11 mei wordt duidelijk welke richting enkele belangrijke valuta’s de komende weken gaan kiezen. Op 10 mei worden zowel de Britse als Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd, terwijl de Bank of England op dezelfde dag een rentebesluit neemt.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
1 reactie
Westbrabander 6 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10878439/waarom-loopt-de-inflatie-niet-op][/url]
De inflatie loopt niet op omdat de boeren steeds verder uitgeknepen worden. Voedselprijzen veel te laag, de bodem en de boer en zijn vee zijn de dupe, als de consument maar leuke dingen kan blijven doen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Olie

Belofte van impuls Chinese economie stut olieprijs

Analyse Olie

Verwachting is dat olieprijs in 2025 onder 70 dollar zakt

Analyse Olie

Productiebeperking OPEC mogelijk opnieuw verlengd

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden