Column Laurens Maartens

Klotsende zee van olie sleurt valuta's mee in haar val

22 Februari 2016 - Laurens Maartens

Na een gigantische daling lijkt de olieprijs de komende tijd in wat rustiger vaarwater terecht te komen. Dat is goed nieuws voor Canada en Rusland. De valuta’s van deze landen zijn samen met de olieprijs hard onderuit gegaan. Ze ogen nu wel heel goedkoop.

De olieprijs lijkt zich heel voorzichtig op te maken voor een herstel. Berichten dat Rusland en belangrijke OPEC-landen zoals Saoedi-Arabië in onderling overleg de productie bevriezen, leidde woensdag tot een prijsstijging van 7 procent. Een dag later werd een vat WTI-olie echter alweer 2 procent minder waard, toen het Amerikaanse ministerie van Energie bekend maakte dat de olievoorraden in de voorgaande week met 2,1 miljoen vaten zijn toegenomen tot 504,1 miljoen vaten. De laatste keer dat deze reserves hoger waren dan 500 miljoen vaten was in 1930.

Laatste keer dat oliereserves hoger waren dan 500 miljoen vaten was in 1930

De cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie vormen het meest recente bewijs dat er wereldwijd een zee aan olie rondklotst. Dat is de volledig het gevolg van een productiestijging. Het olieverbruik ligt ongeveer drie miljoen vaten per dag hoger dan enkele jaren geleden. Dat is ongeveer evenveel als de totale productie van een groot concern zoals Royal Dutch Shell. In dezelfde periode is het aantal vaten dat dagelijks uit de grond wordt gehaald echter met vijf miljoen toegenomen.

Met name de productiegroei in de Verenigde Staten springt er in dit opzicht uit. Door de overcapaciteit is de prijs van een vat Brent-olie gedaald van ruim $ 100 in juni 2014 tot  slechts zo’n $ 30 vandaag.

De vrije val van de olieprijs heeft enorme gevolgen voor de valuta’s van olie-exporterende landen als Canada en Rusland. De Canadese dollar – ook wel loonie genoemd - en de Russische roebel bewogen in het verleden al redelijk in lijn met de prijsschommelingen van een vat olie. Dat onderlinge verband is de laatste tijd echter behoorlijk wat sterker geworden.

Grondstofanalisten bij de Franse zakenbank Société Générale hebben becijferd dat de zogeheten correlatie tussen de olieprijs en beide munten is opgelopen van iets meer dan 0,4 in 2011 tot bijna 0,55 tegenwoordig. Dit betekent dat elke stijging of daling van de olieprijs voor meer dan de helft  

Het herstel van de olieprijs in de afgelopen week had direct een stijging van de loonie met bijna 6 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een Canadese dollar kan nu ingewisseld voor ongeveer 0,70 Amerikaanse dollar. Vijf jaar geleden was dat nog ruim één dollar. De forse daling van de olie-inkomsten creëert behoorlijk wat economische problemen in Canada. De officiële rente staat op 0,5 procent en Stephen Poloz – de gouverneur van de Bank of Canada – speculeerde onlangs al op het instellen van een negatieve rente.

Het is maar de vraag of dat de economie wat meer lucht geeft. Een nieuwe renteverlaging maakt de munt in ieder geval nog minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.  Alles valt of staat echter met de olieprijs. Zet die zijn val door, dan krijgen alle olie gerelateerde valuta’s nieuwe tikken. 

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Analyse Olie

Bears winnen het van de bulls op oliemarkt

Analyse Olie

'Drill, baby, drill' klinkt door in olieprijs

Analyse Olie

Oliemarkt richt ogen op nieuwe bewoner Witte Huis

Analyse Olie

Iraanse olieraffinaderijen geen doelwit voor Israël

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden