Shutterstock

Opinie Kees Maas

Boeren is een economische activiteit

6 November 2019 - Kees Maas - 5 reacties

Soms heb je een druppel nodig die de emmer doet overlopen. Dit jaar was die druppel daar (het waren er 66 en nu snapt u waar de D van D66 voor staat). Blijkbaar gaan ze er in de politiek, Randstad en ministeries aan voorbij dat boeren een economische activiteit is.

Een boer moet aan kringloop doen, lekker koeien in de wei, kleinschalig, niet produceren voor de wereld, maar enkel lokaal. Een beetje natuuronderhoud en soms voor de show even door het dorp heen rijden met de trekker, zodat de geëmigreerde stadbewoners dat lekker landelijke gevoel behouden. Wie dat betaalt, blijft onduidelijk. Maar tsja, dat is nou eenmaal het beeld wat de stadsbewoners en politiek graag willen. Dat dit vervolgens een grote economische impact heeft, wordt simpel aan de kant geschoven. 

Nederland is geen land voor Ot en Sien-landbouw, Nederland is een economische grootmacht op het gebied van landbouw. Een sector die mensen een baan biedt, die er voor zorgt dat er altijd goed, gezond en vaak te goedkoop voedsel beschikbaar is voor iedereen. Hier, maar ook in de rest van de wereld.

Geen boertje van buuten
Een sector waar mensen vanuit de hele wereld voor naar Nederland komen. Om te zien hoe wij dat hier doen en om daar van te leren. Dat wordt nog wel eens vergeten en raakt ondergesneeuwd in de discussie over natuur, milieu en dierenwelzijn. Dat een boer een echte ondernemer is, vraagt om een grotere focus. Benader hem of haar niet als een boertje van buuten.

Nee, hij of zij is een CEO die verstand heeft van productie, investering, marktontwikkeling, financiering, werkgeverschap en bovendien technisch is onderlegd. En dat is ook waar ons inmiddels derde Nationale Economisch Landbouwcongres voor staat: voor de CEO op werkschoenen.

In het voorjaar hebben we een mooie groep sprekers samengesteld en tot thema uitgeroepen: 'Ondernemen in een ander klimaat'. Dat is met de kennis van nu een schot in de roos, al hadden we niet kunnen bevroeden destijds dat eind deze zomer de (stikstof)bom ontplofte. Neemt niet weg dat het congres een mooi ijkpunt is voor veel landbouw CEO's om hun visie en missie schep te stellen en na te denken over wat er aan economische ontwikkelingen op hun afkomen. Want elke bedreiging heeft ook een kans.

Er kan er maar 1 winnen
Met de komst van de Boerenbusiness Awards voegen we een mooie loot aan de boom toe. De Impact Award gaat naar de persoon die de meeste impact heeft gehad in het presenteren en representeren van de agrarische sector. Voor de Agribusiness Award zijn we op zoek gegaan naar het product of de dienst die de boer een economische voorsprong of voordeel kan opleveren. En dat waren er verrassend veel, helaas kan er maar 1 winnen.

Gelukkig blijkt hier wel uit dat meer bedrijven rondom de landbouw-CEO's beseffen dat landbouw een economische activiteit is.

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
5 reacties
hans 6 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884567/boeren-is-een-economische-activiteit]Boeren is een economische activiteit[/url]
"De boer is een CEO die verstand heeft van productie, investering, marktontwikkeling, financiering, werkgeverschap en bovendien technisch is onderlegd."

De gemiddelde CEO weet weinig, maar zit in het old-boys-netwerk.
De boer is nu inderdaad ook een CEO. de naam van de leider van een bedrijf, maar dan anders.

Alleen heeft CEO voor mij wel een erg negatieve bijsmaak.
CEO's zijn er vooral tijdelijk, denken in hele korte termijnen, gaan voor veel risico met de grootste winstkans. KANS, ja ook al is die maar 10%. Zie de problemen bij veel van die geweldige concerns, waar zelfs de overheid soms de zaak in de benen moet houden, of de aandeelhouders zomaar tientallen procenten verlies lijden.

De CEO van een bedrijf gaat weg met een zak geld naar z'n volgende "job".
De CEO van een boerenbedrijf zit met de gebakken peren.
johan 6 November 2019
Hans , klopt jou verhaal wel?
er zijn geen mkb bedrijven die zo gesteund worden als ons boeren , denk aan qoutums enz alle mkb bedrijven moeten zelf maar broek ophouden , en bij ons boeren is vaak vermogen voldoende bij staken van het bedrijf.
hans 6 November 2019
Johan, noemt en gedraagt een baas van een mkb-bedrijf zichzelf dan ook als CEO?
Pietje 6 November 2019
Ik ben het helemaal eens met Kees Maas iedereen mag groeien en over heel de wereld zaken doen ! En de landbouw moet vooral een Ot en Sien landbouw blijven ! Gewoon ronduit belachelijk , het is een economisch bedrijf waar geld verdiend moet worden Een bedrijf moet kunnen innoveren om met de tijd mee te kunnen gaan en waar een nieuwe generatie weer mee verder kan !
In en in triest die overheid die van het buiten gebied gewoon een recreatie en relax gebied wil maken met hier en daar nog een pittoresk bioboertje er tussen !!!!
Abonnee
dirk 6 November 2019
remy poppe ( SP ) had eens een mooie omschrijving van de boer
: een bijzonder soort arbeider , die naast arbeid ook kapitaal leverde
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Aangeboden door Agribusiness Award

Agribusiness Award voor de zesde keer van start

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden