Sommigen noemen de uitkomst van de klimaatbijeenkomst COP 28 de afgelopen week in Dubai historisch, anderen zeggen dat het een flauw compromis is met allerlei mogelijkheden voor landen om onder de afspraken uit te komen. Het is inderdaad historisch dat er voor het eerst formeel een afspraak ligt, waarvan de kern is om 'weg te bewegen' van fossiele brandstoffen. Maar dat is natuurlijk wel een heel erg vage tekst met zulke slappe formuleringen dat landen er alle kanten mee op kunnen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of het vele landen buiten Europa en natuurlijk Nederland als het braafste jongetje van de klas, gaat aanzetten tot meer klimaatactie?
Het betekent dan ook zeker niet dat we snel naar een wereld zonder olie gaan. Al is het alleen maar omdat olie niet alleen wordt gebruikt om onze auto's op te laten rijden, maar ook voor de productie van allerhande producten een noodzakelijke grondstof is. Zoals voor de energietransitie noodzakelijk geachte windturbines of zonnepanelen.
We gaan zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. In de wereld, maar ook in ons eigen landje. We moeten afwachten wat voor nieuwe regering we krijgen. De mogelijke coalitie tussen PVV, NSC, BBB en wellicht de VVD staan in ieder geval heel wat anders in de klimaatwedstrijd dan Rob Jetten van D66. Maar ze moeten ook opereren binnen de verplichtingen vanuit de Europese Unie. Daar kan je als land niet zomaar van afwijken. Dat laatste geldt voor het klimaat, maar natuurlijk ook in bijvoorbeeld de stikstofdiscussie. Om het jaar met een positieve boodschap af te sluiten: de mensheid gaat niet op korte termijn ten onder als gevolg van klimaatverandering. In tegenstelling tot wat Extinction Rebellion ons wil vertellen door zichzelf aan de A12 vast te plakken.
Klimaat moeilijk in model te vatten
Het wordt steeds duidelijker dat de door het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties, bestaande uit wetenschappers van over de gehele wereld, gebruikte scenario's niet kloppen. Het is natuurlijk ook ondoenlijk om zoiets complex als het klimaat in een model te vatten en helemaal dat politici op basis van die uitkomsten hun beleid ontwikkelen. Zo'n tien jaar geleden waren de verwachtingen dat, als we niets zouden doen, de aarde tot aan het eind van deze eeuw met 4 tot 5 graden Celsius zou opwarmen. Nu is dat teruggebracht tot 2,5 tot 2,9 graden. Nog steeds aanzienlijk, maar toch minder alarmistisch.
Uit onderzoek blijkt ook dat bomen en planten aan het eind van deze eeuw waarschijnlijk 20% meer CO2 uit de lucht halen dan waar klimaatmodellen tot nu toe rekening mee hebben gehouden. Dat betekent niet alleen meer groen op aarde, maar ook een minder snelle opwarming. Ook de voedselvoorziening lijkt door betere irrigatie en klimaatbestendige rassen niet zoals verwacht in te zakken door de klimaatverandering, maar zelfs tot recordoogsten te leiden.
IJsbeer het symbool
Als laatste, de ijsbeer. U kent allemaal wel die iconische foto van een ijsbeer op een weggedreven kleine ijsschots. Waarmee de ijsbeer het symbool van de klimaatopwarming werd. Nu blijkt echter dat de ijsberen populatie sinds de jaren 60 is verdrievoudigd van 10 naar zo'n 30.000 dieren. Niet vanwege een verbetering van het klimaat, maar vanwege het simpele feit dat de jacht op deze dieren is verboden en wellicht ook doordat ze zich hebben aangepast aan hogere temperaturen. Het goede nieuws is dus dat de wereld niet binnen vijf jaar vergaat als we onvoldoende doen om de klimaatverandering te stoppen, zoals klimaatalarmisten ons willen doen geloven. Het betekent echter niet dat we maar helemaal niets moeten doen. Maar wel dat we dit op een veel beter doordachte en over langere tijd uitgesmeerde manier kunnen doen.
Ik wens u allen een heerlijke kerst en een prachtig 2024 toe.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10907259/aarde-gaat-niet-ten-onder-aan-klimaatverandering]Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering[/url]
En jij bent geen flevoboer
Interessant trouwens, waarom denken jullie van niet?
Teler in Oostelijk Flevoland.
Gek dat jullie zo inhaken op wat ik zeg, ik geef niemand de schuld, maar het is toch logisch dat sinds wij als mensheid ontploft zijn in aantallen, en het gebruik van alles op aarde enorm is gegroeid, het klimaat hier last van heeft? Tot tweehonderd jaar geleden was er nauwelijks fossiele uitstoot.
Overigens is 98% van de wetenschappers het met elkaar eens. Alleen hier denken wat forummensen dat het niet zo is.
Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
CM schreef:Net als de Flevohof bedoel je cm?Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
frog schreef:Bedoel je dat de Flevo vergane glorie is??CM schreef:Net als de Flevohof bedoel je cm?Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
Ik moet flevoboer toch wel bijstaan, meer dan 8 mld mensen doen een grote aanslag op deze planeet en we vervuilen hem compleet(met vooral plastics en allerlei chemie). wij zijn als boer gevangen in het systeem en veel problemen gaan wij als boerensector alleen niet oplossen. Klimaatverandering is natuurlijk altijd al geweest.
CM schreef:De Flevo is gewoon net als alle andere gebieden enorm aan het veranderen, rij er maar eens een rondje.frog schreef:Bedoel je dat de Flevo vergane glorie is??CM schreef:Net als de Flevohof bedoel je cm?Vroeger betekende de term Flevoboer nog iets .Modern,pioniers ,prachtige bedrijven ,boeren op nieuwe gronden maar d'r zit een hoop slijtage op als ik Flevoboer zijn stukjes lees.
kun je niet oplossen zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot.
enigste manier om het een beetje vlak te trekken is de bemestingsnorm flink omhoog brengen zodat de opbrengst nog een gedeelte naar boven kan.
het huidige mestbeleid is echt fout dit is een dode weg naar armoede in de grond
echte teler schreef:Haha man, alsof er nu een tekort is aan voedsel?kun je niet oplossen zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot.
enigste manier om het een beetje vlak te trekken is de bemestingsnorm flink omhoog brengen zodat de opbrengst nog een gedeelte naar boven kan.
het huidige mestbeleid is echt fout dit is een dode weg naar armoede in de grond
Er is een verdelingsprobleem, geen tekort. Ga eens kijken naar hoeveel er overal nog verspild wordt.
De boeren hebben sowieso geen eens belang bij hogere opbrengsten!
Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
jan schreef:Dat vraag ik me ook af. 70% van de wereld bestaat uit water.Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
Tijdbom schreef:Als heel Antarctica smelt stijgt de zee met 70 meter heb ik eens gehoord, maar ookal is het de helft, dan kunnen we ons mooie Groningen wel afschrijven.jan schreef:Dat vraag ik me ook af. 70% van de wereld bestaat uit water.Al Gore heeft gezegd dat door de klimaatverandering de zee met wel 5 a 6 meter kan stijgen. Waar moet al dat water dan vandaan komen. Er is meer zee dan land. Ligt er dan gemiddeld zo veel sneeuw op t land? Zit t in de atmosfeer? Het water ontstaat toch niet zomaar. Op t noordelijk halfrond is meer land dan op t zuidelijk. Als het de sneeuw noordelijke smelt zou t in het zuidelijke halfrond moeten vallen. Er zijn daar veelal warme landen dus valt de sneeuw in de zee. Dan zou in de zomer hier ook ze zee hoger moeten zijn. Hoe zit dat? Waar komt al dat water dan vandaan?
er zijn/is helemaal geen klimaat propleem iedereen praat dit zijn eigen aan.
kostmisselijk word je er van....
zure regen/gat in ozonlaag/verdroging/ aarde warmt te snel op. enz enz
bla bla het is nog nooit zo koud geweest in de winterlanden tempr tot min 45 toe
dus laat de natuur lekker zijn gang gaan
Allereerst een Gelukkig nieuwjaar toegewenst vanuit Brazilië.
Wij hebben hier het warmste voorjaar gehad (21 sept-21 dec) wat ik nooit eerder heb meegemaakt sinds jan 1967 toen ik hier als immigrant aankwam. De warmte is volgens mij niet meer alleen met een temperatuur te meten, daar is veel meer aan de hand zoals bestralingen die na zonexplosies vrijkomen.
Bomen die schaduw geven kunnen ook die bestraling beperken en wanneer ik op straat loop ga je van boom naar boom! De enorme toename in zonactiviteiten en het effect daarvan op ons klimaat, stijgende watertemperaturen etc. is nauwelijks of zelfs helemaal niet aan de orde geweest op de COP 28: jammer! Natuurlijk kan de wereld veel meer doen om de klimaatvraagstukken beter aan te pakken in vooral China, India, Indonesië, Rusland, VS etc, maar dat geeft m.i. maar een klein antwoord op de rol van de zon in de laatste decennia. Wát was de veiligheidsmarge die is gehanteerd bij de Deltawerken en wát is de situatie vandaag?