Shutterstock

Opinie Kasper Walet

Transitie voor klimaat en energie bedreiging of kans?

6 Juni 2023 - Kasper Walet - 4 reacties

Klimaatbeleid en de energie transitie zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op uw bedrijfsvoering. Daarom is het zo jammer dat het debat hierover zo is gepolariseerd.

In haar column in de NRC gaf Louise O. Fresco, wetenschapper en voormalig bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit een rake beschrijving van dit fenomeen: "In sommige kringen is 'klimaat' een religie geworden – compleet met zonde (menselijke consumptiedrang), verdoemenis (catastrofe zodra 1,5 graad opwarming wordt overschreden) en evangelisten (aanhangers van radicale transitie). Dit maakt gesprekken over klimaatproblematiek steeds moeizamer. Wie niet vóór het 'klimaat' is (lees: voor onmiddellijke verstrekkende oplossingen) of vragen stelt, is tegen".

Het gaat om het tempo van doorvoeren
Ook Rob Jetten en Frans Timmermans maken zich hier schuldig aan. Ze proberen ons bang te maken voor de verschrikkelijke dingen die gaan gebeuren als we niks of onvoldoende doen. Tegelijkertijd vertellen ze ons over alle geweldige voordelen die er zijn bij snelle actie. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat een dergelijke snelheid ten koste van onze welvaart gaat. Ik denk dat de meeste mensen wel de noodzaak inzien om de emissies van broeikasgassen te verminderen, maar het gaat om het tempo waarin het doorgevoerd wordt. Het is mij volslagen onduidelijk waarom dit alles in één generatie en niet in twee of drie generaties via slim beleid kan worden geregeld.

Een goede illustratie van de huidige technocratische bestuurscultuur in Nederland is wat voor elke aardappelteler een gruwel en een belediging is van hun vakbekwaamheid als boer: uiterlijk 1 oktober moeten de aardappelen van het land zijn. Om ruimte te maken voor vanggewas om de stikstof op te slaan. Een regel bedacht door beroepspolitici en top ambtenaren met een goede kennis over bestuursprocessen en wetten, maar bij wie het diepe inzicht in de praktijk volledig ontbreekt.

Technocraten houden zich aan strikte regeltjes
Of dat nu voor aardappelen is die eerder moeten worden geoogst dan de boer wil of voor allerhande energie of klimaatmaatregelen, het blijkt gewoon dat de technocraten zich strikt aan de regeltjes houden en hun oren laten hangen naar de angst die er heerst onder een deel van de bevolking dat de aarde naar de ratsmodee gaat. Iedereen die zich echt grote zorgen maakt over de opwarming van de aarde kan tegenwoordig zelfs z'n hart luchten bij een klimaatpsycholoog, zo weten we van actrice Carice van Houten.  

Een bijkomend probleem is dat voor vele mogelijke oplossingen het helemaal nog niet duidelijk is wat ze opleveren. Bijvoorbeeld het verminderen van methaan in de landbouwsector. Koeien laten boeren waarbij dit broeikasgas veel vrijkomt. Er zijn technologieën die zorgen voor een andere vertering van voedsel in de maag, maar die zijn niet genoeg ontwikkeld om met zekerheid te stellen dat zij genoeg methaan reduceren.

Is het allemaal kommer en kwel?
Toch bestaat erbij de politiek onder druk van de EU, de rechterlijke macht en klimaatalarmisten een urgentie die er voor zorgt dat maatregelen op zo'n kort mogelijke termijn ingevoerd moeten worden. Zonder rekening te houden met de praktische problemen en zeker niet met de gevolgen voor onze economie. Bedrijven dwingen om te elektrificeren ondanks het overbelaste elektriciteitsnet.  Bedrijven vragen over te stappen op groene waterstof, zonder dat er al voldoende aanbod is. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Is het nu allemaal kommer en kwel voor boeren en agrarische bedrijven? Zeker niet. Er zijn voldoende kansen en mogelijkheden om ook van de veranderende situatie te profiteren. In de energietransitie is een grote rol weggelegd voor de agrarische sector. Zoals bijvoorbeeld met de toepassing van kleinschalige windenergie, het rijden van trekkers op waterstof, het opslaan van koolstof in weidegronden en kleinschalige productie van groene ammoniak. Met de innovatieve en ondernemende kracht van de sector is dit zeker geen utopie. Meer hierover meer in mijn volgende columns.

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.
Reacties
4 reacties
Abonnee
xx 6 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10904505/transitie-klimaat-en-energie-bedreiging-of-kans]Transitie klimaat en energie bedreiging of kans?[/url]
Inderdaad, waarom onze welvaart op het spel zetten met al die onzinnige regels.
We gaan echt de wereld niet redden in dit piepkleine landje, terwijl alles bakken met geld kost. Dadelijk komen er nog voelers in de huizen hangen of we het toch niet te warm stoken en een klok voor op de douche.
Abonnee
grijze haren 7 Juni 2023
grond afplaggen voor nieuwe natuur
wie is hier nu gek ??
en boeren maar koolstof vastleggen
geloofwaardigheid is toch totaal weg
Abonnee
Zeeuw 7 Juni 2023
Goed verhaal, nu snap je waarom de sector baal t !!! Hetverband is zoek!
Misschien is het mogelijk om voor je volgende analyse eens te becijferen hoeveel CO2 er in de landbouw wordt vastgelegd, hoeveel O2 er beschikbaar komt zelfs voor de klimaat rappers in ons land en welke sector dat ook presteert. Natuurlijk komt deVoedsel CO2 ook weer vrij maar na een behoorlijke tijd. De netto productie valt relatief wel mee.
Abonnee
Zeeuw 7 Juni 2023
+ vergeet niet in dat sommetje over CO2 balans de CO2 mee te rekenen van alle bijproducten die nu tot hogere menselijke consumptie waarden wordt gebracht in de diersector en anders hun CO2 hadden vrijgegeven op de composthopen in de wereld. Hiergaat de netto- netto balans voorCO2 en broeikasgassen nog niet correct mee om!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs stijgt met maar liefst 13% in een week

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden