De Amerikaanse centrale bank doet er alles aan om financiële markten zo goed mogelijk voor te bereiden op toekomstige rentebewegingen. Toch kan de valutawereld volgende week door een renteschok uit onverwachte hoek op het verkeerde been worden gezet.
Je kent ze wel: die automobilisten die op het laatste moment nog even voordringen aan het eind van de invoegstrook of die zonder richting aan te geven opeens twee banen opschuiven. Dit soort impulsieve acties doet weinig goeds voor je populariteit bij medeweggebruikers. In het verleden gedroeg de Amerikaanse centrale bank zich vaak als een botte automobilist. In de aanloop naar een vergadering van de Federal Reserve tasten financiële markten volledig in het duister. Regelmatig stonden beleggers op het verkeerde been toen de koersen met enkele procenten daalden, omdat de rente veel sneller werd opgeschroefd dan verwacht. Inmiddels is van die wilde rijstijl echter weinig meer over.
Richting aanwijzen en voorsorteren
Met name in de periode van en na de financiële crisis in 2008 was het voor een herstel van vertrouwen in financiële markten van groot belang om beurskoersen in rustiger vaarwater te brengen en te houden. Het komt bijna nooit meer voor dat de Federal Reserve de rente plotseling bijstelt. De renteverlaging waarmee de bank tijdens het hoogtepunt van de coronapaniek in maart 2020 probeerde de Amerikaanse economie wat lucht te geven, is een grote uitzondering. Bijna alle rentebewegingen zie je al ruim van tevoren aankomen. De bestuurders laten ruim op tijd hun voorsorteerplannen doorschemeren, terwijl de zogeheten dot plot als richtingaanwijzer fungeert. Dit in 2012 geïntroduceerd hulpmiddel, maakt inzichtelijk hoe de rente zich volgens de Fed-bestuurders de komende kwartalen en jaren gaat bewegen.
Oud omaatje of ongeleid projectiel?
De Federal Reserve gaat meer als een oud omaatje dan als een ongeleid projectiel over de weg. Maar ook die stijl heeft bepaalde nadelen. De financiële wereld wil steeds eerder anticiperen op een mogelijke richtingverandering. Dat bleek wel toen er in het voorjaar van 2013 even paniek ontstond op aandelen-, obligatie- en valutamarkten nadat toenmalig voorzitter Ben Bernanke zinspeelde op het geleidelijk terugschroeven van het obligatie-opkoopbeleid. De kans is echter heel klein dat de Fed-vergadering van volgende week tot een nieuwe paniekgolf leidt. Het ligt voor de hand dat de steunmaatregelen verder worden ingeperkt, terwijl ook alvast een voorschot wordt genomen op een renteverhoging in het voorjaar van 2022.
Ruk aan het rentestuur
Toch is er een flinke kans dat een rentebeweging komende week stevig door echoot in de valutawereld. Daarbij gaat het echter niet om de Amerikaanse, maar om de Britse rente. De Bank of England vergadert op donderdag. Even leek het erop dat de renteplannen de ijskast in zouden gaan door onzekerheid die ontstond na nieuws over de omikroncoronavariant. De ergste vrees is alweer weggeëbd, terwijl de Bank of England begin deze week vooruit blikte op een inflatie van ruim 5% komend voorjaar. Overigens hebben valutamarkten al voorgesorteerd op de renteverhogingen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ten opzichte van de euro is de dollar dit jaar met 9% gestegen en het pond met 5%. Zolang centrale bankiers geen onverwachte ruk aan het rentestuur geven, kan de valutawereld in 2022 meer van hetzelfde verwachten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.