Shutterstock

Opinie Joost Derks

Gaat de echte inflatieklap nog komen?

2 September 2021 - Joost Derks

De Europese inflatie heeft het hoogste niveau bereikt in 10 jaar. Dat is vooral een gevolg van oplopende energieprijzen. Hierdoor kan de ECB de hoge inflatie wegwuiven als een tijdelijk effect. Maar als de krapte op de arbeidsmarkt leidt tot hogere lonen, wordt het een heel ander verhaal.

Merk jij het al in je portemonnee? Europeanen waren in augustus 3% meer kwijt aan boodschappen, woonlasten en andere alledaagse zaken dan 12 maanden geleden, becijferde statistiekbureau Eurostat. Die toename ligt hoger dan de 2,2% van juli. Net als de afgelopen maanden speelt de opgelopen olieprijs een grote rol hierbij. Hoewel de inflatie het hoogste niveau heeft bereikt sinds 2011, maken centrale bankiers weinig aanstalten om in actie te komen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat de impact van hogere energieprijzen een tijdelijk effect is.

De prijs van een vat Brent-olie is sinds augustus vorig jaar met meer dan $25 gestegen tot ruim $70. Daarmee is de olieprijs ongeveer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. De kans is nu vrij klein dat olie de komende twaalf maanden enorm hard blijft doorstijgen. Maar er zijn ook andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat de inflatie hoog blijft. In dit opzicht trekt de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer de aandacht.

Spanning op de arbeidsmarkt

Gisteren werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone is gedaald tot 7,6% in juli. Dat is net iets minder dan de 7,8% van een maand eerder – en een flink verschil met de 8,4% van juli 2020. Achter die percentages gaan grote verschillen schuil. In Duitsland is de voor seizoenseffecten aangepaste werkloosheid volgens Eurostat bijvoorbeeld al gedaald tot 3,6 %. In Nederland is dat slechts 3,1%.

In veel landen loopt de spanning op de arbeidsmarkt dus al behoorlijk op. De grote vraag is hoe de ECB naar deze cijfers kijkt. Dat wordt volgende week tijdens de beleidsvergadering duidelijk. Voorlopig is de kans niet heel groot dat de bank een voorschot neemt op een omslag in het beleid. De ECB zal liever wat te laat ingrijpen zodat de inflatie even te ver oploopt, dan nu snel op de rem trappen met het risico dat het economisch herstel in de kiem gesmoord wordt.

Ongelukkige timing

Het laat zich door de ECB bovendien lastig voorspellen in hoeverre de krappe arbeidsmarkt leidt tot stijgende lonen; de Europese looncijfers komen pas naar buiten na de bijeenkomst. Als salarissen snel stijgen, kan dat leiden tot een loon-prijsspiraal. Hierbij verhogen bedrijven hun prijzen om stijgende loonkosten op te vangen, waarna werknemers met het oog op de hogere consumentenprijzen meer loon vragen.

In Nederland lopen de lonen in sommige sectoren zoals de horeca al duidelijk op. Maar op Europees niveau is het nog lang niet zover. Het economisch herstel en de krimpende werkloosheid lijken er echter wel toe te leiden dat het binnen de financiële wereld niet langer vanzelfsprekend is dat de Europese rente voor altijd extreem laag blijft. De afgelopen weken is de euro in ieder geval al wat opgelopen ten opzichte van andere belangrijke munten, zoals de dollar en het pond.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

EuroInflatie

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden