Shutterstock

Opinie Joost Derks

Inflatie? Niets om bang voor te zijn

15 April 2021 - Joost Derks

De Amerikaanse inflatie loopt razendsnel op. Voorlopig wordt op financiële en valutamarkten meer aandacht gehecht aan de woorden van beleidsmakers dan aan de harde economische cijfers.

Als je alleen naar de cijfers kijkt, was het een flinke schok. De Amerikaanse inflatie maakte in maart namelijk de grootste sprong in ruim 8 jaar: naar 2,6% vanaf 1,7% in april. In mei vorig jaar lag die inflatie nog maar net boven de 0%. Het inflatiecijfer lag bovendien net iets hoger dan verwacht.

Onder normale omstandigheden leidt een inflatiesprong tot onrust op financiële markten. Een te snelle stijging lokt namelijk vaak een reactie uit van centrale banken. Om de inflatie in toom te houden, kunnen die de rente omhoog schroeven. En dat echoot weer door op financiële en valutamarkten. De beurskoersen gaan bij een stijgende rente meestal omlaag. Bedrijven krijgen te maken met hogere financieringslasten en sparen wordt naar verhouding wat aantrekkelijker.

Woorden wegen zwaarder dan cijfers
Aan de andere kant loopt de wisselkoers van een munt juist op bij een hogere rente. Dat was ook het geval voor de dollar. De munt schoot in het eerste kwartaal van 2021 uit de startblokken met een stijging van ongeveer 5% ten opzichte van de euro. In april verliest de dollar echter gestaag terrein. Daar verandert de inflatiesprong van deze week helemaal niks aan.

Een belangrijke reden is dat het op de financiële markten nu meer draait om woorden dan om cijfers. Nog voor de publicatie van de officiële cijfers, haalden 2 topeconomen van president Joe Biden al de angel uit de felle stijging. Volgens Jared Bernstein en Ernie Tedeschi zijn er 3 redenen waarom de inflatie tijdelijk wat hoger kan uitkomen dan gebruikelijk.

Tijdelijke hobbel
In de eerste plaats is dat de vergelijkingsbasis. Vorig jaar lag de olieprijs bijvoorbeeld een stuk lager als gevolg van de virusuitbraak. Dit is een eenmalig effect dat over een paar maanden geen impact meer heeft op de inflatiecijfers. Twee andere factoren die de inflatie nu opstuwen, zijn een inhaalslag aan consumentenuitgaven zodra de economie weer opengaat en problemen bij het opschalen van de toeleveringsketen als het chiptekort.

De Biden-adviseurs houden er rekening mee dat de inflatie na een tijdelijke hobbel terugvalt richting het niveau waar de Federal Reserve op mikt. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell houdt sterk rekening met dat scenario. Hij laat dan ook geen kans onbenut om te benadrukken dat hij de korte rente voorlopig niet gaat verhogen.

Goed nieuws voor beleggers
Een gevolg van al deze woorden is dat de lange rente – die tot stand komt op obligatiemarkten – de afgelopen tijd weer een stapje terugdoet. Sinds eind maart is de rente op Amerikaanse 10 jaars-staatsleningen gedaald van 1,75% naar 1,6%. Het is geen toeval die beweging samenvalt met de daling van de dollar. Zolang financiële markten zich laten leiden door woorden in plaats van cijfers, doet de dollar een stapje terug.

Een lage dollar is goed nieuws voor beleggers. Amerikaanse bedrijven – die bijna 60% van de wereldwijde beurswaarde vertegenwoordigen– profiteren van lage rentekosten en boeken dankzij een gunstige wisselkoers meer winst in het buitenland. Pas als de inflatie over een paar maanden hoog blijft, moeten we ons zorgen gaan maken over de invloed daarvan op het feestje op de beurs.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverlagingen opeens minder vanzelfsprekend'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden