Het is premier Boris Johnson niet gelukt het Britse Lagerhuis buitenspel te zetten. Door zijn geblunder richting de deadline van 31 oktober, loopt hij het risico om het pijnlijke record van de kortstzittende premier ooit over te nemen van George Canning (118 dagen).
Johnson heeft deze week opnieuw nederlaag te verwerken gekregen. Het Britse hooggerechtshof bepaalde namelijk dat de schorsing die Johnson oplegde aan het Lagerhuis onwettig is. Ondanks een storm van kritiek, is Johnson niet van plan om excuses aan te bieden aan de parlementariërs. Of aan koningin Elizabeth, die hij onder valse voorwendselen had verleid om de parlementsschorsing goed te keuren. In plaats daarvan kiest hij de tegenaanval. Hij vergeleek zichzelf met de Hulk, die sterker wordt als hij bozer is. Bovendien daagde hij de oppositie uit om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen.
Enorme misrekening
Je zou denken dat Johnson sterk inzet op nieuwe verkiezingen in de hoop dat hij genoeg steun krijgt om de brexit er door te drukken. Het is echter een reeks van misrekeningen geworden. In 2016 stapte ex-premier David Cameron op, omdat hij zijn lot had verbonden aan het referendum, en 1 jaar later verloor de Conservatieve Partij hun meerderheid in het Britse Lagerhuis. Dat gebeurde bij vervroegde verkiezingen, die premier Theresa May juist had afgekondigd in de oop dat ze de positie van die partij juist kon vergroten. Eerder dit jaar moest ze aftreden, door de inschatting dat ze haar akkoord wel door het Lagerhuis kon loodsen.
De kans is groot dat de lijst met missers straks wordt uitgebreid met de verkiezingen waar Johnson op inzet. Hij probeert nu echter vooral tijd te winnen om een no-deal-brexit door te drukken. De oppositie heeft echter al laten weten alleen akkoord te gaan met verkiezingen als er de garantie is dat Johnson het land niet stiekem uit de Europese Unie loodst. Op 31 oktober is de brexit-deadline en de Europese top van 2 weken is voor de premier de laatste kans om zelf een akkoord te sluiten met de Europese Unie.
In de koelkast
De kans dat Johnson overeenstemming bereikt met de Europese Unie is echter heel klein. Europese diplomaten lieten al doorschemeren dat de onderhandelingen trager verlopen dan onder May. Als er wonderbaarlijk toch een akkoord komt, dan lukt het nooit dat akkoord op tijd door het vijandige Lagerhuis te loodsen. Het is bijna onvermijdelijk dat Johnson straks voor de keuze komt te staan een pijnlijk uitstel te vragen, of op te stappen.
In beide scenario's haalt het Britse pond echter opgelucht adem, gezien het scenario van een no-deal-brexit dan weer even de koelkast in gaat. De munt is in de afgelopen weken al met 3% gestegen ten opzichte van de euro. Die opleving kan zomaar nog even doorzetten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.