Shutterstock

Opinie Joost Derks

Rentezet ECB: het vuurwerk moet nog komen

13 September 2019 - Joost Derks - 4 reacties

Het kabinet is woedend op Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), omdat hij de rente weer heeft verlaagd. Anderzijds zou de ECB graag zien dat Nederland de economie door middel van belastingmaatregelen een impuls geeft. Wie heeft er gelijk?

De financiële wereld gaat Draghi nog missen als hij donderdag 31 oktober opstapt. Binnen de grenzen van zijn functie, slaagde Draghi er goed in om de economie van de eurozone op de been te houden en om de financiële markten voor te bereiden op zijn soms extreme maatregelen. Donderdag 12 september zorgde hij (vlak voor zijn vertrek) nog 1 keer voor vuurwerk. Hij duwde het officiële renteniveau nog wat verder in de min: van -0,4% naar -0,5%. Bovendien gaat de bank iedere maand voor €20 miljard aan staatsobligaties opkopen.

Die maatregelen zijn nodig, omdat de inflatie in de eurozone veel te laag ligt. De ECB streeft naar een niveau van bijna 2%. De inflatieverwachting voor het lopende jaar werd echter teruggeschroefd van 1,3% tot 1,2%. De bijstelling voor 2020 is helemaal pijnlijk: van 1,4% tot 1,0%. Vooral in Zuid-Europese landen is de inflatie laag. In Italië, Spanje en Portugal kwam de inflatie over juli uit op of zelfs onder 0,5%. Hier in Nederland was dat 2,5%.

Belastingverlaging
Het is voor de ECB onmogelijk om de inflatie overal op 1 niveau te krijgen. Daarvoor zijn de verschillen tussen Europese landen simpelweg te groot. Christine Lagarde, die Draghi eind volgende maand opvolgt, heeft gezegd dat landen met een lage staatsschuld fiscale maatregelen moeten gaan nemen om de economie een impuls te geven; in plaats van op de rem te trappen door braaf de Europese begrotingsregels te volgen. De komende jaren gaat duidelijk worden of het Lagarde lukt om Duitsland, Nederland en andere Noord-Europese landen in beweging te krijgen.

Tijdens de toespraak van de voorzitter viel de euro met zo'n 1% terug ten opzichte van de dollar, waarmee de euro op het laagste niveau sinds het begin van 2017 stond. Meteen daarna veerde de munt echter weer op. De financiële partijen rekenden blijkbaar op meer vuurwerk bij het afscheid van Draghi. De kans is groot dat de euro de komende tijd wat terrein gaat winnen. Het is namelijk nog maar afwachten of Lagarde de trukendoos kort na haar aantreden durft open te trekken.

Aan de overkant van de oceaan staat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), onder grote druk van de Amerikaanse president Donald Trump. Die wil namelijk de rente verder verlagen. En bij een rente van 2,25% kan dat in grotere stappen, dan de 10 basispunten van Draghi. Het echte vuurwerk moet dus nog komen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
4 reacties
Kjol 13 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884005/rentezet-ecb-het-vuurwerk-moet-nog-komen]Rentezet ECB: het vuurwerk moet nog komen[/url]
Stel idioten, er ontstaat hierdoor een totale meltdown. Met iedere renteverlaging daalt ook het vertrouwen in de economische situatie.
pensionado 15 September 2019
Binnen nu en 5 jaar hebben we een ander monetair systeem.
Mensen zorg maar dat je flink in de schulden zit, negatieve rente op spaargeld heeft voordelen voor mensen met schulden.

Mijn kinderen gaan het nog meemaken dat ze 250K lenen en 220K moeten terug betalen, als je maar onderpand hebt.
Goud e.d. ben je nu een jaar te laat mee om dat als veilige haven te gebruiken.
Vastgoed en beleggingen worden zwaarder belast.
Wat dan ?? de Japanse YEN is een hele goede maar tja, als die meltdown er komt krijg Japan er ook last van, maar misschien wel het minst..........
Landbouwgrond? daar kun je donder op zeggen dat de landbouwregeling ook van verdwijnt, ben je van het 1 op andere moment 20% kwijt als je verkoop
peer 15 September 2019
mag je er dan ook op afschrijven
Kjol 15 September 2019
Wbt goud zitten we zeker nog niet op een all time high, in het verleden heeft de goudprijs al een aantal keren behoorlijk hoger gestaan dan momenteel.
De echte goudrally komt nog.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverlagingen opeens minder vanzelfsprekend'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden