De brexit kreeg woensdag 27 maart een verrassende wending, want de Britse premier Theresa May beloofde namelijk dat ze opstapt wanneer het Lagerhuis instemt met het akkoord dat zij met Europese Unie (EU) heeft gesloten. Is het afwenden van een chaotische, harde brexit echt zo simpel?
Na maanden van onderhandelingen met de EU en een wekenlange strijd in het Britse Lagerhuis, was een ordelijke brexit woensdagavond binnen handbereik. May zei namelijk dat ze haar functie als premier neerlegt als een meerderheid in het Lagerhuis zich achter haar akkoord schaart. Ze komt daarmee tegemoet aan de kritiek van haar partijgenoten, want die vinden dat ze te veel concessies heeft gedaan. Met haar vertrek is de weg vrij voor een premier die meer pro-brexit is en een harde lijn kiest bij het formaliseren van de afspraken.
Exit van May
Tientallen leden van het Lagerhuis spraken vervolgens hun steun uit voor het akkoord van May; zelfs Boris Johnson, een van de meest uitgesproken tegenstanders van de premier, schaart zich nu achter het voorstel. Het Britse pond schoot omhoog tot de hoogste koers in bijna 2 jaar tijd (ten opzichte van de euro). Voordat een harde brexit is afgewend, moeten er echter nog wel 2 grote hordes worden genomen; zo heeft John Bercow vorige week aangekondigd dat hij niet toestaat dat parlementariërs voor de derde keer over dezelfde motie stemmen.
Het is dus nog maar de vraag of het May lukt een nieuwe stemronde af te dwingen. Als een meerderheid van het Lagerhuis de nieuwe wetgeving wil goedkeuren, dan valt daar vaak wel een weg voor te vinden. Het is echter lang niet zeker of die meerderheid er is. Hoewel steeds meer partijleden haar voorstel steunen, geldt dat niet voor de Noord-Ierse DUP-partij. Een onderdeel van het akkoord is dat er geen harde grens komt met Ierland, maar wel een achtervangnet in de Ierse Zee. Daarmee is Noord-Ierland in zekere zin losgesneden van de rest van Groot-Brittannië. Daar is de DUP-partij het niet mee eens.
Pond doet stap terug
Toen duidelijk werd dat May niet veel kans heeft in de nieuwe stemronde, deed het pond weer een fikse stap terug. De EU heeft Groot-Brittannië tot 12 april de kans gegeven het akkoord goed te keuren. Als dat niet gebeurt, dan volgt een harde brexit. Als je ziet hoe verdeeld het Lagerhuis is, dan is dit geen zekerheid; zo werden woensdag bijvoorbeeld al 8 alternatieve voorstellen voor de brexit weggestemd.
Waar is het Britse Lagerhuis het dan wel over eens? Ze vinden allemaal dat een vertrek uit de EU zonder goede afspraken, de slechtst mogelijke optie is. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom een lang uitstel nog steeds het meest waarschijnlijke scenario is. En het verklaart tevens waarom het pond niet nog veel verder daalt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881849/brexit-is-de-oplossing-echt-zo-simpel]Brexit: is de oplossing echt zo simpel?[/url]