Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Is spaargeld straks onze reddingsboei?

9 Februari 2021 - Johan Geeroms - 4 reacties

Voor een crisistijd gaan er opmerkelijk weinig bedrijven failliet. Met dank aan de staat. Kijken we naar de spaarpotten van het Europese bedrijfsleven, dan zijn die vorig jaar meer dan verdubbeld. Ook particulieren hebben massaal geld opgepot: in Nederland bijna €42 miljard. Dat wekt een bedrieglijk beeld op.

Het bedrag aan particulier spaargeld is een verdubbeling vergeleken met 2019, zo meldde De Nederlandsche Bank onlangs. We zitten goed in de slappe was. Alsof er niks aan de hand is. Maar onder de oppervlakte pruttelt de hete lava. Om de koe maar meteen bij de horens te vatten: het kan slecht gaan met een bedrijf, terwijl er nog genoeg geld op de rekening staat.

De uitgaven zijn fors verlaagd. Lagere loonkosten (mede door loonsubsidies/overheidssteun), lagere of geen dividenduitkeringen. Investeringen en ook de betaling van rekeningen worden uitgesteld. Ook de belastingbetaling is vooruitgeschoven. Met als gevolg dat de cashpositie van veel bedrijven nu vele malen sterker is dan in economische hoogtijdagen voor corona.

Klap kunstmatig uitgesteld
Er zijn bedrijven die gigantisch verlies lijden, maar door de overheidssteun een prima saldo op de bankrekening hebben. Vorig jaar gingen er 16 procent minder bedrijven failliet dan in 2019, zo stelt het Centraal bureau voor de Statistiek. Je zou zeggen: te mooi om waar te zijn. En dat klopt. De klap wordt kunstmatig uitgesteld, maar de scheuren worden steeds zichtbaarder.

Ik noem er een paar: naarmate de coronacrisis langer duurt, zijn banken minder happig om krediet te verlenen. Ze zien dat steeds meer bedrijven in het nauw komen. Denk aan bedrijven waarvan het businessmodel toch al onder druk stond. En natuurlijk zijn er bedrijven waar gewoon minder tot geen cash binnenkomt zoals in de horeca en retail. Hoe langer dat duurt, hoe afhoudender banken worden.

Stoppen met ondernemen
Nog een scheur: ooit komt er een eind aan de staatssteun en het opschorten van betalingen. Op een breed terrein zijn nota's onbetaald gebleven. Financiers, de belastingdienst, vastgoedverhuurders en leveranciers hebben zich coulant getoond. Maar ergens houdt dat op natuurlijk en moet er geld op tafel komen voor de achterstallige betalingen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Belastingdienst vanaf 1 juli de regels weer handhaven en moet er weer gewoon worden betaald. En vanaf 1 oktober moeten bedrijven de opgelopen belastingschuld gaan terugbetalen. Ook voor veel andere schuldeisers is de maat vol.  

En misschien wel de belangrijkste scheur: veel bedrijven zijn gestopt met ondernemen. Buffers zijn opgebouwd om zich te verdedigen. Om klappen op te vangen. Niet om te investeren, te innoveren en risico's aan te gaan. Ze staan stil. En dan kom je als bedrijf vanzelf in de problemen. Dat is een kwestie van tijd.

Lichtpunten
Zijn er ook lichtpunten? Misschien wel de belangrijkste: de consument. Gaat die na het vaccineren weer naar buiten om geld uit te geven? Winkelen, reizen, uit eten, een nieuwe auto kopen misschien?  Of trouwen en feest vieren? Als die enorme berg spaargeld voor een deel loskomt, sleurt dat veel bedrijven alsnog bij de afgrond weg.

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
4 reacties
Thomas 9 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10890950/is-spaargeld-straks-onze-reddingsboei]Is spaargeld straks onze reddingsboei?[/url]
Hoorde een verhaal dat veel bedrijven die een jaar geleden nog dure sportauto's kochten en zelfs een boot, nu vragen of de overheid hun belastingaanslagen kwijt wil schelden. En dat moet dan over een half jaar weer op vakantie met de gehele familie.
Abonnee
Zuidwesten 9 Februari 2021
Zo werkt dat, zijn wij te lomp voor. BV'tje laten klappen en doorrrrr....
Abonnee
Zeeuw 9 Februari 2021
Of te eerlijk/ netjes
Abonnee
FB 9 Februari 2021
Een ding snap ik niet zo goed, ik moet altijd een voorschot op de te verwachten belastingaanslag betalen als het dan een keer tegen zit krijg ik dat geld van de voorlopige aanslag terug. Lijkt mij dus bij een gezond bedrijf dat in 2020 geen wist gemaakt heeft toch vrij simpel.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

BB TV Rente met Edin Mujagić

Grote verschillen in koers van langjarige rentes

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden