Een ondernemer is altijd bezig met vandaag én morgen. Daarmee creëert hij ook toekomstige kansen die benut moeten worden en zo begint het spel. Maar is dit haalbaar?
Het nut van een goede begroting opstellen wordt actueel. Ondernemers worstelen vaak met het op papier toevertrouwen van hun plan. Sterker nog: vaak wordt het als onzin afgedaan. De portemonnee ligt buiten, we weten niet wat de aardappelen volgend jaar opbrengen of wat de melkprijs zal zijn, laat staan de kosten?
Begroting is noodzaak
Toch is een begroting noodzakelijk voor het ophalen van geld. In de 21 jaar dat ik bij een bank werkte, werd nooit een lening verstrekt zonder dat er een fatsoenlijke begroting voor de komende jaren bij was. De afgelopen jaren heb ik zelf ervaren hoe waardevol zo'n begroting kan zijn.
Samen met ondernemers aan de keukentafel heb ik talloze begrotingen beleefd. Soms was er nog niets op papier. Soms was er al een eerste opzet en schaafden we die met elkaar bij. Het kwam voor dat een begroting zo voorzichtig was opgesteld dat het niet mogelijk zou zijn de gewenste financiering te verkrijgen, terwijl de rente en aflossing in werkelijkheid goed te dragen waren. Aan de andere kant zag ik ook begrotingen die zo vol taakstellingen stonden, dat de haalbaarheid meteen twijfelachtig was.
Plannen, doorrekenen, realiseren
Misschien denkt u nu; 'Waar wil hij heen met dit theoretische verhaal?' Denkt hij dat ik niets anders te doen heb dan te filosoferen over iets waarvan niemand weet hoe het zich ontwikkelt? Dat begrijp ik, want de papierwinkel is al groot genoeg. Tegelijkertijd blijkt uit jarenlang onderzoek, en de praktijk, dat bedrijven die plannen weloverwogen maken en doorrekenen, hun ambities ook daadwerkelijk weten te realiseren en verder komen.
Als je een plan kunt presenteren met een realistische begroting, dan kun je over de berg heen kijken en een goede toekomststrategie voor je bedrijf ontwikkelen. Dit zorgt voor duidelijkheid. Zowel voor jezelf als voor de partijen die je kunnen helpen om de gestelde doelen te bereiken. Op deze manier kun je een financier overtuigen van je plan en laten zien waarom het ook voor hem interessant is om hierin te investeren. Dit resulteert vaak in een snellere deal met betere voorwaarden en tarieven. Daar heb ik volop succesvolle voorbeelden van gezien.
Over de berg heen kijken is natuurlijk lastig, maar het is zeker de moeite waard om het te proberen. Het gaat immers om de toekomst van uw bedrijf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10911341/vooruitkijken-over-de-berg-heen]Vooruitkijken, over de berg heen[/url]
Twee keer financiering nodig gehad in de laatste 15 jaar. Nog nooit een begroting hoeven laten zien.
15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer
peter schreef:bijzonder beheer.... das nie best15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer
optimist schreef:Is dat een soort schuld-hulp maatje?peter schreef:bijzonder beheer.... das nie best15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer
15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer
peter schreef:Heeft de bank flink zitten slapen, als ze maar flink financieren en nu in bijzonder beheer zit. Ik denk dat dit maar een verzonnen verhaaltje is.15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer
peter schreef:Heeft de bank flink zitten slapen, als ze maar flink financieren en nu in bijzonder beheer zit. Ik denk dat dit maar een verzonnen verhaaltje is.15 keer financiering nodig gehad nooit begroting hoeven laten zien. nu zit ik bij bijzonder beheer