Shutterstock

Opinie Jeanette Straver

Fiscaal bufferen niet langer een sprookje?

20 Juni 2020 - Jeanette Straver - 6 reacties

Of nu wel of geen sprake is van klimaatverandering: de afgelopen jaren komen extreme situaties steeds vaker voor. Daardoor zijn ze ook steeds meer het nieuwe normaal geworden. Van wateroverlast tot extreme droogte en nu met een ongekende coronacrisis. Bedrijven moeten wel heel erg shockproof zijn om dit op te kunnen vangen. Want buffers opbouwen in goede tijden, is al een forse uitdaging.

Het huidige belastingstelsel maakt het voor veel agrarische ondernemers lastig om liquiditeiten beschikbaar te maken en te houden. Wil je niet al je liquide middelen doorsluizen naar de fiscus of gratis stallen bij banken, dan is er eigenlijk maar 1 oplossing. Zoveel mogelijk fiscaal vriendelijk investeren en kosten maken om de winst te drukken om zo toch je bedrijf te kunnen doorontwikkelen.

Die broodnodige én gewenste buffer, die komt er dan niet. Niet in vermogen op papier en niet werkelijk in de portemonnee. De volatiliteit in de resultaten en daarmee ook het risicoprofiel van een bedrijf komt daardoor hoger te liggen. Dit werkt vervolgens nadelig door in de risicobeoordeling door de banken.

Het behouden van toekomstperspectief is op deze wijze een nog grotere uitdaging. Dat gaat verder dan het trouw betalen van de rente en aflossing. Meer speel- en ondernemingsruimte is nodig, kosten gaan tenslotte voor de baten. Daarbij zijn er bedrijven die achteraf bezien, zeker gelet op de klimaatissues van de afgelopen jaren, eigenlijk wat te zwaar zijn gefinancierd. Feit is dat de uitdaging met betrekking tot de liquiditeiten dan nog groter is.

Met de kennis van vandaag weten we dat veel bedrijven nauwelijks een direct beschikbare buffer kunnen opbouwen. Zeker als de financier ook vrij strak in de kredietverlening zit. Dat maakt de uitdaging groter. Want als het zover komt dat je niet meer mag of kan investeren, ga je achter de feiten aanlopen. En als het al lukt om het bedrijf weer op de rit te krijgen, duurt het jaren langer. De bedrijfsvoering moet, hoe lastig ook, erop gericht zijn deze situatie te voorkomen. 

We zitten min of meer met elkaar in de houdgreep. Boer, fiscus, bank en politiek. Hier is visie én vooral daadkracht nodig om bruikbare oplossingen te ontwikkelen, zodat de agrarische sector weerbaarder kan worden en zich structureel duurzaam kan ontwikkelen.

Na een jarenlange lobby heeft de politiek deze week brede steun uitgesproken voor een onderzoek naar fiscaal reserveren. Dat is een eerste belangrijke stap in de goede richting. Er moet een breed besef komen dat - als je weerbare bedrijven wil - er extra mogelijkheden moeten worden ontwikkeld om een buffer op te kunnen bouwen in de financieel betere jaren. Voor de toekomst kan de coronacrisis – hoe vreselijk deze wereldwijd ook is - op dit punt iets goeds opleveren. Een fiscaal systeem voor agrarische ondernemers met praktische mogelijkheden om te kunnen bufferen. En dat dit ook wordt beloond.

Jeanette Straver

Jeanette Straver is senior relatiebeheerder bij Farmers Funding. Straver is opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf en getrouwd met een akkerbouwer. Ze is jarenlang actief geweest in het hoger agrarisch onderwijs en bankwezen.
Reacties
6 reacties
Harm 20 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887934/fiscaal-bufferen-niet-langer-een-sprookje]Fiscaal bufferen niet langer een sprookje?[/url]
er missen nog een paar beroepsgroepen bij de ‘houdgreep’: scholen, adviseurs, vertegenwoordigers. een kapitaalsintensieve sector als agrarisch is als een mammoettanker geworden. verandering kan zeker. als van iedere kilogram produkt 15-20ct meer in de portemonnnee vd ondernemer terecht komt is er voldoende liquiditeit voor verduurzaming. per gezin hooguit 1,50 per dag meer uitgeven aan eten. hoe lijkt dat? het heil zoeken in oprekken van aflossing en blijven financieren is een heilloze weg. maar: dat houdt ook in dat de retail alleen producten verkoopt welke aan onze binnenlandse NL-eisen voldoet. zodat niet via de achterdeur vlees, melk, aardappelen etc binnenkomt waar 1) de consument niet weet waar het werkelijk vandaan komt en hoe is geproduceerd en 2) de supermarkt meer marge per m2 kan draaien. dat is niet houdbaar.
Abonnee
west brabander 20 Juni 2020
klopt helemaal Jeanette
ik wil best zelf de klappen opvangen en produceren zoals de (groene) maatschappij zo graag wil. Dan moeten ze niet ieder euro afpakken want dan wordt wel lastig
kikker 20 Juni 2020
eerst maar eens zien wat voor onwerkbaar gedrocht onze politici nu weer mee komen? straks mag je je gereserveerde geld stallen bij een verzekeraar die er net zoveel kosten voor rekent als wegbrengen naar de fiscus !
Boertje 21 Juni 2020
Even als vergif er tussen de regels door: "Gratis stallen geld".
Banken met 7 euro op zak van ONZE 100 euro gokgeld

Probleem is dat ik het mijn kleine jongen niet kan uitleggen, maar wat Jeanette Straver mijn collega boeren durft aan te smeren.

te gek voor woorden
Kjol 21 Juni 2020
Als je fiscaal wilt bufferen kun je beter verkassen naar Italie, daar is weinig tot geen werkelijke belastingafdracht. Italiaanse overheid mede hierdoor straatarm maar wordt gebufferd door gratis Noord Europees geld.
Vervolgens betaalt de NL belastingbetaler dit tekort weer terug, gevolg rijke Italiaanse ondernemingen die ondanks inefficiënte productie flink geld overhouden.
SB 21 Juni 2020
1)Een ‘fiscale’ voorziening die max. X jaar kan meeschuiven en per jaar deels kan worden afgebouwd of opgebouwd.
2)MIA toepassen op grondverbetering (kilveren,draineren)
3)MIA toepassen op groene diensten (inzet van groenbemesters, akkerranden, teeltvrije zone, PlanetProof gecertificeerde omzet)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Peter Pals

Tem je ego voor succesvolle bedrijfsovername

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden