Agrifoto

Opinie Jeanette Straver

Van een trots gevoel naar moed!

9 Maart 2019 - Jeanette Straver - 19 reacties

Wat is bezit waard? Een trots gevoel wordt regelmatig gevoed door bezit. Hoe vaak hoor je een ondernemer niet vol trots vertellen wat hij bezit. Het pensioen is dan geregeld, maar hoe gaat het daadwerkelijk met deze ondernemer en zijn of haar onderneming? Hoewel het een prettige uitgangspositie is, zegt het vaak weinig over hoe succesvol een ondernemer werkelijk is.

Maar, wat is trots nu eigenlijk? Het betekent volgens de woordenboeken: zelfbewustheid, eergevoel en blij zijn met wat je bereikt hebt. De minder sympathieke omschrijving; vervuld van eigen grootheid. Ik hanteer liever de omschrijving; blij zijn met wat je bereikt hebt. Trots is iets moois, want dat betekent dat je ergens voldoening uit haalt. En zo lang je voldoening uit jouw onderneming haalt, is het prima, toch?

Way of life
Het is helaas een feit dat er een categorie ondernemers is die behoorlijk wat moeite heeft om rendement te realiseren; helemaal gerelateerd aan de tijd en energie die erin wordt gestoken. Agrarisch ondernemen is dan ook een 'dure way of life'! Enige ruimte om het bedrijf te ontwikkelen, de nodige investeringen te doen en een plezierige levensstandaard te realiseren, is voor een flink aantal ondernemers een moeizame uitdaging. En is er daarnaast ook nog voldoende ruimte voor een sociaal leven?

De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, zijn ontzettend divers en per ondernemer of onderneming verschillend. Het is dus noodzakelijk om regelmatig objectief naar je onderneming te kijken en je het volgende af te vragen: wat doe ik nu eigenlijk, waarom doe ik het zo, waarvoor doe ik het én wat kan/wil ik ermee bereiken op langere termijn? Daarna moet je je pas afvragen wat ga ik doen en hoe ga ik het financieren.

Van trots naar moed
Het bovenstaande vraagt wel om een strategische insteek: zo moeten de oogkleppen worden afgezet, de (voor)oordelen opzij worden gelegd en moet er een gedegen analyse van de onderneming en eerlijke objectieve kijk op jezelf (als ondernemer) worden gecreëerd! Kortom: van trots naar moed; de uitkomsten kunnen soms confronterend zijn en aanleiding geven voor uitdagende vervolgstappen.

Wacht echter niet te lang, zowel bedrijfsmatig als persoonlijk, want ook hier geldt: 'de kosten gaan voor de baten uit'. En die ruimte moet er nog wel zijn, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig.

Jeanette Straver

Jeanette Straver is senior relatiebeheerder bij Farmers Funding. Straver is opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf en getrouwd met een akkerbouwer. Ze is jarenlang actief geweest in het hoger agrarisch onderwijs en bankwezen.
Reacties
19 reacties
Bep 9 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881565/van-een-trots-gevoel-naar-moed]Van een trots gevoel naar moed![/url]
Wat wordt verstaan onder succesvol ?
brink 9 Maart 2019
Wanneer je als ondernemer een hoog rendement draait kun je je bezittingen uitbreiden. Succesvolle ondernemers zijn vaak zo succesvol geworden omdat ze goed het moment van in- en uitstappen kunnen bepalen. En omdat ze zich niet vasthouden aan één branche of één bedrijfstak. Voor hun is het ondernemen een way of life en bijvoorbeeld niet alleen het boeren. Niet bang zijn om ergens afscheid van te nemen en iets nieuws op te starten. En zoveel mogelijk met eigen geld werken.
hans 9 Maart 2019
Zij schrijft:

"Enige ruimte om het bedrijf te ontwikkelen, de nodige investeringen te doen en een plezierige levensstandaard te realiseren, is voor een flink aantal ondernemers een moeizame uitdaging. En is er daarnaast ook nog voldoende ruimte voor een sociaal leven?

De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, zijn ontzettend divers en per ondernemer of onderneming verschillend. "

Wat een quats, er is één oorzaak.
DE oorzaak waarom boeren niet meer rendabel is, voor niemand, is de politiek. Maar dat snapt emand uit het onderwijs nog niet, laat staan het bankwezen.
Everts 9 Maart 2019
Dit is typisch weer zo'n reclame artikel, geschreven door een van de vele bedrijven de mee willen liften/ geld willen verdienen aan de boeren. Dat bekent dat boeren vooral kosten wat kost hun bedrijf voort moeten zetten, en het denken aan andere over moeten laten.
Big 9 Maart 2019
De oorzaak waarom boeren niet rendabel is is niet de politiek, maar dat komt omdat er te veel AAN de boerenbedrijven verdient wordt. Wanneer het geld dat nu vooral in de zakken en buitenlandse avonturen van bijvoorbeeld mengvoer bedrijven gestopt word, beter verdeeld zou worden had iedereen al een nette boterham.
BEP 9 Maart 2019
Dus het probleem is dat de agrarische sector zelf geen rekening kan maken waardoor het product dat men afleverd gewoon betaald moet worden net als in alle andere sectoren want dan werd er wel meer verdient.kijk en daarom wordt de agrarische sector gewoon leeggezogen. En dat vinden wij allemaal goed !!! ????

Abonnee
kraai 9 Maart 2019
Heeft inderdaad niets met politiek te maken maar meer met het verkopen van je product. Het meegeven aan een coöperatie die er vervolgens minder voor betaald dan een particulier bedrijf dat veel winst maakt.
Abonnee
vrijbuiter 9 Maart 2019
Meegeven en hopen dat ze er het beste van maken! Er is geen enkele sector die dit doet behalve landbouw! Je geeft een vermogen mee aan product en zou blij moeten zijn dat ze het aanvaarden voor 40% tarra (conserven), 15 % tarra (aardappelen), 10% tarra (bieten) ... Dan nog de tarraboete, en je mag het wegen (bruto) ook nog betalen! Zijn die boeren nu helemaal gek geworden? Laten jullie je echt voor zot gebruiken?
Je zou dit eens in een andere sector moeten proberen.
hans 9 Maart 2019
Kraai, hoe kun je je product boven kostprijs verkopen, wanneer de politiek de levensmiddelenbedrijven toestaat alles in het buitenland in te kopen wat onder veel mindere eisen geproduceerd is? Vrije handel?

Wel onbeperkt kip en eieren Oekraine, maar niet de werknemers?
vanplateringen 9 Maart 2019
Vrijbuiter, klopt wat je zegt. Het verdienmodel in de landbouw klopt totaal niet. Als ik dit had geweten toen ik nog jong was , was ik nooit geen boer geworden. Ieder bedrijf in de industrie factureerd al zijn kosten plus een deel winst door naar zijn klanten. Behalve de landbouw. Neem als voorbeeld de kapper in ons dorp. Ieder jaar in januari komt er 50 cent automatisch bij op, inmiddels betaal je bij haar 22 euro om te knippen en eventueel, vooruit te wassen. En de boer? Die kan niks doorrekenen en dus zijn wij altijd de lul. En daarom wordt er ook zo weinig verdiend. Helaas zal dit nooit veranderen en kun je dus beter stoppen.
Joep 9 Maart 2019
Massa is kassa geldt alleen voor de periferie. Voor de boer geldt door teveel massa weinig of geen kassa. Doordat boeren zich tegenwoordig niet alleen maar laten financieren door banken maar ook door toeleveranciers en afnemers is deze situatie onstaan. Vroeger had je de varkenscyclus bij een te hoog productievolume daalde de opbrengstprijs onder een bepaald niveau waarbij een aantal boeren afhaakten en het productievolume daalde waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod weer veranderden. Doordat nu toeleveranciers en afnemers een dikke vinger in de pap hebben bepalen zij wanneer de stekker eruit gaat. Het kantelpunt ligt daardoor nu bij een veel hoger productievolume en dus een lagere opbrengstprijs(in relatie tot kritieke opbrengstprijs) want het inkomen/belang van de boer telt niet meer mee. De varkenscyclus 2.0 noemen ze dat nu geloof ik.
schoenmakers1 10 Maart 2019
ik snap degene niet die hier roepen dat de overheid niet de schuld is aan de malaise, er kan heel veel in Europa, maar de Nederlandse regering wil niks voor de boeren betekenen, de waterschade in 2016, grotendeels de schuld van het waterschap, ook overheid, tot heden te dagen nog weinig vergoed. Noord België zag hetzelfde eruit, wel royaal vergoed, een maandje later, wat was het, in Italië wateroverlast, daar had Rutten wel geld voor. En zo kunnen we nog wel even doorgaan
Piek 10 Maart 2019
Inderdaad Joep, de stille overnames vormen inmiddels de stille integraties.
Cagri 10 Maart 2019
Vrijbuiter, klopt helemaal, we zijn allen goed gek maar doen toch maar ook met zen allen mee om maar dat beetje groter dan de buur te denken te worden...
zeeland 11 Maart 2019
De meesten kunnen niet meer stoppen...
In de loop der jaren het vreemd vermogen zo ver op laten lopen dat ze niet meer terug kunnen.
Als ik zie hoeveel uur ik werk als akkerbouwer moet ik niet zeuren, tussen 1december en 1 april is het nu niet heel druk....
ja, onderhoud en eens een paar dagen wat onderhoud maar 40uur per week??
nee die heb ik niet nodig.

Politiek och ja die hebben het weer gedaan, onzin we hebben zelf de sector naar de donder gemaakt door alleen maar groei groei groei en niet naar het rendement te kijken.

We zijn een export land en zijn nu eenmaal afhangkelijk van de grillen van de markt.
Niet tevreden bord aan de oprit en je centjes tellen.
Drent 11 Maart 2019
Dat is hier toch anders, zeeland. Eigen pootgoed sorteren tot kerst, daarna beginnen met afleveren aardappelen uit de schuur tot half februari, dan weekje vakantie en tis alweer maart. Dan nog machines nakijken,repareren en ons bouwplan invullen en voorbereiden dus rustig van december tot april, hier echt niet.
Dokter 11 Maart 2019
Drent, da's 6 weken achter elkaar aardappelen laden. Da's de moeite. Veel boeren nemen zichzelf iets te serieus. Mijn vrouw werk 40 uur per week en denk dat veel akkerbouwers dit over een jaar gezien niet redden.
Kjol 11 Maart 2019
Als je het goed doet kun je in 1 uur meer verdienen dan met een heel jaar werken, denk daar maar eens over na.
Drent 11 Maart 2019
Dat klopt kjol, alert zijn en snel reageren kan soms geld opleveren, net als afrekenigen controleren. Zit hier ook geregeld op kantoor om boel na te gaan want er worden veel fouten gemaakt bij afnemers! Ook dat zijn uren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Peter Pals

Tem je ego voor succesvolle bedrijfsovername

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden