In 2022 kenden niet alle, maar wel veel akkerbouwers en melkveehouders een financieel gunstig resultaat. Voor 2023 ligt dat anders. Bij melkvee speelt de lagere melkprijs hierin een rol en voor de akkerbouw is de hamvraag hoe het huidig prijsniveau van de diverse gewassen zich verder gaat ontwikkelen. Regelmatig krijg ik de vraag, "wat het beste te doen met al dat geld dat binnen komt en zo maar op de rekening courant staat?"
Wat is wijsheid? Voorop staat dat de ondernemer aan het stuur zit en moet sturen. Het ligt er maar net aan wat je plannen zijn. Ga je binnenkort investeren, dan moet je die gelden daarvoor deels gebruiken. Geld lenen is het laatste anderhalf jaar zo'n beetje drie keer zo duur geworden; van 2% naar 6% rente. Hoog over becijferd, kost dat een gemiddeld akkerbouw- of melkveebedrijf een halve ton per jaar. Dat komt weer in de buurt van het bedrag wat een gezin zo'n privé beetje besteed. Al met al, dit gaat echt wel ergens over.
Extra aflossen is ook een optie natuurlijk. Alleen het idee al van minder schulden kan een goed gevoel en positieve energie geven. Bij mij althans wel en ik vermoed dat het ook voor de meeste van u geldt. Zeker wanneer binnenkort op bestaande leningen de rente opnieuw afgesloten moet worden, geldt ook hier dat die hogere rente sterk voelbaar zal zijn. Daarbij komt als mogelijk voordeel dat de gangbare aflossing lager kan worden en dat geeft weer extra ruimte op de rekening courant.
Niet al je geld in extra aflossen of investeringen stoppen
Toch is het in mijn ogen ook weer niet aan te raden al je geld in extra aflossen of investeringen te stoppen. Tijdelijk apart zetten, sparen dus, tegen momenteel nog heel lage rente lijkt wat ouderwets en economisch niet direct het beste resultaat. Toch heeft geld achter de hand zo zijn voordelen als je aan het ondernemen bent. Je hebt direct geld beschikbaar wanneer je voor een aantrekkelijke zaak komt, die je niet kunt laten lopen. Als het spannend is en jij kunt meteen afrekenen, ben je de concurrent altijd een slag voor. Ik noem dat, "met de portemonnee kun je pas echt sturen".
Ik wil het feest van extra geld hier niet bederven, maar het moet en dus doe ik het. Mooie prijzen en enthousiasme kan ook weer omdraaien, zo leert de ervaring. Ook dan moet je het er mee doen. Aan wie kun je dan beter, sneller en goedkoper tijdelijk extra geld vragen om dit op te vangen dan aan jezelf? Ik ben van mening dat je een deel van je geld direct beschikbaar hoort te houden onder het motto 'gas over hebben komt altijd van pas'. Je bent tenslotte ondernemer en die zet zich niet klem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.