Agrifoto

Opinie Herre Bartlema

Provincie wil vaart maken met kringlooplandbouw

19 Juni 2019 - Herre Bartlema - 14 reacties

Er bestaat slechts weinig twijfel over nut en noodzaak van een circulaire landbouwsector, zo is in het afgelopen jaar wel gebleken. Volgens mij mogen we dus spreken van consensus over de richting waarin de Nederlandse landbouwsector zich moet ontwikkelen. Het zal daarom niemand verbazen dat het onderwerp kringlooplandbouw in alle provincies aan de orde is geweest.

Wat mogelijk wel wat verbazing opwekt, is het feit dat provinciebesturen fors vaart willen maken met de ontwikkeling voor de kringlooplandbouw. Dat is onder meer in de provincie Noord-Holland het geval. Dit staat ook beschreven in het coalitieakkoord, dat het motto 'Duurzaam doorpakken' heeft.

Voor agrarisch ondernemers die juist willen investeren in een circulaire bedrijfsvoering is dit goed nieuws, gezien de provincies beslissen over de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn (de plattelandsontwikkeling). Hier kunnen echter nog wel eigen middelen aan toegevoegd worden. Het valt te voorzien dat dit in ruime mate gaat gebeuren, in ieder geval in Noord-Holland.

Definitie
Om welke investeringen gaat het dan in onze open teelten? Het antwoord op deze vraag hangt af van de definitie voor kringlooplandbouw. Dit is die van mij: "Kringlooplandbouw maakt gebruik van grond- en hulpstoffen uit de circulaire economie en levert geen negatieve externe effecten." Bij de open teelten gaat het dan in eerste plaats om vervanging van kunstmest door circulaire meststoffen en de toepassing van de 4 juistheden van de bemesting: het aanwenden van de juiste meststof, op het juiste moment, in de juiste dosering en op de juiste plaats.

Machines voor het plaatsspecifiek toedienen van plantenvoeding vanuit reststromen (de juiste meststof), in de wortelzone (de juiste plaats), zijn inmiddels ruim voorhanden. Zijn er genoeg circulaire meststoffen op de markt? Daar hoeven we tegenwoordig niet bezorgd over te zijn. Bedrijven zoals het Noord-Hollandse Van der Stelt, dat vrijdag 21 juni zijn 40-jarig bestaan viert, maken het mogelijk dat de sector nu kan doorpakken met kringlooplandbouw.

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
14 reacties
marc 19 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882920/provincie-wil-vaart-maken-met-kringlooplandbouw]Provincie wil vaart maken met kringlooplandbouw[/url]
als de provincies maar niet vergeten dat Schouten kringloop landbouw presenteert met hogere prijzen voor de boer en minder regeldruk. het zal wel weer anders lopen
Van Gaal 19 Juni 2019
Heer Bartlema: Neem ook a.u.b. kennis van het stuk van professor Arjan Stegeman. Als we gaan inleveren op de kwaliteit van veevoer, dan roepen we veel onheil over onszelf af!
agrifurby 19 Juni 2019
wij van WC eend adviseren........
???!!! 19 Juni 2019
HB weg ermee (dit is een herhaling)
Kjol 19 Juni 2019
Subsidie op een nieuwe combine waar een strohakselaar op zit lijkt me wel wat, dan kan ik extra goed kringlopen.
Kikker 19 Juni 2019
Ik vind dat we al het afval van restaurants aan de varkens moeten voeren, lekker duurzame kringloop. Gewoon 100 jaar terug in de tijd.
Vos 21 Juni 2019
Volgens mij is de geheime agenda achter "Kringlooplandbouw" niet meer dan een slinks plan om de Nederlandse landbouw te decimeren. Het uiteindelijke doel van veel politieke partijen.
Maak mij eens duidelijk hoe de succesvolle, op export gerichte Nederlandse landbouw, nog concurrerend kan zijn in het buitenland?
Niet dus.
Er blijft een kleine, alleen voor binnenlandse konsumptie producerende landbouw over.
Abonnee
Kjol 21 Juni 2019
Inderdaad, we worden bestolen van ons bestaansrecht. Het is echt onvoorstelbaar wat er nu op tafel ligt, en nog onvoorstelbaarder dat er met zo'n vrome kop over gesproken wordt.
Frans 21 Juni 2019
Zal de minister haar eigen uitwerpselen al op haar eigen moestuintje uitgieten? Kamervragen graag.
Abonnee
zeeuw 21 Juni 2019
Ik denk dat Frans bedoelt om net als de zeeuwse boerinnen vroeger in de moestuin de rok (keuze) omhoog te doen als ze 'moesten'
Flip 21 Juni 2019
Ik vind het een prima voorstel maar dan gaan we alle hedendaagse problemen oplossen door 50 jaar terug in de tijd te gaan. Mantelzorgen? Opa en Oma gewoon lekker in huis bij de kinderen en kleinkinderen nemen. De vrouwen stoppen met hun werkzame carrière buitenshuis en gaan weer zorgen en opvoeden. Probleem oude mensen voor een groot deel opgelost, woningmarkt voor de jongeren wordt weer betaalbaar, dure kinderopvang niet meer nodig. Alleen de heeeel slimme kinderen gaan studeren , de anderen steken gewoon weer de handjes uit de mouwen. Gevolg, geen studie schulden, minder arbeidsmigranten, meer betaalbare woningruimte, minder politie op straat....
In plaats van 3 x per jaar op vakantie, hoogstens 1 x per 3 jaar op vakantie. Gevolg, minder stress, minder kerosine uitstoot geen gezeur over wel of geen extra vliegveld.
Game of smartphone verslaving? Opgelost gewoon weer bellen met een snoer en draaischijf in een koude gang.
File probleem? Ieder huishouden maximaal 1 auto voor de deur, wanneer je met de buren samen 1 auto koopt geen wegenbelasting..

Wanneer Flip het allemaal regelen kan komt het allemaal weer goed maar,.... gaat er vast iets anders gruwelijk fout....

Prettig weekend, ik ga zondag lekker op de BBQ bij de Buuf, zolang het van de grachtengordel terroristen nog mag.........

Flip
Kikker 21 Juni 2019
Flip je vergeet nog dat we ook moeten stoppen met medicijnen.
herre bartlema 22 Juni 2019
Beste reageerders, veel misverstanden ontstaan door onduidelijkheid over de definitie van kringlooplandbouw die men hanteert. Het actieplan "De Boer aan het Roer " van het Netwerk Smart Fertilization hanteert deze : KRINGLOOPLANDBOUW IS PRECISIELANDBOUW MET CIRCULAIRE GROND- EN HULPSTOFFEN ZONDER NEGATIEVE EXTERNE EFFECTEN

Dit is de motivatie : "Hoogproductieve kringlooplandbouw levert onze agrofoodsector een USP en een License to Produce. Daarmee wordt een groot maatschappelijk en boerenbelang gediend. De wereld kijkt naar ons "

Zeer rationeel dus allemaal.
Abonnee
Kjol 22 Juni 2019
Als de zogenaamde kringloop landbouw al voordat het ingevoerd is op vele manier uitgelegd kan gaan worden dan eindigt het op voorhand al in een complete chaos.
De huidige landbouw structuur afbreken zou ik maar heel voorzichtig mee zijn, experimenteren doe je in het klein op bijvoorbeeld proefboerderijen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden