Agrifoto

Opinie Herre Bartlema

CO2-heffing treft doel, niet de boer

18 Maart 2019 - Herre Bartlema - 7 reacties

De vicepremier van onze regering heeft een groot draagvlak weten te krijgen voor de visienota over circulaire landbouw. Het ziet ernaar uit dat deze prestatie het kabinet geïnspireerd heeft met voortvarendheid een klimaatbeleid te presenteren dat kan rekenen op brede steun.

Hoe het ook zij, de aankondigde invoering van een CO2-heffing voor de industrie kan rekenen op een groot draagvlak; zowel binnen als buiten de politiek. Ook vooraanstaande beoefenaars van de economische wetenschappen steunen de voorgenomen beleidsmaatregel. Dit blijkt wel uit een brief van 71 topeconomen, waaronder 2 uit Wageningen, die begin deze week verscheen. Deze brief bevat alle argumenten die pleiten voor de heffing en is daarom het lezen waard. Het valt dan ook te verwachten dat de heffing er komt.

Grote gevolgen
De heffing voor de industrie heeft grote gevolgen voor de Nederlandse stikstofkunstmestindustrie. De productie van stikstofkunstmest gaat nog steeds gepaard met substantiële emissies van broeikasgassen, waardoor het af te dragen heffingsbedrag hoog zal zijn. Dit heeft een hoge kostprijs tot gevolg. De stikstofmeststoffenindustrie ontvalt dus haar belangrijkste wapen in de felle concurrentiestrijd binnen en buiten Europa.

Het gaat om een gunstige kostprijs, als gevolg van een lage aankoopprijs van aardgas. Deze is verkregen in de jaren '60 van de vorige eeuw. Door de omstandigheden voorziet belangenorganisatie Meststoffen Nederland sluitingen van verschillende fabrieken. Deze visie wordt gedeeld door de ondernemingsraad van kunstmestproducent Yara.

Geen hinder
De Nederlandse landbouwsector ondervindt er echter weinig hinder van. Het aanbod van alternatieve en betaalbare meststoffen, uit de circulaire economie, groeit de laatste jaren namelijk snel. Deze meststoffen zijn kwantitatief en kwalitatief meer dan voldoende om in de vraag naar de stikstofmeststoffen te voorzien. Het komt voornamelijk aan op een goede voorlichting over de beste landbouwkundige praktijken voor circulaire precisiebemesting.

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
7 reacties
Abonnee
Kjol 18 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881713/co2-heffing-treft-doel-niet-de-boer]CO2-heffing treft doel, niet de boer[/url]
Moet deze CO2 dominee steeds een podium krijgen?
Klaas 18 Maart 2019
Idd . En wij er maar aan meebetalen.
Piet s 18 Maart 2019
Kabinet zal na de verkiezingen vallen
Rutte wil dat zn partij links word
Dit gaat niet gebeuren
Fvd zal een zeer grote overwinning halen
En de klimaattvoorstellen gaan dus niet door
???!!! 18 Maart 2019
Hé BB, dat is niet de bedoeling.

Met die nieuwe hoofdredacteur zou de non-info en het onzin-geblaat ophouden.

Zet die hoofdredacteur maar weer buiten de deur als het niet eens lukt om HB te verbieden z'n onzin te verkondigen.
Jpk 19 Maart 2019
Fvd vergeet seizoens arbeid ingevuld wordt door onze poolse medewerkers
Marius 19 Maart 2019
Weet iemand hoeveel CO2 nodig is voor 100 kg N zuiver in bijvoorbeeld KAS ? En wat brengt het op aan extra verwerkte CO2 door verhoogde gewasgroei, bijvoorbeeld in Wintertarwe of aardappelen ? Zolang deze balans positief is moeten we toch strooien tot het optimum ? Zeker als we een vergoeding krijgen voor allen kg'n verwerkte CO2. CO2+H20 + zonlicht geeft toch nog steeds C6H12O6 ?
Kjol 19 Maart 2019
Geef de echte serieuze wetenschappers de ruimte, dan is deze CO2 onzin snel afgelopen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden