Scholieren uit het hele land reizen donderdag 7 februari naar Den Haag om gezamenlijk uiting te geven aan hun zorg over de opwarming van de aarde. Het initiatief is een gevolg van het oorspronkelijke denken in combinatie met kopieergedrag.
Oorspronkelijk denken en kopieergedrag zijn zaken waar opvoeders elke dag van mogen genieten, maar dat geldt nu dus ook voor beleidsmakers en het publiek in ons regeringscentrum. De demonstrerende scholieren vrezen dat de maatregelen die nodig zijn om het klimaat te redden, te laat worden genomen. Daarom dringen zij aan op spoed in het klimaatbeleid.
Druk op de ketel
Veel volwassenen delen de vrees van scholieren. Het gaat om een groot programma, waarbij veel partijen betrokken zijn. De ervaring leert tevens dat de uitvoering van grote projecten veel tijd kost: een voorbeeld is de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Daarom kan, als het aan mij ligt, druk op de ketel geen kwaad.
De landbouwsector hoeft zich in de kwestie niet aangesproken te voelen. De ondernemers in onze sector zijn van de urgentie van de problematiek (door het grillig verloop van de groeiseizoenen van de laatste decennia) goed doordrongen geraakt. Na het 'Sectorconvenant Schone en Zuinige Agrosectoren' in 2008 (alweer meer dan 10 jaar geleden) is er met grote voortvarendheid gewerkt aan de reductie van de broeikasgasuitstoot.
Kunstmestreductie
De meest opvallende, en tegelijkertijd ook meest effectieve ontwikkeling, betreft de reductie van het gebruik van stikstofkunstmeststoffen. Het gaat om een reductie van meer dan 50% ten opzichte van het peiljaar 1990. Als die trend zich voortzet, gecombineerd met de reductie van 50% van het krachtvoerverbruik in de melkveehouderij, zal het de sector makkelijk lukken om een vermindering van de uitstoot van 3,5 miljoen ton CO2 per jaar te halen, zoals voorzien in het klimaatakkoord.
Bijna dagelijks levert de berichtgeving in de vakpers bewijzen van deze voortgang, voornamelijk door de verduurzaming van de Nederlandse landbouwbedrijven. De belangstelling voor het certificeringsprogramma 'On the way to PlanetProof' van de zijde van de melkveehouderij is daar een recent voorbeeld van.
Niet praten, maar poetsen
Het mooiste bewijs wordt donderdag 7 februari geleverd. Dan niet in Den Haag, maar in Nijkerk. Daar wordt de hele dag voorlichting gegeven over de beste landbouwkundige praktijken voor kringlooplandbouw in de melkveehouderij. In de ochtend komen precisiebemesting, de moderne grasteelt en bodemdrukvermindering aan de orde.
In de middag presenteert de Commissie Bemesting Gras en Voedergewassen de nieuwste bemestingsadviezen voor het winnen van zoveel mogelijk ruwvoer van topkwaliteit. De schooljeugd demonstreert ervoor, de landbouwsector werkt eraan. Niet praten, maar poetsen. De sector doet wat hij belooft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881275/schooljeugd-demonstreert-de-landbouw-acteert]Schooljeugd demonstreert, de landbouw acteert[/url]