Shutterstock.com

Opinie Herre Bartlema

Schooljeugd demonstreert, de landbouw acteert

6 Februari 2019 - Herre Bartlema - 10 reacties

Scholieren uit het hele land reizen donderdag 7 februari naar Den Haag om gezamenlijk uiting te geven aan hun zorg over de opwarming van de aarde. Het initiatief is een gevolg van het oorspronkelijke denken in combinatie met kopieergedrag. 

Oorspronkelijk denken en kopieergedrag zijn zaken waar opvoeders elke dag van mogen genieten, maar dat geldt nu dus ook voor beleidsmakers en het publiek in ons regeringscentrum. De demonstrerende scholieren vrezen dat de maatregelen die nodig zijn om het klimaat te redden, te laat worden genomen. Daarom dringen zij aan op spoed in het klimaatbeleid.

Druk op de ketel
Veel volwassenen delen de vrees van scholieren. Het gaat om een groot programma, waarbij veel partijen betrokken zijn. De ervaring leert tevens dat de uitvoering van grote projecten veel tijd kost: een voorbeeld is de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Daarom kan, als het aan mij ligt, druk op de ketel geen kwaad.

De landbouwsector hoeft zich in de kwestie niet aangesproken te voelen. De ondernemers in onze sector zijn van de urgentie van de problematiek (door het grillig verloop van de groeiseizoenen van de laatste decennia) goed doordrongen geraakt. Na het 'Sectorconvenant Schone en Zuinige Agrosectoren' in 2008 (alweer meer dan 10 jaar geleden) is er met grote voortvarendheid gewerkt aan de reductie van de broeikasgasuitstoot.

Kunstmestreductie
De meest opvallende, en tegelijkertijd ook meest effectieve ontwikkeling, betreft de reductie van het gebruik van stikstofkunstmeststoffen. Het gaat om een reductie van meer dan 50% ten opzichte van het peiljaar 1990. Als die trend zich voortzet, gecombineerd met de reductie van 50% van het krachtvoerverbruik in de melkveehouderij, zal het de sector makkelijk lukken om een vermindering van de uitstoot van 3,5 miljoen ton COper jaar te halen, zoals voorzien in het klimaatakkoord.

Bijna dagelijks levert de berichtgeving in de vakpers bewijzen van deze voortgang, voornamelijk door de verduurzaming van de Nederlandse landbouwbedrijven. De belangstelling voor het certificeringsprogramma 'On the way to PlanetProof' van de zijde van de melkveehouderij is daar een recent voorbeeld van.

Niet praten, maar poetsen
Het mooiste bewijs wordt donderdag 7 februari geleverd. Dan niet in Den Haag, maar in Nijkerk. Daar wordt de hele dag voorlichting gegeven over de beste landbouwkundige praktijken voor kringlooplandbouw in de melkveehouderij. In de ochtend komen precisiebemesting, de moderne grasteelt en bodemdrukvermindering aan de orde.

In de middag presenteert de Commissie Bemesting Gras en Voedergewassen de nieuwste bemestingsadviezen voor het winnen van zoveel mogelijk ruwvoer van topkwaliteit. De schooljeugd demonstreert ervoor, de landbouwsector werkt eraan. Niet praten, maar poetsen. De sector doet wat hij belooft.

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
10 reacties
Willem 6 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881275/schooljeugd-demonstreert-de-landbouw-acteert]Schooljeugd demonstreert, de landbouw acteert[/url]
En daar gaat het dus mis! Waar is de biodiversiteit? Precisie bemesting, hoe krijg je zoveel mogelijk goed gras van het land? Maar als ik om me heen kijk zie ik alleen nog monoculturen in de landbouw. Hoe gaan we Jan met de pet zover krijgen dat ze is wat meer gaan betalen voor hun eten en drinken zodat de landbouw een serieuze omzwaai kan maken naar duurzaam!
Abonnee
Vrij grof 7 Februari 2019
Ja, we willen allemaal een beter klimaat maar een ander moet het maar doen en betalen. Dat is de gedachte bij de meeste mensen en kinderen weten al helemaal niet hoe de wereld inelkaar steekt.
De aarde warmt al 10000 jaar op en de gledgers smelten daarvan nog steeds en ook de zeespiegel stijgt dus ook al 10000 jaar!!
CO2 is super spul want het groeit er goed van ,dit gas zakt altijd naar onderen want het is zwaarder dan lucht en de plant kan er dus altijd bij. De natuur is niet gek want die is hier al miljarden jaren mee bezig!
Als de plant sneller groeit verdampt hij meer en verdamping is afkoeling, heel simpel.
Mogelijk is de zon ook een grote onvoorspelbare, ijstijden en warme periode zijn er daardoor geweest en zullen blijven komen.
Als er dan toch zo nodig wat gebeuren moet gebruik dan meer hout in de materialen of de bouw want dit is allemaal CO2 wat voor langere tijd word opgeslagen,want bosbouw en landbouw zijn de enige die CO2 kunnen opslaan en zou daarom beloond moeten worden.
Industrieën en producenten zouden niet belast moeten worden maar de mensen die het product kopen zouden hier ten volle voor op moeten draaien. Er word immers niet voor de lol geproduceerd .
Wij zijn hier op de planeet aarde en hebben geen enkele functie in het systeem.
Wij kunnen niet zonder de aarde maar de aarde wel zonder ons!!!
pw 7 Februari 2019
@vrij Grof noemt in een na laatste alinea:

Industrieën en producenten zouden niet belast moeten worden maar de mensen die het product kopen zouden hier ten volle voor op moeten draaien. Er word immers niet voor de lol geproduceerd .

precies zo is het. er word ook niet voor de lol CO2 geproduceerd.
Als er al een CO2 heffing moet komen, zou die vergelijkbaar moeten zijn met de omzetbelasting, waarbij ook uiteindelijk de eindgebruiker deze belasting betaalt. De eindgebruiker kan dan ook eventueel kiezen voor een ander(misschien goedkoper)product waar minder CO2 belasting in zit.
jammer genoeg durft de politiek de prijs niet bij de consument neer te leggen

Jan 7 Februari 2019
@vrij Grof. Juist, je noemt processen die veel meer dan door CO2 worden beinvloed.... en buiten onze controledrift vallen.
Maar gelovige klimaatlemmingen (politici, groot deel van carrierebelust wetenschappers, de media en nu dus ook de TeeVee geindoctrineerde sholieren) papegaaien /mekkeren over CO2 als de boosdoender in klimaatverandering.
De miljardenkostende bestrijding, die door wereldomvattende socialisitische akkoorden wordt afgedwongen zal weinig uithalen. Straks worden we nog gedwongen te investeren in deze baarlijke nonsens.
Nee, ik ben geen ontkenner van klimaatverandering, die steeds een rol spelen, maar ontken wel de rol die aan CO2 wordt toegeschreven in vergelijking met andere factoren. Het aardsysteem weet echt wel weg met de CO2 anders zou het, mede door de smeltende permafrost al veel eerder uit de hand zijn gelopen.
Ene mijnheer Rotmans (elders in deze editie) roeptoetert ook steeds dit verhaal. Of hij het zelf begrijpt weet ik niet, hij stoelt zijn beweringen niet, anders dan hetzelfde liedje te papegaaien. bodemleven? ja, graag, biodiversiteit, ja, graag. minder gebruik van middelen, ja, graag, maar kom niet aan met CO2-drogredenen.
Joop 7 Februari 2019
"Als er dan toch zo nodig wat gebeuren moet gebruik dan meer hout in de materialen of de bouw want dit is allemaal CO2 wat voor langere tijd word opgeslagen,want bosbouw en landbouw zijn de enige die CO2 kunnen opslaan en zou daarom beloond moeten worden.
Industrieën en producenten zouden niet belast moeten worden maar de mensen die het product kopen zouden hier ten volle voor op moeten draaien." Dat betekent kan toch dat als je CO2 bindend materiaal koopt dat je dan beloond moet worden? Plantaardig voedsel, vlees, hout, allemaal gebonden CO2 dus straks wordt het gratis (je draagt namelijk bij aan een positief milieu) houten huizen bouwen, daarna in dat huis vlees en groente eten! Volgens mij doen we dat al. Alleen moeten we nog betalen voor die producten. De vraag is dan alleen van welke CO2 groeit daarna(50 jaar ofzo)de volgende boom, groente of veevoer. Of moet je dan veengebieden droog gaan leggen voor CO2 priductie? Want als we zo doorgaan kunnen we weleens gaan verhongeren en dan kunnen de overgebleven mensen zeggen kijk het klimaat akkoord heeft geholpen de CO2% in de lucht naar beneden te brengen is dat het plan? Mij niet gezien!
Abonnee
Vrij grof 8 Februari 2019
Ja Joop, maar dat vlees wat je eet daar is al een hele boel CO2 voor uitgestoten. Alleen al met iedere ademhaling komt er 130x zoveel CO2 uit als ingeademd word en daar doet de mens ook aan mee.
Als we hout gaan gebruiken hebben we eerst een boom nodig.
Die moet ook weer aangeplant worden, dus zijn productiebossen gewoon nodig.
Als ik het over CO2 vastleggen hebt dan bedoel ik daar (helaas) de plantaardige sector mee,alleen die weet CO2 om te zetten in zuurstof en is daarom ook zo belangrijk voor het leven op aarde en daarom zal een plant bij verhoogd CO2 dus sneller groeien om dat CO2 gehalte in de lucht weer te laten dalen.
Eens kijken naar de permavrost ,dat zijn wel plantenresten hè die dan gaan rotten. Hoe komen die daar eigenlijk?
De mens denkt dat we de boel in 1 generatie even kunnen Veranderen, nou nee hoor de aarde en zijn systeem regelen dat lekker zelf.
1 flinke vulkaan uitbarsting o.i.d. Verandert soms veel meer dan de mens in 1 generatie kan. En ook dan komt de planeet er weer bovenop.oke, je moet misschien 100 of 1000 jaar geduld hebben en daar zit het probleem voor ons in.
Abonnee
Kjol 8 Februari 2019
Als de bureauridders graag extra bos willen dan kunnen ze dat wij mij betreft krijgen, voor een leuke vast vergoeding ga ik boompjes planten zoveel ze willen (helpt geen zak maar who cares, belastingcenten genoeg).
Koop aan de andere kant van de oceaan wel weer extra grond bij, daar is boer zijn zoals het hoort.
Abonnee
Vrij grof 8 Februari 2019
Maar dat is nu het probleeem, daaraan geld verdienen vind de overheid niet goed! En zullen ze ook nooit aan beginnen.
Oostenrijkse boeren krijgen wel geld voor co 2 opslag in de bodem en naar ik begreep ook nog een redelijk bedrag.
Mooi hè 1 Europa .
Inderdaad verkassen is zo gek nog niet.
Ze late hier schoolkinderen regeren die roken, 2 tact scooters rijden liefst tig x op vakantie willen zo ver mogelijk, liefst zo min mogelijk werken of geregeld naar de manege en Mc Donnalds gaan en ook heel snel hun kleding weg sodemieteren omdat het uit de mode raakt.
Lopen te mopperen tijdens hun goedkope vliegvakantie dat de jacousie te koud staat.
Berry 8 Februari 2019
Zijn het de schoolkinderen of juist de ouders van deze schoolkinderen die hen voor alles de gelegenheid bieden?
Abonnee
Vrij grof 9 Februari 2019
Het initiatief ligt nu duidelijk bij kinderen.
Ik als ouder kijk er wat nuchterder naar.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond melk

Voor Bovaer dreigt het lot van Buckler

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden