Opinie Herre Bartlema

Schouten geeft circulaire landbouw impuls

13 September 2018 - Herre Bartlema - 11 reacties

De bevordering van de circulaire landbouw in Nederland heeft een fikse impuls gekregen door de publicatie van de landbouwvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).  Bij de totstandkoming daarvan was al duidelijk dat er gerekend kon worden op een breed draagvlak binnen de sector.

Door de vakkundige en sympathieke presentatie van de visie is dat draagvlak nog breder geworden en is het ook aanzienlijk dikker en robuuster geworden. Er is dus een grote kans dat de doelstelling in 2030 bereikt zal worden. Dat mag je ook wel verwachten, want transitie is technisch niet gecompliceerd en bedrijfseconomisch aantrekkelijk voor agrarisch ondernemers.

Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de kostprijzen omlaag gaan en de producten een unieke eigenschap krijgen. Die eigenschap is namelijk dat het een circulair geproduceerd product uit Nederland is. En Nederland is dan een koploper in de kringlooplandbouw.

Omzetten in acties
Hoe eerder de nota wordt omgezet in acties, hoe beter dat is voor de sector en de samenleving. Een aanzet daartoe vormt het symposium dat op 10 oktober wordt gehouden: 'Routekaart voor een circulaire landbouw'. Dit symposium wordt op de Dag van de Duurzaamheid gehouden en vertegenwoordigers van de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap zullen hun visie geven op de te volgen weg. In de plantaardige en dierlijke sector gaat het volgens het organisatiecomité van die dag vooral om versnelling van de volgende technische ontwikkelingen.

Circulariteit van de plantaardige productie is voor een groot deel een kwestie van het gebruik van circulaire meststoffen in plaats van kunstmest, een route die al in 1990 met succes is gevolgd. Sindsdien is het verbruik van kunstmest gehalveerd. Het maakt dat de sector anno 2018 beschikt over de infrastructuur en veel praktijkvoorbeelden die een versnelling van die ontwikkeling mogelijk maken.

De techniek komt neer op het emissiearm plaatsen van organische en anorganische plantenvoeding uit de circulaire economie in de wortelzone: op het juiste moment, met de juiste dosering en in de juiste vorm. Daar zijn we inmiddels goed in en het levert topopbrengsten. Daarbij is het aanbod van circulaire meststoffen kwalitatief en kwantitatief ruim voldoende.

Sluiten van kringlopen
Ook in de dierlijke productie zijn we goed op weg met het sluiten van de kringlopen, vooral door vervanging van krachtvoer door ruwvoer. Die lucratieve route wordt de laatste jaren door een groeiend aantal veehouders gekozen, zie bijvoorbeeld de statistieken van het project Vruchtbare Kringloop van LTO Noord.

Bij de bevordering van de circulariteit gaat het om vaart houden in ontwikkelingen die gaande zijn, dat onderkent het ministerie ook. Je mag gerust spreken van een winnend paard en dat behoeft, zoals het spreekwoord zegt, alleen maar de vrije teugel om de race te winnen. In de opvatting van de organisatie van het symposium betekent dat: "Ruim baan voor het vakmanschap van de agrarisch ondernemers in samenspraak met overheid en wetenschap."

De vaklui staan in de startblokken wat betreft verduurzaming. De acties, die op het symposium in Wageningen worden gepresenteerd, haken daarop in. Zo krijgt het symposium door de actualiteit plotseling het karakter van een kick-off bijeenkomst voor de transitie naar een circulaire landbouw. De sector doet wat ze belooft.

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
11 reacties
hans 13 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879927/schouten-geeft-circulaire-landbouw-impuls][/url]
Volgens Herre:
" De producten een unieke eigenschap krijgen. Die eigenschap is namelijk dat het een circulair geproduceerd product uit Nederland is. En Nederland is dan een koploper in de kringlooplandbouw."

Eerste deel klopt.
Maar 2e totaal niet.
In veel, de meeste Europese en verder bijna alle, landen is veehouderij vastgekoppelt aan grond. Men teelt zelf het ruwvoer EN het krachtvoer. En voor koeien, EN voor varkens en kippen.
Nederland volgt in die kringlooplandbouw, maar zal dat met de geldende grondprijzen NOOIT concurerend kunnen.
Kweetniet 13 September 2018
Ik vraag me af wat het probleem nou eigenlijk is in de landbouw. De opbrengsten zijn hoger dan pak hem beet 25 jaar geleden. De akkerbouw ruimt de mest, betacal ( bietenafval) ,protamylasse ( zetmeelafval) en GFT in ruime mate op. Dit alles gebeurde op de mest na 25 jaar geleden niet of nauwelijks, tevens is er een enorme inkrimping van kunstmest en actieve stof in de gewasbeschermingsmiddelen gerealiseerd. In de akkerbouw is meer dan genoeg ruimte om meer mest te verwerken wanneer de uitrijregels en N en P plaatsingsruimte wat verhoogt worden. Maak het vliegen maar weer net zo duur als 20 jaar geleden, voor een paar euro op en neer naar Spanje dat is goed voor het milieu....
Kjol 14 September 2018
Ach vergeet Schouten toch, ze geeft de visie toch geen handen en voeten, allemaal loze woorden voor de Bühne. Het verdienmodel van de visie is in de echte wereld onbestaanbaar zonder grote politieke durf om hiervoor nieuwe wetgeving te introduceren waarin de boer gecompenseerd of betaald wordt en de consument fors meer kwijt is aan voedsel, in een sprookjesboek zou het niet misstaan.
herre bartlema 14 September 2018
Dank reageerders, voor het commentaar. We maken er graag gebruik van bij het opstellen van het ACTIEPLAN CIRCULAIRE LANDBOUW 2018/2019, waarmee we nu bezig zijn. Veel acties kunnen al in gang worden gezet zonder veel kosten en zonder veel extra inspanning. Presentatie : 10 oktober as te Wageningen.
herre bartlema 14 September 2018
Dank reageerders, voor het commentaar. We maken er graag gebruik van bij het opstellen van het ACTIEPLAN CIRCULAIRE LANDBOUW 2018/2019, waarmee we nu bezig zijn. Veel acties kunnen al in gang worden gezet zonder veel kosten en zonder veel inspanning. Presentatie : 10 oktober as te Wageningen.
Abonnee
Dirk 14 September 2018
Kjol schreef:
Ach vergeet Schouten toch, ze geeft de visie toch geen handen en voeten, allemaal loze woorden voor de Bühne. Het verdienmodel van de visie is in de echte wereld onbestaanbaar zonder grote politieke durf om hiervoor nieuwe wetgeving te introduceren waarin de boer gecompenseerd of betaald wordt en de consument fors meer kwijt is aan voedsel, in een sprookjesboek zou het niet misstaan.


tja, wat is een politiek statement waard? Soms niets. We zullen het zien. Lig er voorlopig niet wakker van, zou ik zeggen.
Abonnee
Risseeuw Ann 14 September 2018
Mevrouw Schouten positieve gedachte , denkwerk , het zal niet evident zijn om deze heftige visie die goed is ( er zitten altijd wel hier en daar haakjes en oogjes ) maar goodwill van de boeren , het volk en uiteraard mevrouw de minister , allen samen , Wageningen , Wur , helpt mee heel zeker , bruggen bouwen om zo toekomst kringloop landbouw op de weg te krijgen , samen denken vooral goede feed back , we moeten ervoor gaan , dank mevrouw Schouten U gedachte denkwerk , is een begin van een tocht ....naar ...
Jpk 14 September 2018
Als proffessionele perenteler van conference peren hoop toch dat de zomer van 2018 nooit meer voorkomt rusland was en is een doodschop maar deze zomer is voor de perenteelt zeer ongunstig zie de voorbeelden spanje en italie veel te heet.het streven van meisje schoutenom de temperatuur op deze wereld bol te laten dalen is noodzakelijk maar alle hulpmiddelen die dit laten slagen moeten aangeboord worden bv gmo crispr cas en de nicotines greenpeace en ngo brengen over deze onderwerpen alleen maar fake nieuws bij de onwetende consument
harmen 15 September 2018
er is geen probleem dat word er gecreëerd door de staat. verruim gewoon de te aanvoeren mest met het dubbele norm per hec . en kom met een verplichte rotatie van 1op 5 voor alle teelten dan is het meeste uit de lucht. kunstmest blijft er nodig om bij te sturen en is het precieste. de grote doodsteek in de landbouw is dat iedereen er zijn stempel op willen drukken en allemaal de hooiruif van de boer leeg willen eten en totaal geen meerwaarde bieden denken het allemaal te weten voor een andere maar zelf bakken ze er niets van. was dhr bartelma niet de man van het kunstmest preciesie landbouw ? dat kan nu ook weer in de prullenbak want nu moet het allemaal weer met dierlijke mest dus dan duikt men hier weer in. wat leven wij toch in een achterlijk land met regel over regel bah. laat de teugels van de teler zelf wat meer los anders zijn er in 2030 geen telers meer over als het zo door gaat met die luchtfietserij
FB 16 September 2018
Vroeger hadden we het over het gat van Rotterdam ( de import van voer dus mineralen uit Amerika), moet de mest er nu terug naar toe om de kringloop te sluiten of wordt dit gat nu eindelijk gedicht?
hans 16 September 2018
FB, we zijn toch "de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld"?
Ik denk dan dat er niet meer uit moet, maar meer erin.

Of wordt dit sprookje nu ineens niet meer geloofd?
theo 17 September 2018
Wat is er circulair aan mest van dieren die opgroeien met geimporteerd graan en soja, wat geteeld is met kunstmest? Deze mest is niets anders dan kunstmest in een andere vorm. Het is dan ook onzin om kunstmest achter te stellen bij dierlijke mest.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden