Opinie Herre Bartlema

Gelderland vervangt kunstmest op gras

4 Juli 2018 - Herre Bartlema - 6 reacties

De landbouwsector draagt behoorlijk bij aan de economie van de provincie Gelderland, dé provincie met het grootste areaal grasland van Nederland. Het provinciebestuur spant zich daarom in voor de ontwikkeling van een vitaal platteland. De provincie, en agrarisch ondernemers, proberen een keten van circulaire landbouw op poten te zetten.

Die circulaire economie is een vereiste om het areaal natuurgebied in de provincie niet aan te tasten. Daar moet het toerisme van floreren, wat ook een belangrijke sector binnen de Gelderlandse economie is. Die spagaat vraagt vindingrijkheid. Innovaties zijn nodig om duurzame en hoogproductieve landbouw mogelijk maken.

De provincie steunt bijvoorbeeld het innovatieproject 'Kunstmestloze Achterhoek' met €250.000. Het belangrijkste doel van dit project is het verduurzamen van de bemestingspraktijk door regionale nutriënten te gebruiken. Dat vraagt om innovaties, en dat is geen probleem voor de Achterhoekers! Deze regio kan worden gezien als de bakermat van de ontwikkeling van de snijmaïsteelt in Nederland. In de jaren '70 van de vorige eeuw bleek dit een majeure innovatie in de landbouw.

Kunstmestgebruik
Met innoveren is men in dat gebied niet onbekend. Dat blijkt uit de snelheid en het vakmanschap waarmee de technisch geavanceerde installaties van de Groene Mineralen Centrale zijn gebouwd en in productie zijn gekomen. Groot Zevert Vergisting en Nijhuis Water Technology tekenden daarvoor.

Kalkammonsalpeter roept substantiële milieubelasting op

Het kunstmestgebruik in de Achterhoek bestaat voor meer dan de helft uit kalkammonsalpeter (KAS). Deze stikstofmeststof roept bij productie en toediening substantiële milieubelasting op, zoals is vastgesteld in het Convenant Schoon en Zuinige Agrosectoren in 2008. Het gebruik daarvan staat verduurzaming van de landbouw in de weg.

Precisiebemesting
Goed nieuws voor de deelnemers aan Kunstmestvrije Achterhoek, want minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft besloten (in het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn) om de stikstofmeststoffen van de GMC een ontheffing te verlenen, speciaal voor dit project. Dit ondanks de herkomst uit dierlijke mest. Zij krijgen nu een uitstekende vloeibare stikstofmeststof in de vorm van ammoniak. Deze is dus geschikt voor precisiebemesting.

Dat die meststof goed werkt op modern, diepwortelend gras is bewezen in een ander innovatieproject: Smart Grass Production. Dit project wordt uitgevoerd op Hoeve Boveneind te Herwijnen en is geïnitieerd door het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt, in samenwerking met onder andere graszaadleverancier Barenbrug.

Op 14 september meer daarover tijdens een open dag. Zo krijgt de circulaire landbouw vorm in Gelderland, van oost tot west.

Herre Bartlema

Herre Bartlema is voorzitter van het NCOK: Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisielandbouw. Het doel: toepassing van praktijkrijpe precisielandbouwtechnieken bevorderen om bij te dragen aan een schone sector.
Reacties
6 reacties
Student 4 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879117/gelderland-vervangt-kunstmest-op-gras][/url]
Heerschap Hetre Bartlema heeft weer een podium? Veel bla bla maar eenmaal in zee kom je niet meer van zijn onzin af..
herre bartlema 4 Juli 2018
Ik zal het doorgeven aan de subsbsidieverstrekkers.Het is inderdaad een lange weg . Echte innovaties roepen weerstand op,bedankt voor de reactie.
hans 4 Juli 2018
Dus, de absurde regels geven GMC een economie. Beperk de drijfmestgift, maar gescheiden mest mag weer als aanvulling. O, o, o wat zijn we groen.
Slim 4 Juli 2018
Ammoniak injecteren in de grond... en je bodemleven vermoord je ermee.. duurzaam voor subsidie
Ard Eshuis 5 Juli 2018
Het kan zoveel eenvoudiger: De helft van de kunstmestgift invullen met gewone dierlijke mest en de fosfaatnormen een stuk verruimen, probleem opgelost! Gewas, boer en bodem blij!
herre bartlema 6 Juli 2018
Verruiming van de derogatie zou de sector zeker helpen ,Ard. Dan moeten we wel aantonen, dat die extra plantenvoeding uit de dierlijke mest zonder verliezen wordt opgenomen door het gras. Dat lijkt me heel moeilijk , nu het klimaatakkoord de landbouwsector aanbeveelt meer klaver te zaaien. Voor grasklaver heb je eerder minder dan meer drijfmest nodig , zelfs bij topopbrengsten.
hans 6 Juli 2018
Wat is de beperking van bemesten? Nitraat in het grondwater. Niet fosfaat of kali, de grond verarmt nu al. Dus is klaver zaaien of ammoniak uit drijfmest in de grond spuiten een vervanging van normaal drijfmest toedienen. Oftewel iets moeilijk doen wat makkelijk kan.
Het klimaatakkoord zal trouwens ook nog wel gevolgen voor overbodig transport van mest geven, vervoer is groot CO2 vervuiler.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Kunstmest

Kunstmestdump en spanning zet EU op scherp

Analyse Kunstmest

Rusland wil exportheffing op kunstmest schrappen

Analyse Meststoffen

Prijzen kunstmest kunnen op termijn gaan stijgen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden