De landbouwsector draagt behoorlijk bij aan de economie van de provincie Gelderland, dé provincie met het grootste areaal grasland van Nederland. Het provinciebestuur spant zich daarom in voor de ontwikkeling van een vitaal platteland. De provincie, en agrarisch ondernemers, proberen een keten van circulaire landbouw op poten te zetten.
Die circulaire economie is een vereiste om het areaal natuurgebied in de provincie niet aan te tasten. Daar moet het toerisme van floreren, wat ook een belangrijke sector binnen de Gelderlandse economie is. Die spagaat vraagt vindingrijkheid. Innovaties zijn nodig om duurzame en hoogproductieve landbouw mogelijk maken.
De provincie steunt bijvoorbeeld het innovatieproject 'Kunstmestloze Achterhoek' met €250.000. Het belangrijkste doel van dit project is het verduurzamen van de bemestingspraktijk door regionale nutriënten te gebruiken. Dat vraagt om innovaties, en dat is geen probleem voor de Achterhoekers! Deze regio kan worden gezien als de bakermat van de ontwikkeling van de snijmaïsteelt in Nederland. In de jaren '70 van de vorige eeuw bleek dit een majeure innovatie in de landbouw.
Kunstmestgebruik
Met innoveren is men in dat gebied niet onbekend. Dat blijkt uit de snelheid en het vakmanschap waarmee de technisch geavanceerde installaties van de Groene Mineralen Centrale zijn gebouwd en in productie zijn gekomen. Groot Zevert Vergisting en Nijhuis Water Technology tekenden daarvoor.
Het kunstmestgebruik in de Achterhoek bestaat voor meer dan de helft uit kalkammonsalpeter (KAS). Deze stikstofmeststof roept bij productie en toediening substantiële milieubelasting op, zoals is vastgesteld in het Convenant Schoon en Zuinige Agrosectoren in 2008. Het gebruik daarvan staat verduurzaming van de landbouw in de weg.
Precisiebemesting
Goed nieuws voor de deelnemers aan Kunstmestvrije Achterhoek, want minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft besloten (in het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn) om de stikstofmeststoffen van de GMC een ontheffing te verlenen, speciaal voor dit project. Dit ondanks de herkomst uit dierlijke mest. Zij krijgen nu een uitstekende vloeibare stikstofmeststof in de vorm van ammoniak. Deze is dus geschikt voor precisiebemesting.
Dat die meststof goed werkt op modern, diepwortelend gras is bewezen in een ander innovatieproject: Smart Grass Production. Dit project wordt uitgevoerd op Hoeve Boveneind te Herwijnen en is geïnitieerd door het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt, in samenwerking met onder andere graszaadleverancier Barenbrug.
Op 14 september meer daarover tijdens een open dag. Zo krijgt de circulaire landbouw vorm in Gelderland, van oost tot west.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879117/gelderland-vervangt-kunstmest-op-gras][/url]