Shutterstock

Opinie Hans Peters

Het (on)mogelijke met vermogen

14 Maart 2019 - Hans Peters

De agrarische sector wordt geconfronteerd met tal van grote en, gelukkig ook, kleinere uitdagingen. Bij veel ondernemers in de sector is 1 probleem zelfs zeer bekend. Ik doel dan op de situatie waarin de boer besluit zijn bedrijf te staken. Vaak rijst dan ook de volgende vraag: hoe kan ik het vrijkomende vermogen het beste beleggen?

Het woord 'probleem' is in de context bepaald niet overdreven. De ultra-lage rentestanden maken het niet erg aantrekkelijk om middelen bij de bank onder te brengen. Het gestoorde vertrouwen in de bank maakt het er ook niet eenvoudiger op. Ook het risicoprofiel en bijkomende gemis aan 'knowhow' als het om beleggingen gaat, beweegt relatief weinig stoppende boeren in die richting. Maar, wat werkt dan wel?

Fiscale keuzes voor beëindiging
Het proces van overwegen begint eigenlijk al voordat wordt besloten om definitief met het bedrijf te stoppen. Het is van groot belang om op dat moment al de juiste fiscale keuzes te maken. Maar, dat zorgt ook meteen voor vragen, want de meeste ondernemers hebben maar weinig affiniteit met het onderwerp. De terminologie is moeilijk en de kosten, die deze stap met zich meebrengen, zijn hoog. Aarzelingen alom dus.

Dat is jammer, want er valt wel veel belastinggeld te besparen. Een goede adviseur kan de twijfelende boeren de nodige helderheid verschaffen in die lastige kwesties. In de gesprekken komen vaak ook investeringsopties aan de orde die zonder het fiscale advies niet aan het daglicht gekomen waren. Let wel op, want een fiscalist is een andere persoon dan een boekhouder.

Verschillende opties
Fiscaal advies vergt deskundigheid, maar ook overtuigingskracht én veel vertrouwen; veel ondernemers kiezen immers voor de 'gemakkelijke' of vertrouwde route. Daar valt ook zeker wat voor te zeggen, maar er zijn in de meeste gevallen opties die veel aantrekkelijker zijn voor de stopper. Daar komen wij als vastgoedadviseur in beeld, want wij kunnen daarbij de begeleiding geven die ze hard nodig hebben. Een paar voorbeelden uit onze eigen praktijk:

  • Wanneer we kijken naar de toekomst, dan is duurzaamheid hét onderwerp. Participatie in duurzaamheidsprojecten kan dan ook een aantrekkelijke optie zijn.
  • Dat geldt ook voor betrokkenheid bij inbreidingslocaties, want het tekort aan woningen loopt alleen maar verder op. Investeringen in de ontwikkeling van woonlocaties kunnen daarom heel profijtelijk zijn, waarbij verhuur van woningen een extra mogelijkheid biedt.
  • Ten slotte is recreatie een groeiende sector. De ontwikkeling en de verhuur van vakantiewoningen biedt tal van mogelijkheden. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in het buitenland.

Het moge duidelijk zijn: er zijn tal van investeringsmogelijkheden voor de stoppende boeren. Het vrijkomende vermogen zal in de meeste gevallen een heel acceptabel rendement opleveren. Bovendien is het risico van dit type investeringen zeker defensief te noemen.

Werk aan de winkel
Gezien het aantal agrarisch ondernemers dat overweegt te stoppen met hun bedrijf, is er werk aan de winkel. Met een passend advies kunnen ze na hun staking nog een andere leuke inkomstenbron realiseren; soms zelfs buiten het agrarische!

Hans Peters

Hans Peters van Q&Q Business is actief als makelaar, REV-taxateur en onteigenings- en productierechtenspecialist. Daarnaast houdt hij zich bezig met algemene herbestemmingsprojecten en de emigratie van agrarisch ondernemers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden