Shutterstock

Opinie Han de Jong

Wat doet Duitsland beter dan wij?

3 Oktober 2020 - Han de Jong - 10 reacties

President Trump slaagt er ondanks verwoede pogingen niet in Joe Biden omver te blazen. We moeten in de aanpak van corona leren van Duitsland. Het Chinees herstel zet door en de Koreaanse export lijkt eindelijk te profiteren. Het Europees herstel gaat ook door in gematigd tempo, maar de eurozone inflatie zakt verder weg.

Afgelopen week vond het eerste verkiezingsdebat tussen president Donald Trump en Joe Biden plaats. Het was een weinig verheffend spektakel waarin vooral de president zijn tegenstrever bij voortduring in de rede viel. De moderator had grote moeite de president in het gareel te houden. Eigenlijk lukte dat gewoon niet. Als er nou ergens de opmerking 'doe 'ns normaal, man' past, dat was het hier wel.

Afgaande op de activiteit op Twitter concludeer ik dat weinig mensen hun mening over beiden hebben veranderd. Het leek mij evident dat Trump zich slechter aan de afgesproken regels hield dan Biden, maar daar wilden zijn aanhangers niets van weten volgens hun tweets.

Schade beperken
Voor mij was de belangrijkste conclusie dat Biden zich niet omver liet blazen. Hij heeft geen geweldige reputatie als 'debater' en kan kennelijk soms behoorlijk het spoor bijster raken in debatten. Daarvan was nu geen sprake. Per saldo denk ik dat Biden meer te verliezen heeft bij deze debatten dan hij kan winnen. Doordat hij de schade heeft beperkt, of misschien zelfs helemaal geen schade heeft geleden in het eerste debat, denk ik dat je hem als winnaar van het debat kunt aanwijzen.

We zullen zien hoe het verder gaat en of het wel verder gaat nu president Trump en zijn vrouw positief getest zijn voor het coronavirus. Mensen van in de 70 hebben circa 8% kans te bezwijken aan het virus. Ik vroeg mijn vrouw vanochtend of ze dacht dat Trump nu misschien kan rekenen op een 'sympathy vote' van de kiezer. Ze dacht van niet, maar ze dacht dat Mike Pence die misschien wel zou krijgen, mocht de president voor de verkiezingen overlijden.

Waarom kijken we niet naar Duitsland?
Het aantal coronabesmettingen in ons land is de laatste weken fors opgelopen. De regering heeft diverse restricties daarom aangescherpt. Voor een econoom die de conjunctuur op korte termijn volgt, wat ik in deze wekelijkse bijdragen doe, is dat zeer relevant want 'where the virus goes, the economy goes'.

Ik probeer niet alleen naar de berichtgeving te luisteren, maar ook naar de beschikbare cijfers te kijken. Daar heb ik al diverse malen over geschreven. Ja, het is waar, het aantal nieuwe besmettingen is opgelopen en is nu meer dan 2 keer zo hoog als begin april. Maar dat is waarschijnlijk appels met peren vergelijken, omdat er nu meer wordt getest.

Geluiden uit ziekenhuis alarmerender
Het aantal doden, ziekenhuisopnames en IC-opnames stijgt de laatste weken ook, maar ligt zeer ruim onder de pieken van begin april. Die vergelijking gaat wellicht ook mank, omdat nu meer jonge mensen besmet raken en die komen minder snel in het ziekenhuis. Overigens krijg ik de indruk dat de verhalen die ik hoor van mensen die in ziekenhuizen werken toch wat alarmerender zijn dan de formele cijfers suggereren.

Nog altijd vind ik de cijfers van het rioolwateronderzoek interessant. Het RIVM publiceert die  op hun corona-dashboard. Het aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater was begin april 1430, zakte naar onder 20 in juli, maar is inmiddels opgelopen tot 456. Mijn conclusie is dat het virus weer in opmars is, dat we voorzichtig moeten zijn en ons zo goed mogelijk aan de richtlijnen voor gedrag moeten houden. Wat mij wel verbaast, is dat er nu pas echt serieus naar ventilatie in scholen wordt gekeken. Een oproep daartoe is van diverse kanten al maanden eerder gedaan.

Wat mij ook verbaast, is hoe onze getallen verschillen van die van Duitsland en waarom we kennelijk niet proberen daar lessen uit te trekken. Het aantal besmettingen in Duitsland loopt ook op, maar lang niet zo sterk als bij ons. Het aantal geregistreerde corona-doden loopt in Duitsland op dit moment helemaal niet op. Wat doen zij beter dan wij en waarom volgen we het Duitse voorbeeld niet?

Bron: Refinitiv Datastream


Bron: Refinitiv Datastream

China blijft cruciaal voor de mondiale conjunctuur
China is al jaren de belangrijkste groeimotor van de mondiale economie. Eerder rapporteerde ik al over het opmerkelijke herstel daar. Dat lijkt zich in september te hebben voorgezet. Het ondernemersvertrouwen zoals gemeten door het statistisch bureau van de centrale bank is in september verder gestegen. De sub-index voor de industrie steeg van 51,0 in augustus naar 51,5, die voor de dienstensector ging van 55,2 naar 55,9. De samengestelde index (zie grafiek) bereikte met 55,1 (van 54,5 in augustus) de hoogste stand in jaren.


Bron: Refinitiv Datastream

Ik heb mij de afgelopen tijd wel wat verbaasd over het feit dat andere landen in de regio die toch sterke economische banden met China onderhouden, kennelijk nog weinig profiteren van het Chinese herstel. Misschien begint dat te veranderen. De voorlopige exportcijfers van Korea over september waren bemoedigend. De waarde van de export lag 7,7% hoger dan een jaar eerder, het beste cijfer sinds oktober 2018.


Bron: Refinitiv Datastream

Herstel eurozone zet door in bescheiden tempo
De toonaangevende 'Economic Sentiment' index die het vertrouwen van ondernemers in diverse sectoren evenals dat van consumenten meet, en die de Europese Commissie maandelijks samenstelt voor de eurozone steeg verder in september: 91,1 versus 87,5 in augustus. In het persbericht werd gemeld dat circa 70% van de verliezen door de coronacrisis inmiddels zijn ingelopen. Dat klopt ook wel afgaande op de grafiek hieronder.

Wat mij aan de cijfers nog het meest opviel, was dat de reeks voor de dienstensector verbeterde van -17,2 in augustus naar -11,1 in september terwijl andere indicatoren van het producentenvertrouwen juist een verzwakking in september hadden geregistreerd in de dienstensector. We moeten afwachten hoe dat verder gaat.


Bron: Refinitiv Datastream

Dat de Zuidelijke landen van de eurozone zwaarder zijn getroffen door de coronacrisis dan die in het Noorden wisten we al. Spanje rapporteerde deze week dat 5,4 miljoen toeristen het land bezochten in augustus. Dat waren er meer dan 16 miljoen vorig jaar augustus. Over de eerste 8 maanden van het jaar daalde het aantal toeristen met meer dan 67%. Een zeer gevoelig verlies aan inkomsten.

Eurozone inflatie zakt verder onder 0
De inflatie in de eurozone is volgens voorlopige cijfers in september dieper in de rode cijfers gezakt: -0,3% jaar-op-jaar, tegen -0,2% in augustus. Zonder voedsel, energie, alcohol en tabak zakte de inflatie van +0,4% in augustus naar +0,2%. De desinflatiekrachten manifesteerden zich over een breed front. Het tempo van prijsstijging voor diensten daalde van 0,7% naar 0,5% dat voor 'non-energy industrial goods' van -0,1% tot -0,3%.

Van de 18 landen waarvan Eurostat voorlopige cijfers publiceerde, boekten 11 een negatief jaar-op-jaar cijfer. Griekenland had met -2,3% het meest negatieve percentage, Slowakije met +1,5% het hoogste. De cijfers bevestigen wat ik al maanden betoog, namelijk dat deflatierisico's vooralsnog aanmerkelijk groter zijn dan inflatierisico's. Of de ECB hier veel tegen kan ondernemen, vraag ik mij af. Dat betekent geenszins dat ze geen actie zullen nemen. Integendeel waarschijnlijk.

Het CBS meldde deze week dat er in ons land 63 bedrijven failliet zijn gegaan in week 39. Dat was het hoogste aantal in twee-en-een-halve maand. Nu zijn deze cijfers heel volatiel en een weekcijfer zegt niet veel. Tot dusver zijn er dit jaar minder bedrijven failliet gegaan dan vorig jaar. Dat is wel gek en betekent waarschijnlijk dat de overheidssteun bedrijven overeind houdt die zonder de crisis om waren gevallen.

Het lage aantal faillissementen is niet houdbaar en het meest recente cijfer suggereert misschien dat de te verwachten stijging is begonnen. Ik denk dat een golf faillissementen verder neerwaartse druk op de inflatie zal hebben. Immers, er komen productiemiddelen te koop tegen liquidatieprijzen. De nieuwe eigenaren kunnen daarmee goedkoper produceren.

Han de Jong

Han de Jong is voormalig hoofdeconoom bij ABN Amro en nu onder andere huiseconoom bij BNR Nieuwsradio. Zijn commentaren zijn ook te vinden op Crystalcleareconomics.nl
Reacties
10 reacties
hans 3 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889536/wat-doet-duitsland-beter-dan-wij]Wat doet Duitsland beter dan wij?[/url]
Han de Jong,
leg nav jou eerst gegeven grafiekje (aantal besmettingen per 100.000 inwoners), even uit
- hoe we het hoge aantal besmettingen in maart - april gemeten hebben?
- En het lage aantal in juni - juli - aug ?

Volgens mij werd er toen nog helemaal niet, en later nauwelijks getest?
Abonnee
petatje 3 Oktober 2020
Duitsland heeft geen Nederlandse randstad met Amsterdam. De stad waar de burgers met hun burgemeester voorop de regels met handen en voeten traden en een status aparte meent te moeten vormen ten opzichte van de rest van het land! Ontzag en gezag kent men daar niet. Maar ook onze kabinet vierde vakantie hoofdzakelijk in het buitenland, hoezo blijf zoveel mogelijk thuis en ontwijk mensenmassa's?! Slecht voorbeeld doet slecht volgen!
Abonnee
merel 3 Oktober 2020
Ik zit niet op uw politiek voorkeur te wachten, laat mij dat zelf maar bepalen, daar hoef ik uw indoctrinatie niet bij nodig. Wat betreft Corona, er is geen Corona, het is het Rhinovirus, testen die absoluut niet betrouwbaar zijn, mensen die 1x positief testen en 2x negatief, testen die zoek raken, hoe onzorgvuldig wordt hier getest en met de testen omgegaan. Een PCR toets is niet voldoende om te bepalen of u positief of negatief bent, daar dient een analist verder onderzoek voor te doen. Testen die naar ABU Dhabi gaan, wat een onzin, waarom met een vervuilend vliegtuig heen en weer terwijl hier genoeg laboratoria zijn. Mensen met een snotneus al getest moeten worden, zonder media geen oorlog, zonder media geen klimaathoax, zonder media geen corona hysterie. Luister naar Karel van Wolveren, koop eens de gezond verstand krant i.p.v. de MSM kranten die allemaal onder één uitgever in België vallen, geen onafhankelijke pers meer, of valt u daar ook al onder?. Wij worden iedere dag geïndoctrineerd en gehersenspoeld door de media, ook wat betreft de CO2. waar geen moer van klopt, maar vertel het maar en vaak genoeg herhalen en de bevolking gelooft dat het er is en geef de boer de schuld en de mens gelooft het.
Hans 4 Oktober 2020
Wij zijn klaar met corona, de overheid niet.
Aanleiding om de economie van banken met landen te ontwrichten en onze grondrechten te veranderen; redenen gemeld in de media:

1. Aantal positieve metingen: Meer metingen, meer uitslagen.
2. Niet vermeld: Dodental word niet meer:

Dodental gewoon vermeld bij het CBS..
https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/70895ned
Boerenverstand 5 Oktober 2020
Reden om de Economie vernietigen door meer (positieve) testen:

Testcapaciteit gestaag uitgebreid, nu iedere dag ruimte voor zeker 56.000 tests (nu.nl)

Dus logischerwijs meer positieve testen over 2 worden onze democratische grondrechten veranderd (partij van de vrijheid).

Hoe achterlijk zijn we met z'n allen...
Abonnee
Verbaasde burger 5 Oktober 2020
We staan aan de vooravond van de grootste crisis voor de mensheid sinds de beide Wereldoorlogen, gecreëerd door de klimaat- en de coronacrisis (die overigens beide bewuste opzet zijn, imo). Maar de mensheid slaapt rustig verder in haar comfortabele bed en heeft niets in de gaten. Ik vrees voor onze toekomst...
follow the money 5 Oktober 2020
Niets is toeval

Dat het probleem wereldwijd is en dat het economisch systeem van geldpersen reeds lang op zijn einde liep (nog voordat we het klimaat terug moesten veranderen, we moesten investeren (inflatie) in energiebronnen die we al lang hadden en de zeespiegel torenhoog werd) is een indicatie waar de ellende vandaan komt.

De waarheid staart ons in het gezicht: Zij die de macht hebben zonder eigen vermogen (3% hoe lager, hoe hoger de winst) zijn niets anders als de slavendrijvers voor de ondergang van Rome.

Geld is macht, m.a.w. inflatie door gratis geld bijdrukken is knechting.
Maak de mensen bang en je kunt al hun rechten afnemen (lobbycratie)

Hoe verachtelijk zijn hun gewetenloze teflon volgelingen die oud strijders voor onze democratie goddeloos in het gezicht spuwen.
Karel 6 Oktober 2020
Corona liefhebbers met traceer app kunnen zich vrijwillig van een komende hogere ziektekostenverzekering laten voorzien met kans op ontslag voor secondaire sector transportverlening van medelanders.

hoe achterlijk kan je zijn.

VVD stemmers krijgen wat ze verdienen.
Albert 6 Oktober 2020
hand in hand met achterlijke haatculturen

Dit land is verraden.
Don't let it dominate your life 6 Oktober 2020
DAT IS DE BOODSCHAP VAN EEN HELD!

onze "partij van de vrijheid en democratie (NOTA BENE!)" :
voorlopig zijn wij tevreden met track and trace van onze populatie
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden